Hlavní obsah

Energetické nápoje. Jak mohou škodit?

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Reklama

Máloco je tak nezdravé jako energetické nápoje. I přesto jejich popularita neustále roste. Zvýšené nebezpečí představují zejména pro děti, v kombinaci s alkoholem či některými léky.

Článek

Produkty s kombinací povzbuzujících přísad, které slibují zahnat únavu, zlepšit soustředění či sportovní výkon, jsou stále více oblíbené zejména u mladých lidí. A není nic neobvyklého, že je pijí i děti. Podle francouzské Národní agentury pro zdravotní bezpečnost potravin (ANSES) a dalších studií je ale pravidelné pití energetických nápojů spojené se zdravotními riziky. A nejen u dětí.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že tyto drinky konzumuje v průměru 68 % dětí a dospívajících (ve věku 10–18 let), 30 % dospělých a 18 % dětí mladších deseti let. Z toho polovina dospělých a mladistvých je pije dohromady s alkoholem.

Káva se šesti cukry

Jejich hlavní přísady jsou kofein, cukry, aminokyseliny (taurin), vitaminy či rostlinné extrakty (ženšen, guarana, ginkgo biloba). Obsah kofeinu se v jednotlivých výrobcích liší. V menší plechovce bývá v průměru kolem 80 mg kofeinu, šálek kávy mívá v průměru 60–130 mg, šálek černého čaje kolem 40 mg. EFSA doporučuje nepřekračovat 400 mg kofeinu denně u zdravého dospělého a 200 mg denně u těhotných žen.

U dospívajících by podle doporučení odborných lékařských organizací neměla denní dávka kofeinu přesáhnout 100 mg. To je tedy jeden malý energetický nápoj (250–330 ml), ovšem za předpokladu, že k tomu nepřidají čaj, čokoládu, colové nápoje a další potraviny s kofeinem.

Energii ale dostáváte hlavně z cukru, a toho obsahují tyto výrobky (s výjimkou těch s umělými sladidly) skutečně dost — v malé čtvrtlitrové plechovce je v průměru šest kostek, v půllitrové až 14!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

V jedné půllitrové plechovce energy drinku může být až 14 kostek cukruFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Pro horší soustředění

Jedna malá plechovka může skutečně nárazově zvýšit koncentraci a dodat energii a dospělému by neměla uškodit. Do stravy dětí ale kofein ve zvýšené míře nepatří. „Káva a energetické drinky obsahují takové množství kofeinu, že bychom je dětem neměli podávat. Sice stimulují nervový systém, ale mohou být příčinou nespavosti a nesoustředěnosti a je známo, že při dlouhodobějším a opakovaném podávání dochází k rozvoji depresí a úzkosti u dětí,“ řekl odborník na výživu Petr Tláskal z Fakultní nemocnice v Motole v pořadu Televize Seznam. Dalším rizikem je rozvoj obezity a onemocnění s ní spojených kvůli nadbytku cukru.

Nespavost, ale i srdeční a neurologické poruchy

Nadměrná konzumace kofeinu přestavuje zdravotní rizika i pro dospělé. Kofein v kombinaci s dalšími látkami obsaženými v energetickým nápojích může způsobit nevolnost, bolesti hlavy, nesoustředěnost či nespavost.

Mezi hlavními potíže spojené s nadměrnou spotřebou energetických nápojů patří zejména bušení srdce nebo arytmie, tísnivý pocit na hrudi, zvýšení nebo snížení tlaku, srdeční či mozkové příhody. Může se objevit třes, podrážděnost, nervozita, úzkost, dokonce záchvaty paniky. Únava, kterou se snažíte zapít více energetickými drinky, může vyvolat i epileptický záchvat. Při pravidelném pití hrozí rovněž rozvoj cukrovky a obezity.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Energetické nápoje mohou dětem snižovat schopnost soustředěníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nemíchejte s alkoholem

Zvláště nebezpečná je pak kombinace těchto nápojů s alkoholem. Energy drinky totiž snižují vnímání opilosti, a tím zvyšují pravděpodobnost, že vypijete alkoholu více. Nemálo lidí tak mnohem hůře odhadne, co si může dovolit, chová se nebezpečně i agresivně. Může dojít i k otravě alkoholem.

Riziková je i konzumace s některými léky a návykovými látkami. Opatrnost není na škodu i při sportování. Ačkoli kofein funguje jako povzbuzovač a běžně se užívá, pokud člověk nezná, jak správně funguje jeho tělo, a co všechno zvládne, může pro něj být konzumace během vysokého fyzického výkonu nebezpečná.

Foto: Ash Pollard, Shutterstock.com

Energy drinky snižují pocit opilosti, člověk pak vypije mnohem více alkoholu, než sneseFoto: Ash Pollard, Shutterstock.com

Trpí i zuby

Některé energetické nápoje obsahují umělá sladila, ta jsou ze zdravotního hlediska také nevyhovující. Navíc obsahují ve vyšší míře kyselinu citronovou, která narušuje zubní sklovinu, a tak při časté konzumaci hrozí vznik zubního kazu.

Jak často je tedy pít?

Sečteno a podtrženo: Pokud potřebuje dospělý člověk občas povzbudit, energetické nápoje mu škodit nebudou. Rozhodně byste si je ale neměli dopřávat pravidelně, pro děti a těhotné mohou být nebezpečné. Nekombinujte je se zvýšenou fyzickou zátěží, s alkoholem a nepijte je před spaním.

Jste odpoledne unaveni? Možná vás bude zajímat 7 tipů, jak s tím bojovat.

Pokud se probouzíte unaveni už ráno, možná to má tyto důvody.

Za únavou může být i anémie, jak ji poznat?

Reklama

Načítám