Hlavní obsah

Přeceňovaný pekáč buchet na břiše: Sixpack je k ničemu!

Foto: yurok, Shutterstock.com

Foto: yurok, Shutterstock.com

Návodů na to, jak získat sixpack na břiše, najdete na internetu nespočet. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, k čemu vlastně je? Možná vás to překvapí, ale kromě toho, že mít vyrýsované břicho je momentálně v módě, není pekáč buchet téměř k ničemu. Důležité jsou úplně jiné svaly. Víte které?

Článek

Možná teď zklameme všechny fitnessáky, kteří se denně moří sklapovačkami. Pravda je však taková, že mít naposilovaný příčný břišní sval, je z hlediska zdraví a funkce těla téměř k ničemu. Naopak – někdy může dokonce zdraví poškozovat!

Nabušený sval nezaručuje funkčnost

Odhadovat kvality fitness trenéra jen podle toho, jak vypadá, by byla bezesporu chyba. Velikost jeho bicáku vám sotva poví, zda se ve svém oboru skutečně vyzná. Totéž platí u cvičení. Většina lidí se ale dá snadno obalamutit pouhým pohledem – co je vysvalované zkrátka působí zdravě. Pokud vám jde jen o estetiku, pak vám možná bude stačit, abyste měli břišní svaly hlavně hodně vidět.

Jestli ale cvičíte proto, abyste byli v dobré fyzické formě, pak byste měli předně vědět, které svaly plní jakou funkci a na ty důležité se zaměřit.

Svaly, co nejsou vidět

Výraz „core trénink“  je skloňovaný v kdejakém článku o cvičení. Bohužel ne všichni ví, o co se skutečně jedná. Core je střed těla – to ale zdaleka nejsou jen svaly na břiše! Součástí hlubokého stabilizačního systému jsou, kromě povrchových břišních svalů, také hluboké břišní a zádové svaly, svaly pánevního dna a v neposlední řadě bránice. Tedy svaly, co nejsou vidět. Právě na ty by se měl z hlediska zdraví klást mnohem větší důraz. Tyto svaly se podílejí na udržení vzpřímeného trupu, ale i na správném umístění a tím i funkci vnitřních orgánů, neboť v křivém těle nemohou orgány dobře fungovat.

Břišáky (ne)jsou důležité

Přímý břišní sval, který lidé posilují obvykle nejvíc, má přitom na funkci a zdraví páteře nejmenší podíl. Je to právě dobře fungující a posílený hluboký stabilizační systém, co udržuje páteř v dobré formě.

Není to tak, že by se povrchové svaly neměly posilovat vůbec, ale když jsou silnější než ty hluboké, dochází ke špatnému dýchání, špatnému postavení těla, hrbení, přetížení prsních svalů a krční páteře a vznikají chronické bolesti zad nebo jiné zdravotní potíže.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když cvičíte břicho, musíte cvičit i záda, jinak vám hrozí chronické bolestiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Síla, nebo křeč?

Mít jakýkoli sval hodně viditelný, jako je tomu u mnoha fitkařů, není důkazem zdraví a dobré formy. Je to v první řadě proto, že má dotyčný velmi nízké procento tuku v těle (ostatně i lidé s nějakými kily navíc mohou být dokonale fit). Také to značí, že je daný sval neustále v tenzi. Zdravě fungující sval by měl být ale schopný i relaxace (zkuste polohu mrtvoly).

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Střed těla nejsou jen břišní svaly, ale také zádové, bránice a pánevní dnoFoto: Mangostar, Shutterstock.com

Jak posilovat hluboký stabilizační systém

Jde především o ty cviky, které se obvykle řadí do zdravotních. Jsou to různé dechové techniky, které jsou skvělé i jako rekonvalescence po úrazech nebo třeba Kegelovy cviky na posílení pánevního dna. Obecně posílíte hluboký stabilizační systém nejlépe při balančních cvicích nejrůznějšího druhu. Vhodné jsou proto pomůcky typu bosu nebo gymnastický míč. Jedním z nejúčinnějších cviků na hluboké svaly zad a břicha je známý plank, a to na všechny možné způsoby. Také jsou to při správné technice kliky  nebo dřepy  na jedné noze.

Výsledky cvičení sice nejsou tak vidět jako u sixpacku, ale vaše tělo vám rozhodně poděkuje víc, než když budete mít dokonalý pekáč buchet.

Záleží vám při cvičení na zdraví? Tak cvičte správně a nedělejte tyhle chyby! 

Reklama