Hlavní obsah

Každé desáté dítě či mladistvý pije energy drinky. Podle studie jim ale škodí, problém není jen kofein

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají nakopnout čili povzbudit, proto obsahují velké množství kofeinu a stimulátory. Rozhodně nejsou vhodné pro denní používání a ani pro děti a dospívající. Řeč je o energetických nápojích, které se ale bohužel staly právě mezi dětmi velmi populární. Jak jim mohou škodit?

Článek

Některé státy omezily jejich prodej a je z nich zboží pro dospělé, u nás zatím embargo vyhlásily některé školy, do kterých je mají žáci zakázáno nosit. Řeč je o energetických nápojích, které se staly mezi dětmi bohužel velmi populárními, i přes to, že pro ně nejsou vůbec vhodné.

Co jsou energetické nápoje

Energetické nápoje obsahují kofein ve velké dávce, cukr nebo sladidla, ale také mohou mít řadu stimulantů, jako je taurin, rostlinné extrakty, například z guarany nebo ženšenu. Přidány bývají i vitaminy, obvykle skupiny B. To z nich dělá rychlé zdroje energie a nakopávače, které by ani dospělí rozhodně neměli pít denně nebo ve větších dávkách.

Nevhodné jsou pak pro děti – právě pro nadměrný příjem energie a kofeinu, na který je dětský organismus citlivý. „Mezinárodní studie o zdraví a životním stylu dětí a školáků potvrdila, že energetické nápoje jsou mezi dětmi velmi populární a více než každý desátý mladý do 18 let má sklon k jejich rizikové konzumaci. Zároveň se na trhu objevují nápoje se stále vyššími obsahy kofeinu a stimulantů. Je nutné varovat, že nejsou rozhodně prospěšné a v případě překročení limitů pro konzumaci mohou zdraví dětí doslova poškozovat,“ varuje ředitelka Státního zdravotního ústavu, doktorka Barbora Macková.

Foto: Petro Artem, Shutterstock.com

Studie varují před nadměrným pitím energy drinků, pro děti to platí obzvlášťFoto: Petro Artem, Shutterstock.com

V čem jsou energetické nápoje rizikem?

Energetické nápoje jsou pro děti nevhodné z mnoha důvodů. „Kofein mnozí z nás vyhledávají, protože zvyšuje pozornost a redukuje potřebu spánku. U dětí může ale spánek narušovat, což může mít dopady na fyzické i psychické zdraví. K negativním projevům nadměrného příjmu kofeinu tak patří třeba úzkosti, podrážděnost, celkové změny chování, zažívací potíže, ale i bolesti na hrudi, pocitově výrazné bušení srdce, vysoký krevní tlak a v krajním případě i poruchy srdečního rytmu,“ popisuje Barbora Macková.

V běžných energetických nápojích se obsah kofeinu ve čtvrtlitrové plechovce pohybuje mezi 80-150 mg, ale na trhu jsou i takové, které mají 200 mg kofeinu! Podle doporučení odborníků je norma pro děti jen 3 mg/na kilogram váhy. Například třináctileté dítě s hmotností 45 kilo by nemělo zkonzumovat víc než 135 mg kofeinu za den.

„Problémem je i velmi vysoký obsah cukrů, který přispívá ke vzniku zubního kazu, nadváhy a obezity a s nimi spojených onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky nebo některých druhů rakoviny. Problematické je ale i nahrazování cukru umělými sladidly, která podle posledních studií mohou mít také negativní dopady – a to i v množství, které se běžně vyskytuje v těchto produktech,“ říká nutriční epidemioložka SZÚ, doktorka Eliška Selinger.

S energetickými nápoji by vás nemělo smiřovat ani to, že do nich mohou být přidány vitaminy a minerály. „Mnohé nápoje jsou marketingově prezentovány jako zdravé varianty, i přestože jejich složení tomu zcela neodpovídá. Navíc je často doporučují i oblíbení influenceři… Zdá se tedy, že dospívající a děti mohou rizika spojená s vyšší konzumací těchto nápojů výrazně podceňovat,“ doplňuje doktorka Eliška Selinger.

Omezení prodeje energetických nápojů?

Obliba energetických nápojů i mezi školáky bohužel roste natolik, že se v mnoha státech rozhodli jejich prodej omezit – prodej mladistvým pod 18 let je zakázán v Litvě a Lotyšsku, děti pod 16 let si je nekoupí ani ve Velké Británii. Ve Finsku je nařízeno, že na jejich etiketách musí být varování, že nejsou vhodné pro děti, těhotné a citlivé na kofein, musí se tam najít i doporučená denní dávka v počtu plechovek a varování o škodlivém vlivu.

U nás se zatím o omezení prodeje energetických nápojů dětem a mladistvým diskutuje, ale zatím k němu nedošlo, i když ho podporuje i Česká pediatrická společnost. Ta vyzývá i k zahájení informační kampaně, která by ve spolupráci s Ministerstvem školství edukovala mládež i rodiče o rizicích spojených s energetickými nápoji.

Související témata:
Energetické nápoje

Načítám