Hlavní obsah

7 polévkových lžic stačí aneb Co byste měli vědět o slunění

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Reklama

Že je potřeba se před slunečními paprsky v létě chránit, o tom vás jistě nemusíme přesvědčovat. Víte ale, kolik krému je potřeba tak akorát pro vaše tělo a obličej, abyste se nespálili? Tenká vrstva totiž pokožku neochrání.

Článek

Léto bez opalovacích krémů může být pro kůži velmi nebezpečné. Proto její ochranu nepodceňujte a dostatečně ji opatrujte před agresivním slunečním zářením. Pokud vybíráte sluneční přípravky podle ochranného faktoru, měli byste vědět, jak se mazat, aby to opravdu fungovalo tak, jak slibují obaly. Protože jinak to jsou vyhozené peníze. Na co se při bezpečném opalování musíte zaměřit?

Opalování a vitamin D

Na začátku léta není kůže většinou na přímé sluneční záření zvyklá. „Může tak zažít šok a snadno se spálit. Řešením není od slunce utíkat, protože ho k životu potřebujeme. Navozuje pocit psychické pohody a má i význam v syntéze potřebného vitaminu D,“ uvádí dermatoložka Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic s tím, že denně se stačí slunit 15 minut (mimo polední hodiny) – to je dostatečná doba pro zajištění vitaminu D. Po zbytek dne používejte ochranné prostředky.

Co je ochranný faktor SPF a UVA v kroužku

Podle čeho se na obalech opalovacích přípravků orientovat? V první řadě se zaměřte na ochranný faktor SPF (sun protection factor). Jeho hodnota určuje, jak dlouho je kůže chráněná před dvěma typy slunečního záření: UVB a UVA. Důležité je i další značení.

„Na obalu sledujte, aby byl znak UVA v kroužku. Značí to, že produkt splňuje vyšší standardy UVA ochrany. Při výběru hraje roli také typ pokožky: čím je kůže světlejší, tím vyšší faktor je nutné použít. V rámci EU platí, že SPF nemůže být uváděn vyšší než 50, ovšem produkty s SPF 50+ mohou poskytnout ochranu o něco vyšší,“ upřesňuje dermatoložka Darina Zelenková.

Jak ochranný faktor funguje

Co to znamená v praxi? „Udávaný faktor říká, kolikrát se po namazání prodlouží doba, než se spálíte. Pokud víte, že s neopálenou kůží zčervenáte po deseti minutách, krém s ochranným faktorem 30 vám prodlouží dobu do spálení na pět hodin,“ vysvětluje dermatoložka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

To ovšem neznamená, že to bude stačit na celý den – ideální je zopakovat aplikaci ochranného krému zhruba každé dvě hodiny a vždy po koupání či po sportu, kde se hodně potíte. Pro ochranu před sluncem jsou zásadní i kvalitní sluneční brýle.

Jak používat opalovací krém

Přípravek proti slunci je třeba používat vždy podle potřeby, situace i doby slunění. „Pro docílení ochrany uvedené na obalu by měl průměrný dospělý člověk při jedné aplikaci použít přibližně sedm polévkových lžic přípravku na celé tělo včetně obličeje,“ uvádí dermatoložka Darina Zelenková. Kdybyste použili krému méně, ochrana bude nižší. Budete-li mazat pouze obličej, mělo by vám stačit půl lžíce přípravku.

Důležitým pravidlem je i mazání v předstihu. To znamená, že byste se měli natřít minimálně 20 minut předtím, než půjdete na přímé slunce. A jak už bylo řečeno, nutné je se v průběhu dne přemazávat. Zásadní je chránit děti – mezi 11. a 15. hodinou by na ostrém slunci raději vůbec neměly být. Namažte je ale i do stínu!

První pomoc po opalování: Co vás zachrání, když se spálíte?

Na co dávat pozor

Při aplikaci ochranného přípravku nezapomínejte na choulostivá místa, která se snadno spálí. Určitě si dostatečně namažte záhyby kolem podpaží a okolo plavek, nárty, čelo, uši a oblast podél vlasů. Pěšinku či případné lysinky zakryjte pokrývkou hlavy.

Lehké spreje

Foto: Archiv firem

Zleva: Ultralehký sprej SPF 50+ Anthelios Shaka poskytuje citlivé pokožce obličeje i těla velmi vysokou UVA i UVB ochranu odolnou vůči vodě, písku a potu, La Roche-Posay, 689 Kč (200 ml). Transparentní sprej SPF 30 Sensitive Protect je voděodolný, chrání a zklidňuje citlivou pokožku, Eucerin, 363 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Opalovací mléka

Foto: Archiv firem

Zleva: Voděodolné mléko na opalování SPF 50+ Ambre Solaire Sensitive Advanced poskytuje vysokou ochranu i pro citlivou pokožku, Garnier, 294 Kč (200 ml). Voděodolné opalovací mléko SPF 50 poskytuje velmi vysokou ochranu před spálením, Sebamed, 275 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Na obličej

Foto: Archiv firem

Zleva: Protivráskový krém na opalování SPF 50 UV Face předchází nerovnoměrné pigmentaci pleti, Nivea Sun, 352 Kč (50 ml). Protivráskový krém na opalování SPF 50+ Med vyživuje pleť a chrání před stárnutím, Ziaja, 398 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Proti vodě i potu

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační mléko na opalování ve spreji Sport OF 30 odolá vodě i potu, Astrid, 169 Kč (150 ml). Sprej na opalování Sport OF 50 je voděodolný a poskytuje ochranu před nadměrným pocením, Sundance, 139 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Praktické balení do kabelky

Foto: Archiv firem

Zleva: Gel na opalování Water Gel SPF 50+ pro suchou a dehydratovanou pokožku, Heliocare 360°, 649 Kč (50 ml). Ultralehký opalovací krém na obličej i tělo Idéal Soleil, Vichy, 290 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám