Hlavní obsah

Největší mýty o umělých sladidlech: Mluví se o rakovině, změnách mikrobiomu i vlivu na hubnutí

Foto: Towfiqu ahamed barbhuiya, Shutterstock.com

Foto: Towfiqu ahamed barbhuiya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku léta mediální prostor zaplavily titulky hlásající, že umělé sladidlo aspartam je rakovinotvorné. Dříve se zase mluvilo o tom, že umělá sladidla mohou způsobovat mozkovou mrtvici či infarkt. Takže jsou light nápoje nebezpečné?

Článek

Co spojuje aloe vera, radiofrekvenční záření z mobilních telefonů a umělé sladidlo aspartam? Všechny jsou podle Světové zdravotnické organizace zařazeny ve skupině B2, což jsou věci, které mohou způsobovat rakovinu. „To ale neznamená nic jiného, než že Světová zdravotnická organizace bude dlouhodobě zkoumat, jak to s těmi účinky je. Což není důvod, abychom se začali sladidlům bezpodmínečně vyhýbat,“ uvádí informace na pravou míru profesor Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie pražského IKEMu v podcastu MUDr.ování:

Dávky aspartamu, které do sebe člověk při běžném stravování dostává, rizikové nejsou. Závadná by byla dávka 40 mg na kilogram hmotnosti. Když to připodobníme, museli byste denně vypít zhruba 30 až 40 plechovek colového nápoje slazeného touto látkou. „Dříve bychom ale dostali spíše arytmii z kofeinu,“ říká s nadsázkou profesor Haluzík.

Foto: Proženy.cz

Profesor MUDr. Martin Haluzík, DrSc., se zasloužil o řadu důležitých objevů v oblasti diabetologie a endokrinologieFoto: Proženy.cz

Co jste opravdu jedli?

Další studie, která probíhala ve Francii mezi léty 2009 a 2021 a byla prováděna na sto tisících lidí, ukázala, že umělá sladidla mohou vést k riziku mozkové mrtvice a infarktu. Jenže i v tomto případě je třeba zasadit informace do kontextu. Během studie si totiž lidé sami zapisovali, co snědli, tudíž výsledky mohou být maličko zkreslené.

Zároveň je asi třeba vzít v potaz i fakt, že pokud celý život žijete nezdravě, nesportujete a jídelníček se skládá převážně z nezdravých tuků a jednoduchých cukrů, zaděláte si na kardiovaskulární onemocnění mnohem dříve a přechod na light verze nápojů vás nespasí.

„Neříkám, že tyto studie nemají význam, ale je třeba přistupovat k nim s rezervou, protože věcí, které mohou výsledky ovlivnit, je více. Ale samozřejmě pokud by takových výzkumů přibývalo, je třeba se nad tím zamyslet,“ upozorňuje Martin Haluzík.

Na druhou stranu umělá sladila ve vyšším množství mohou být příčinou změn střevního mikrobiomu (o kterém si v podcastu povídala Lucie Šilhová), které nejsou pro tělo výhodné a mohou vést ke zhoršení metabolických parametrů. Ovšem ani v tomto případě to není tak jednoznačné. Co všechno může ovlivňovat střevní mikrobiom, kde všude najdete skrytá umělá sladila a jak je to s jejich vlivem na hubnutí, si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování, kde byl hostem profesor Martin Haluzík.

S kým jsme si povídali

Profesor MUDr. Martin Haluzík, DrSc., patří ke světově známým výzkumníkům a zasloužil se o řadu důležitých objevů v oblasti diabetologie a endokrinologie. Napsal více než 300 odborných publikací, které jsou hojně citovány po celém světě. V současné době je přednostou Centra diabetologie pražského IKEMu a vedoucím Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám