Hlavní obsah

Proč po 50 rostou chlupy tam, kde nemají, co jsou pigmentové skvrny a dá se s tím vším něco dělat?

Foto: Tatiana Foxy, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Foxy, Shutterstock.com

Reklama

Po padesátce by si žena měla rozmyslet, zda bude mít zadek, anebo vrásky, říkají s nadsázkou odborníci na krásu. To však nejsou jediné atributy přibývajícího věku, s nimiž se musí ženy – ale nejen ony - potýkat. Jako by to nestačilo, kromě vrásek se na pokožce začínají objevovat další prapodivné útvary.

Článek

Za všechno může čas. Tak zní slova dávného hitu, který sice neopěvoval krásy pokožky, ale do tématu se refrén trefil přesně. Právě čas totiž může za to, že největší orgán našeho těla už začíná být po čtyřicítce trochu unavený a nestíhá účinně odrážet všechny útoky, které se na něj valí. A to se na pokožce samozřejmě odrazí. Viditelné je to hlavně na rukou a obličeji, tedy místech, jež bývají nejčastěji vystavena slunci. Ano, myslíme ty otravné hnědé skvrny, jimž se říká tak nepěkně – stařecké.

Stařecké skvrny

Můžete znát také pojem jaterní, ale s tímto orgánem nemají opravdu nic společného. „Dříve se myslelo, že jde o zhoršenou funkci jater, proto se skvrnám říkalo jaterní,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování dermatoložka Gréta Wohlová s tím, že z hlediska medicíny jde o zvýšenou produkci kožního barviva melaninu. Vyzmizíkovat se tyto skvrny dají. Podle dermatoložky dobře fungují krémy, které skvrnu vybělí, nebo lasery schopné melanin rozbít. „Pokud ale nedodržíme důsledně fotoprotekci, objeví se skvrny znovu,“ varuje dermatoložka.

Latentní alergie

I když nás pokožka občas potrápí, je to neúnavný a poctivý ochránce všeho, co se v ní i pod ní ukrývá. A to si představte, že na většině těla měří asi jen desetinu milimetru! Tenhle dynamický orgán se neustále obměňuje, celý proces, který odbornice popisuje v podcastu, trvá třicet dní. Dá se tedy říci, že každý měsíc vidíme v zrcadle nového člověka. Ne vždy se nám ale ten pohled zamlouvá.

Co třeba zarudnutí po použití pečujícího krému, který jste doteď dobře snášeli? Kde se najednou alergie vzala? Není to najednou. Možná jste na nějakou složku ve vašem oblíbeném přípravku byli citliví vždycky a čím déle ho používáte, tím větší je riziko, že alergie vypukne. „Není to tak, že by alergie najednou byla, když před tím ne. Jen se to v pokožce nashromáždilo,“ vysvětluje „náhlou“ změnu doktorka Wohlová, s níž jsme v podcastu řešili i používání mýdla. „My dermatologové rádi říkáme, že mýdlo by se mělo používat jen na intimní oblasti a části těla, které potřebujeme očistit od špíny,“ radí odbornice s tím, že mýdlo narušuje ochrannou lipidovou vrstvu, která udržuje v pokožce vlhkost. Stejně neblaze působí na kůži horká voda. Jak to vyřešit, aby pokožka nevysychala a nestrádala, se dozvíte v podcastu.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Zase ta genetika…

Jedním s podivných úkazů na pokožce, které přicházejí s věkem, jsou drobné nebarevné výrůstky. „Se stárnutím se v kůži množí určité struktury, protože reparační schopnost organismu není už tak velká. Pacienti se mě často ptají, co dělat, aby se jim fibromky netvořily, ale já musím upřímně říci, že je to hodně dáno genetikou,“ vysvětluje dermatoložka a dodává, že předejít vzniku drobných fibromů se nedá, ale metody, jak je odstranit, existují. „Pokud ovšem rostou rychle, tak je třeba jít ke kožnímu lékaři,“ upozorňuje.

V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, jestli je pro pokožku lepší pohyb, anebo kvalitní krém a proč ženám po padesátce najednou rostou chlupy tam, kde před tím vůbec nebyly. Řeč přijde také na podkožní tuk, jenž sice neradi vidíme, ale bez kterého se organismus neobejde. K čemu je dobrý nám? A k čemu pokožce? Celý rozhovor s odbornicí si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Foto: Marie Irová

Hostem MUDr.ování byla dermatoložka Gréta WholováFoto: Marie Irová

S kým jsme si povídali? Dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová vystudovala I. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci nastoupila do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, poté pracovala několik let na kožní klinice FN Motol. V současné době pracuje v Laserovém centru Anděl, kde se specializuje na estetickou a korektivní dermatologii.

Reklama

Načítám