Hlavní obsah

Dráždivý tračník: Záhadná střevní nemoc stresovaných žen

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Lidově se dráždivý tračník označuje jako střevní neuróza nebo také střevní „depka“. Nemoc, která se často projevuje bolestmi břicha, nadýmáním a náhlými nepříjemnými průjmy, postihuje až 15 procent populace a z velké části se jedná o mladé ženy.

Článek

„Nejhorší bývají ranní debakly. Do práce jezdím hromadnou dopravou, a když vás v tu chvíli popadne intenzivní potřeba na velkou, je to skutečně strašné. Asi třikrát se mi dokonce stalo, že jsem musela vystoupit dřív, vběhnout do nejbližší restaurace a poprosit, zda bych si mohla odskočit,“ vzpomíná čtenářka Anna (29), které byl před necelým rokem diagnostikován syndrom dráždivého tračníku neboli IBS (irritable bowel syndrome).

Nemocí trpí na patnáct procent populace, přičemž jsou to z větší části mladé ženy do 35 let. Jedná se však jen o hrubé odhady. K lékaři se totiž ve skutečnosti dostane jen slabá třetina postižených. Důvod? Stydí se anebo tuší, že je medicína na tento problém zatím krátká.

Projevy a příznaky dráždivého střeva

Nejedná se o nijak vážnou nemoc, zato o velice nepříjemnou, která mimořádně komplikuje život. „Pro dráždivý tračník jsou typické bolesti břicha doprovázené problémy s vyprazdňováním stolice – zácpou nebo průjmem. Častým problémem bývá také nadýmání a pocit břišního diskomfortu,“ popisuje MUDr. Martin Bortlík z 1. lékařské fakulty UK. Patří sem také pocit nedokonalého vyprázdnění, časté nutkání jít na záchod, velice náhlé a nečekané vodnaté stolice, křeče atd. Typické jsou ranní debakly – opakované nutkání a vyprazdňování. Křeče a bolesti po návštěvě toalety většinou ustoupí.

Syndrom dráždivého tračníku může mít i další doprovodné projevy: jde o chronickou únavu, poruchy spánku, bolesti hlavy, svalů a zad nebo výkyvy nálady. Vzhledem k tomu, že se jedná o poruchu, za níž z velké části stojí nalomená psychika, pacient se následkem jejích projevů dostane do začarovaného kruhu.

Příčiny střevní neurózy

Skutečné příčiny nejsou dosud známy. Jedná se o funkční poruchu, kdy je sice evidentní, že orgány nefungují správně, ale není možné na nich najít žádné léčitelné poškození (zánět, vředy atd.). Spouštěčem problémů je obvykle souhra více faktorů, hlavním je však rozhodně dlouhodobý stres, který přepne tělo do obranného režimu. U mnoha lidí se napětí přenáší právě do trávicí soustavy a ovlivňuje průběh a frekvenci záchvatů. Někdy potíže spustí i prodělaná infekce.

Mezi další faktory může patřit narušení střevní mikroflóry, delší střevo, mozek citlivější na některé podněty, v minulosti prodělaná infekce trávicího traktu nebo některé potravinové alergie vedoucí ke změně fungování imunitního systému ve střevě.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Syndrom dráždivého tračníku se nejčastěji objevuje u žen mladších 35 letFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Test: Máte syndrom dráždivého tračníku?

Mnoho nemocných svou diagnózu nezná. Problém je i v jejím nesnadném odhalení. „Dráždivý tračník je tak trochu diagnóza z nouze,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Nemoc totiž nemá objektivní kritéria pro diagnostiku. Prakticky to znamená, že tuto diagnózu získávají lidé, kteří si stěžují na trávicí potíže, a lékaři se po vyloučení všech možných nemocí nepodaří najít žádnou jasně definovanou příčinu.

Pokud na tři a více otázek odpovíte ano, zřejmě trpíte syndromem dráždivého tračníku.

1. Dlouhodobě nebo opakovaně trpíte bolestí břicha, kterou doprovází průjem, nadýmání nebo zácpa?

2. Po vyprázdnění obvykle dojde k úlevě od bolesti břicha?

3. Objevují se příznaky minimálně třikrát za měsíc?

4. Opakují se příznaky déle než šest měsíců?

Vyšetření a léčba

S podezřením na nemoc navštivte praktického lékaře, případně rovnou gastroenterologa. Nejdřív je nutné provést vyšetření, která vyloučí závažné příčiny, jako je např. celiakie, Crohnova choroba, nesnášenlivost laktózy, ulcerózní kolitida atd. Až když se nic nenajde, je možné pomýšlet na dráždivý tračník.

Vzhledem k tomu, že příčiny nejsou známé, je léčba nesnadná. V případě silných průjmů vám budou podány protiprůjmové léky a s největší pravděpodobností vám lékař doporučí pravidelné užívání probiotik. Především se však budete muset dostat do psychické pohody. K tomu vám pomůže psychoterapie, jóga či různé formy meditace. Ve vážnějších případech budou muset do hry přijít antidepresiva.

Syndrom dráždivého tračníku

  • Jiné názvy - Dráždivý tračník, syndrom dráždivého střeva, IBS, dolní funkční dyspepsie, dyspeptický syndrom
  • Popis - Funkční porucha pohyblivosti střev
  • Příznaky - Náhlé a časté průjmy, nadýmání, křeče, zácpa, pocit nedokonalého vyprázdnění, časté nutkání na stolici
  • Léčba - Je nutné vyloučit alergie, záněty a infekce. Když se nenajde příčina obtíží, považuje se stav za syndrom dráždivého tračníku. Léčí se jednotlivé projevy (probiotika, léky proti průjmu či projímadla, léky proti křečím), vhodná je úprava stravy, práce se stresem, antidepresiva.
  • Statistika - Potížemi trpí 10–15 % populace.
  • Prevence - Pěstovat odolnost proti stresu

Reklama