Hlavní obsah

Nejste v tom sama! 60 % žen trpí po porodu diastázou. Pomůže cvičení i fyzioterapie

Foto: Avelina, Shutterstock.com

Foto: Avelina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diastáza neboli rozestup břišních svalů se nejčastěji objevuje u maminek po porodu. Ale také u žen, které málo, nebo naopak moc a nesprávně cvičí. A nevyhýbá se ani mužům! Jak lze s diastázou úspěšně zatočit? Jedině správnými cviky!

Článek

Jednou z nejčastějších poporodních komplikací v pohybovém systému je diastáza neboli rozestup břišních svalů. Dochází k ní v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn v těhotenství. Přestože se jedná o přirozený proces související s graviditou, pokud se po porodu břišní stěna nevrátí do původního stavu, může to vést k dalším problémům, včetně stresové inkontinence či bolestem zad a hlavy.

Diastáza po porodu

Diastáza je po porodu běžná až u 60 procent rodiček. Pokud je její šíře dva až tři centimetry, tělo se se zacelením může vyrovnat samo. Při větší míře je nutné systematické cvičení s konkrétními pravidly. Jedním z důvodů, proč se dnes tak často diastáza vyskytuje, je fakt, že ženy buď necvičí vůbec, takže nemají dostatečně a kvalitně posílené břišní svaly, nebo naopak cvičí extrémně a břišní svaly posilují nesprávně.

Jak se pozná diastáza

Jak poznáte, zda se problém týká i vás? Lehněte si na záda, pokrčte nohy, mírně zvedněte hlavu a zkuste si nahmatat mezeru mezi břišními svaly. Pokud do ní můžete hlouběji strčit třeba dva prsty, pravděpodobně máte diastázu. Při zátěži se může obsah dutiny břišní skrze oslabené břišní svaly vyklenovat směrem ven a na břiše se tvoří typická stříška.

U koho se vyskytuje diastáza

Přestože je běžná především u žen po porodu, může se diastáza vyskytnout i v dalších případech: u mužů i žen, především obézních, ale také u sportovců či u dětí. Na vzniku se podílí především nesprávné držení těla, jako jsou svalové dysbalance a dysfunkce pánevního dna, a dále vyšší věk a genetika.

Foto: Tetiana Mandziuk, Shutterstock.com

Diastáza je jen jeden z mnoha nepříjemných zdravotních následků, které ženám přináší těhotenstvíFoto: Tetiana Mandziuk, Shutterstock.com

Fyzioterapie po porodu

Jak na nápravu? Správným cvičením. Jeho cílem je dosáhnout aktivace hlubokých svalů břicha a zad, šikmých břišních svalů, bránice a pánevního dna. Rozhodně se nedoporučuje zpevňovat břicho klasickými sklapovačkami! Naopak je potřeba posilovat hluboký stabilizační systém. Pokud nevíte, jak na to, doporučuje se vyhledat fyzioterapeuta.

Cviky na diastázu po porodu

Všechny vhodné cvičební techniky na prevenci či léčbu diastázy zahrnují především správné dýchání, takzvanou dechovou gymnastiku. Pokud nemáte žádná omezení, můžete se do toho pustit hned v šestinedělí. Mezi nejznámější metody vhodné pro poporodní diastázu je například cvičení podle Ludmily Mojžíšové či podle Alexandera. Stejně tak je nutné zkorigovat celkové držení těla, naučit se správnou manipulaci s miminkem a uzpůsobit běžně prováděné denní činnosti.

Jak často cvičit a kdy diastáza zmizí

Vyplácí se pravidelnost a trpělivost. Je lepší cvičit několikrát denně pár minut než se snažit odcvičit půl hodiny v kuse. Pamatujte, že zvýšená hladina hormonů ovlivňujících břišní diastázu přetrvává ještě několik měsíců po porodu, u kojících žen i déle. Důležité je tedy nespěchat. Tělo se vrací k původnímu tvaru i rok až rok a půl od porodu. Dost často se břišní rozestup vrátí k normálu až s ukončením kojení.

Prevence diastázy

Co dělat, aby problém pokud možno vůbec nevznikl? Ještě před těhotenstvím nebo hned po jeho zjištění oslovte fyzioterapeuta či vhodného trenéra a naučte se správně dýchat. Po porodu se naučte správně shýbat, ohýbat a zvedat se z postele. Kvůli špatným pohybovým stereotypům si můžete zafixovat rozestup břišní stěny a pak bude těžké vrátit přímý břišní sval zpátky.

Odborná konzultace: Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky v Praze

Reklama

Načítám