Hlavní obsah

Zánět slepého střeva u dětí: Nejen bolest břicha a zvracení, ale i zvláštní chůze!

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Zánět slepého střeva neboli apendicitida se může vyskytnout v jakémkoli věku, nejčastěji ale postihuje děti a dospívající ve věku 10 až 15 let. Při akutním zánětu se objevují bolesti břicha, nevolnost a zvracení. Často jde o život ohrožující stav, který je nutné řešit operací.

Článek

Slepé střevo je slepý výběžek tlustého střeva nacházející se v pravé jámě kyčelní. Nachází se v něm lymfatická tkáň, která se podílí na imunitě. Funkce tohoto orgánu ale není přesně objasněna, tudíž případné odstranění nemá negativní vliv na zdraví člověka.

Jak poznat zánět slepého střeva

Při akutním zánětu slepého střeva si děti stěžují většinou na bolest břicha, která začíná v nadbřišku, případně v oblasti pupku. Později se rozšiřuje až do oblasti podbřišku.

Poloha apendixu může být různá a tedy i lokalizace bolesti se může lišit. Téměř vždy provází akutní zánět nevolnostzvracení, někdy také průjem. Objevují se horečky, celková schvácenost. Dítě se také může vyhýbat zátěži a při chůzi vybočuje pravou nohu. Typický průběh bývá u dětí předškolního a školního věku, nejzrádnější na diagnózu bývá u novorozenců, kojenců a batolat, kdy je průběh atypický.

Příčiny zánětu slepého střeva

Protože je apendix slepě zakončený, mohou se v něm zachycovat natrávené zbytky potravy, v nichž se pak množí bakterie a vzniká zánět. Ten může proniknout do břišní dutiny a způsobit komplikace v podobě zánětu pobřišnice. K ucpání slepého střeva může dojít také důsledkem uvízlé stolice, příčinou zánětu mohou být i parazité, nejčastěji škrkavky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nejen bolest bříška, ale i divná chůze mohou u dětí signalizovat potíže se slepým střevemFoto: New Africa, Shutterstock.com

Akutní a chronická forma zánětu

Existují dvě formy zánětu slepého střeva. Akutní, při němž se příznaky rozvíjí rychle, během několika dnů. Druhým typem je chronický zánět, u něhož jsou typické dlouhodobé bolesti břicha, únava a další symptomy.

Jak uklidnit slepé střevo

Zánět je sice možné částečně „zklidnit“, ale hrozí, že se jednak stane chronickým, v případě akutního zánětu může dojít k protržení, kdy se sice postiženému uleví, ale jen na chvíli. Při protržení slepého střeva hrozí, že se do břišní dutiny dostane hnis a způsobí závažný zánět pobřišnice. Dříve léčba probíhala ledováním, ale dnes je jedinou správnou volbou operace.

Foto: Yevhenii Orlov, Shutterstock.com

Břicho je při zánětu slepého střeva na pohmat tvrdéFoto: Yevhenii Orlov, Shutterstock.com

Jak lékař zjistí, že jde o zánět?

Pokud dítě bolí břicho a nepolevuje, je vhodné navštívit pediatra nebo jet na pohotovost. Při vyšetření břicha je u zánětu slepého střeva pravý podbřišek bolestivý, a to nejen při stlačení, ale i při poklepu na protější břišní straně. Bolest se projeví i při uvolnění tlaku po stlačení břicha. Při podezření na apendicitidu je břicho na pohmat tvrdé.

Je vhodné provést laboratorní vyšetření krve, případně ultrazvukové vyšetření. V případě pochybností je lepší dítě hospitalizovat a každé dvě až čtyři hodiny znova vyšetřit. Pokud je bolest břicha například v noci nesnesitelná, je lepší odjet na pohotovost nebo zavolat 155.

Jak se operuje slepé střevo

Jde o jeden z nejčastějších zákroků s nízkou mírou komplikací. Operace se provádí buď klasicky, z takzvaného krátkého řezu v pravém podbřišku, nebo laparoskopicky, kdy se operační nástroje vsunou do břišní dutiny pouze třemi drobnými otvory. Laparoskopická metoda je šetrnější. Typ metody určí lékař, ale záleží i na konkrétním chirurgickém oddělení. Při nekomplikovaném průběhu operace trvá kolem třiceti minut.

Jak dlouho se léčí slepé střevo?

Po nekomplikovaném průběhu klasické operace trvá rekonvalescence šest až osm týdnů, po laparoskopické dva až tři týdny. Fyzická aktivita se dětem doporučuje zhruba po šesti týdnech, kdy je břišní stěna zahojená.

Jizvy je vhodné mazat lokálními přípravky na podporu hojení. Lékaři také doporučují po operaci odlehčený jídelníček, zpočátku kašovitou stravu s nízkým obsahem vlákniny. Nutné je vyhýbat se dráždivým potravinám a smaženým jídlům.

Zánět slepého střeva

  • Popis onemocnění - Zánět červovitého přívěsku slepého střeva, apendicitida
  • Příznaky – bolest břicha, nevolnostzvracení, někdy také průjem, horečky, celková schvácenost. Dítě se také může vyhýbat zátěži a při chůzi vybočuje pravou nohu.
  • Inkubační doba - Individuální
  • Léčba - Zánět je sice možné částečně „zklidnit“, ale hrozí, že se jednak stane chronickým, v případě akutního zánětu může dojít k protržení. Dříve léčba probíhala ledováním, ale dnes je jedinou správnou volbou operace, buď klasicky, nebo laparoskopicky. Typ metody určí lékař, ale záleží i na konkrétním chirurgickém oddělení.
  • Prevence - Riziko zánětu můžete snížit zdravou životosprávou a dostatkem pohybu.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka pro dospělé, EUC Klinika, Praha

Reklama

Načítám