Hlavní obsah

Co pít místo kávy? Máme tipy na alternativy bez kofeinu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože pití kávy už dávno není považováno za zdraví škodlivé, stále existují situace, kdy je potřeba příjem kofeinu omezit. Rituálu s šálkem dobrého horkého nápoje se ale ani v těchto chvílích vzdávat nemusíte. Máme pro vás několik tipů na obstojné alternativy kávy.

Článek

Čeho je moc, toho je příliš. A o kávě to platí jakbysmet. V rozumném množství se jedná o velice zdravý nápoj, který vás povzbudí, zlepší koncentraci, podpoří metabolismus, a navíc díky obsahu mnoha antioxidantů z dlouhodobého hlediska působí proti stárnutí. Pokud jí ale pijete moc, nad pozitivy mohou převážit negativa.

Čtyři šálky denně

Káva obsahuje mnoho cenných látek a zároveň je bohatým zdrojem kofeinu, který působí také příznivě, ale jen do určitého množství. U dospělých lidí bez jakýchkoli zdravotních omezení by pomyslným stropem mělo být množství 5,7 mg na 1 kg hmotnosti. Dospělá 60kilová žena by tak měla denně přijmout maximálně 340 mg kofeinu, což odpovídá zhruba čtyřem šálkům espressa. Je ovšem třeba vzít v úvahu, že kofein do sebe můžete dostat i z jiných zdrojů, jako je třeba čokoláda, některé limonády včetně těch přírodních (třeba kombucha) nebo třeba z doplňků stravy.

Omezit příjem množství na polovinu oproti běžné konzumaci by měly těhotné a kojící ženy. Střídmější množství se také doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem nebo s problémy s bušením srdce. Ale nejen jim.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Vašemu miminku bude lépe chutnat káva ajurvédská nebo třeba ta ze žaludůFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Proč mít kávu pod kontrolou?

Ani zdravý člověk by ale neměl kávu pít bezhlavě. Při nadměrném denním množství může vést k únavě a ztrátě pozornosti. Co je ale horší, velcí pijani kávy mají z dlouhodobého hlediska zvýšené riziko nemocí kardiovaskulárního charakteru. Pokud máte ve zvyku pít kávy opravdu hodně, bude určitě přínosné vyměnit pár šálků za některou z dostupných bezkofeinových alternativ. Nenabízí se toho málo.

1. Káva z ječmene 

Jestliže musíte přísun kávy omezit, ale nedovedete si představit připravit se o její lahodnou chuť, zkuste nápoj z praženého ječmene. Chuťové buňky poznají jen těžko, že se je snažíte obelstít. Příprava je stejná jako u klasické kávy, stejně tak si do ní můžete přidat třeba mléko, jak jste zvyklí. Benefity? Krom toho, že se vyhnete kofeinu, tak ječmen obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů a pomáhá chránit srdce před nepříznivými vlivy.

2. Ajurvédská káva

Má původ v Indii a jak název napovídá, patří mezi součást tradiční medicíny ajurvéda. Základem ajurvédské kávy ale nejsou kávová zrna, jedná se o rozmanité bylinné směsi, přičemž každá obsahuje čekanku lékařskou. Základní surovinou také bývá ženšen. Káva neobsahuje kofein a má působit proti úzkostem a psychickému vyčerpání. Zároveň má protizánětlivé účinky a pomáhá s léčbou ledvinových kamenů.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Tzv. ajurvédská káva se vyrábí z bylinekFoto: Chamille White, Shutterstock.com

3. Špaldová káva

Káva vyráběná z jediné suroviny – pšenice špaldy – není žádnou novinkou. Stále ale představuje příjemnou alternativu kávy pro ty, kteří musí omezovat kofein. Má poměrně jemnou, jednoduchou chuť, tudíž sedne nejvíce těm, co na exotické nápoje s chuťově výraznými surovinami moc nejsou. Existují ale i obohacené varianty, například s cikorkou čili praženým kořenem čekanky.

4. Maca

Maca je kořenová zelenina, plná vitaminů, zinku a draslíku, která by se dala považovat za dálnou příbuznou naší ředkvičky. Prodává se nejčastěji ve formě prášku, ze kterého se dá vyrobit teplý i studený nápoj. Klidně ale macou můžete obohatit smoothie nebo ovesnou kaši. Maca je přírodní energetický nápoj: pomáhá udržet koncentraci, podporuje paměť i psychické zdraví, navíc se krom povzbudivých účinků jedná o účinné afrodiziakum.

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Maca je superpotravina, tady maximálně zdravá věcFoto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

5. Žaludová káva

Alternativou nejen k pravé kávě, ale také dobře známým obilným kávám, může být ta z rozemletých žaludů. Můžete si koupit hotový výrobek nebo si ji v sezoně vyrábět sami – je to snadné. Nasbírané žaludy jen opražíte a rozemelete. Žaludovka byla vcelku běžným nápojem našich předků, ale po tom, co se v Evropě rozmohla káva, ale i čaj nebo kakao, šla na druhou kolej. Žaludová káva chutná nejen teplá, ale i studená, obzvláště pak s trochou mléka a medu.

Reklama

Související témata:

Načítám