Hlavní obsah

Závratě: Co může být příčinou? Od nedostatku tekutin přes chudokrevnost až k mrtvici

Foto: Tunatura, Shutterstock.com

Foto: Tunatura, Shutterstock.com

Reklama

Pokud se motáte po přemíře alkoholu, potíže jistě odezní s vystřízlivěním. Co když ale závratě, točení hlavy a pocity nerovnováhy nemají zjevnou příčinu a komplikují vám každodenní život? Nenechte to být!

Článek

Míváte pocit, že sotva ovládáte nohy, vidíte rozmazaně, zem pod nohama se hýbe a svět okolo vás se houpe… Příčiny závratí a točení hlavy jsou rozmanité. Některé jsou závažné, jiné banální a jindy se na důvod ani nepřijde.

Většina lidí asi zažila točení hlavy po požití většího množství alkoholu, podobně se mohou projevovat účinky některých léků, proto zkontrolujte příbalový leták. Co ještě může způsobovat závratě, jak si můžete pomoct sami a kdy raději vyhledat lékaře?

1. Dehydratace a vydýchaný vzduch

Závrať, světloplachost, únava a celková slabost… Tak se může projevovat nejen dehydratace, ale i vysoké koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu, například když v interiéru špatně větráte. První pomoc je pak jasná: napijte se a otevřete okno.

2. Kolísavý tlak a hladina cukru

Točení hlavy a pocit nestability může vyvolat rozkolísaný krevní tlak. Hypertenze se zpravidla koriguje léky (někdy pomůže i snížení příjmu soli), na nízký tlak platí spíše pravidelnost v jídle, úprava jídelníčku a různé fígle na povzbuzení oběhu. Pozor si dejte i na nízkou hladinu cukru v krvi (= hypoglykemie), i při ní jsou pocity na omdlení a celková slabost typické, stačí se jen najíst či se napít sladkého nápoje.

3. Anémie

Na závratě můžete trpět i při chudokrevnosti (= anémie). Jedná se o stav, kdy červené krvinky nestíhají správně přenášet kyslík a nedostatkem okysličení pak trpí buňky po celém těle, nejvíce srdce a právě mozek. Proto se objevují mimo jiné i bolesti hlavy a její motání, hučení v uších a pocity na omdlení. Příčiny chudokrevnosti jsou různé a odhalí je jen vyšetření krve.

4. Potíže s vnitřním uchem

Závrať často souvisí s vnitřním uchem. Sídlí tu rovnovážné ústrojí, které dává mozku signály o pohybu, zrychlení a poloze těla v prostoru. Někdy ovšem chybně, tedy i v okamžiku, kdy se vůbec nehýbete. Pak nastává závrať, odborně nazývaná vertigo. Máte-li často a bez zjevné příčiny pocit, že se s vámi houpe svět, nedokážete koordinovat tělo, motá se vám hlava, až je vám z toho nevolno, je namístě prohlídka na ORL a neurologické vyšetření.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Závrať může upozornit na to, že se jen potřebujete najíst a nadýchat čerstvého vzduchu, ale ztráta rovnováhy patří i mezi příznaky mozkové mrtvice – při podezření volejte sanitku!Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

5. Plicní hypertenze

Důvodem motání hlavy může být také vysoký tlak v plicních cévách – plicní hypertenze. „Při ní se nedostatečně okysličuje krev a pacienti trpí dušností, únavou nebo právě závratěmi a mdlobami. Dochází tak ke zvýšené námaze pravé strany srdce, která se postupně zvětšuje. To může vést i k selhání srdce,“ varuje docent Pavel Jansa, kardiolog z VFN a 1. LF UK v Praze. K pocitům na omdlení se může přidat modré zbarvení rtů a kůže kvůli nedostatečnému okysličení krve nebo otoky dolních končetin.

6. Krční páteř a čelistní kloub

Točení hlavy může mít souvislost s páteří, zejména krční, na vině může být i nepřirozené držení hlavy nebo přetížené žvýkací svaly a čelistní kloub. „Vzniká tak svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly krční páteře. Pokud se problém dlouhodobě neřeší, velké napětí ve svalech se přenese i na samotný povrch lebky, což vede k silným bolestem celé hlavy,“ vysvětluje hlavní fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky Iva Bílková.

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Ve svalech krku se nachází četná nervová zakončení, která dávají mozku informace o poloze hlavy a jejím pohybu. Při blokaci krku nepracují dobře, což zapřičiňuje závratě či bolesti hlavyFoto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

7. Poškození a infekce mozku

Závratě vznikají také kvůli mozkovým problémům. Poruchy rovnováhy a motání jsou typické pro mozkovou mrtvici a meningitidu (= zánět mozkových blan) – při podezření je nutné volat záchranku ihned! Na mozkovou tkáň může také tlačit nádor, potíže dokáže vyvolat i klíšťová encefalitidaroztroušená skleróza nebo demence.

Pokud se dostaví náhlé závratě, bolest hlavy, zmatenost, nevolnost a zvracení, rozhodně neotálejte a volejte záchranku. Jestli si nejste jisti, poraďte se na bezplatné zdravotnické lince 800 888 155, což je jakási konzultační pohotovost.

8. Zhoršené prokrvení mozku

Příčinou závratí a bolestí hlavy mohou být i kardiovaskulární problémy. Nejčastěji se jedná o zúžení krčních tepen – bývá způsobené aterosklerózou a zhoršuje transport okysličené krve do mozku. Jedná se o závažný stav, který často vede k cévní mozkové příhodě, proto je nutné ho včas podchytit: léky, úpravou životního stylu a někdy i drobným chirurgickým zákrokem přímo v tepnách.

Reklama

Související témata:

Načítám