Hlavní obsah

Za blbý den v práci dortík: Co je emoční přejídání a proč to může být nebezpečné

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Odborníci pro to mají speciální pojmenování: emoční jedení, emoční přejídání se. Emoce totiž člověka někdy ovládnou natolik, že jí víc, než by měl. A pozor, netýká se to jen vzteku, stresu či únavy, ale patří sem i jídlo za odměnu nebo k umocnění pohody.

Článek

Když se člověk rozhodne zhubnout, měl by se zamyslet nad tím, proč vlastně kila navíc nabral. Samozřejmě, vždycky je to kvůli energetickému příjmu vyššímu než výdej. Ale pokud někdo přibral proto, že přestal sportovat, bude jeho cesta za štíhlejší linií vypadat jinak než u člověka, který sáhne po čokoládě, kdykoli ho naštve šéf nebo partner. Nebo u někoho, kdo si nedokáže odepřít čokoládovou tyčinku za odměnu na konci každého pracovního dne.

Pokud je vaším problémem emoční jedení, více než jiní hubnoucí lidé se budete muset zaměřit na to, co se odehrává ve vaší hlavě, a naučit se na emoce, ať už kladné, nebo záporné, reagovat jinak než tím, že si dáte něco k jídlu.

Co způsobuje emoční přejídání

  • Vztahové konflikty
  • Konflikty v zaměstnání
  • Stres z termínů v zaměstnání nebo kvůli studiu
  • Únava
  • Finanční tlaky
  • Zdravotní problémy
  • Člověk se sklonem k emočnímu jedení často nadmíru jí i před nějakou nepříjemnou událostí, aby na ni nemusel tolik myslet

Příliš sladké, příliš tučné

Emoční jedení je způsob, jak potlačit nebo uklidnit negativní emoce, jako je stres, hněv, strach, nuda, smutek a osamělost. Člověk po jídle sáhne vědomě i nevědomě, zcela bez přemýšlení. A to nejen ve stresu, ale také třeba prostě z nudy. Každopádně, s podobným nastavením se hubne špatně. Už proto, že ve stresujících situacích navíc saháme po jídlech nezdravých, příliš tučných, sladkých či slaných.

Bez ohledu na to, jaké emoce za přejídáním se stojí, výsledek je nakonec stejný. Účinek takové útěchy je dočasný, emoce se vrátí, často s větší silou, navíc někdy provázené výčitkami, že jste to zase nezvládli. Přesto se může stát, že na podobné emoční rozladění člověk zareaguje zase tím, že si dá něco na uklidnění.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Je vám smutno? Zkuste si raději jít zaběhatFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Nejdřív si musíte svoje emoce uvědomit

Ze všeho nejdříve byste se měli zaměřit na emoce jako takové a naučit se je poznat, uvědomit si, kdy se objevují a nakolik ovlivňují vaše chování v situacích, které jsou pro vás z různých důvodů náročné.

Má smysl si například psát, co jíte a v jakých situacích, jak se přitom cítíte, zda jíte jen tehdy, kdy máte hlad, nebo zda si dopřáváte něco k jídlu i v jiných situacích.

Pak můžete přistoupit k tomu, že se budete snažit naučit v těchto chvílích reagovat jinak, než tím, že něco sníte. Tato změna je poměrně obtížná a může trvat týdny nebo dokonce měsíce, než se vám podaří svoje chování přenastavit. Jinými slovy - než se naučíte nové způsoby, jak se s těmito emocemi vyrovnat jinak než pomocí jídla.

Zajídáte nudu?

Možností, jak zahnat negativní emoce, je nespočet – raději se projděte, podívejte se na film, dejte si on-line lekci z angličtiny, hrajte si s kočkou, poslouchejte hudbu, čtěte, surfujte na internetu nebo zavolejte kamarádovi. Nikdo neříká, že se nemáte odměňovat, jen by to měly být například nějaké aktivity místo jídla.

Rovněž dává smysl, abyste se zaměřili na to, jak neustálému stresu a náročným situacím předcházet. Pomoci vám může jóga, meditace nebo zaměření se na vědomé dýchání.

Foto: STOB

.Foto: STOB

Reklama

Načítám