Hlavní obsah

Bolestivá menstruace: Kdy je ještě normální, kdy ji řešit s lékařem a kdy vyrazit na pohotovost

Foto: conejota, Shutterstock.com

Foto: conejota, Shutterstock.com

Reklama

Bolest při menstruaci je bohužel velmi častá a do jisté míry přirozená. Nemusí znamenat, že ve vašem těle něco probíhá špatně. To by ale měl zvážit lékař. K němu běžte vždy, když se potíže prudce změní.

Článek

Platí, že normální menstruace by neměla obtěžovat v běžných činnostech, a pokud tomu tak je, určitě to řekněte svému lékaři. Jen odborné vyšetření může vyloučit, zda bolesti souvisejí jen se svalovými kontrakcemi dělohy, nebo jde o infekci, endometriózu nebo jiný problém včetně onkologického onemocnění. I proto je důležité chodit na pravidelné preventivní prohlídky.

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea

Běžnou menstruační bolest způsobuje uvolňování narostlé děložní sliznice. Některé ženy cítí pouze slabé problémy, jiné nejsou schopné nic dělat a někdy jim nepomohou ani léky na bolest. Podobné potíže navíc někdy pociťují v době ovulace v důsledku uvolňování vajíčka.

Menstruační bolesti (= dysmenorea) mohou být dědičné, nemusí to ale platit vždy. Je velice pravděpodobné, že se potíží zbavíte po porodu. Při porodu se totiž kontrakcemi zkracuje a otevírá úzké děložní hrdlo a děloha pak už nemusí překonávat mechanické překážky při odtoku krve.

Léčba: Pomáhá klid, léky na bolest a také hormonální antikoncepce. Hormony způsobí, že děložní sliznice nebude cyklicky stimulována, nenarůstá, protože se nepřipravuje na uhnízdění vajíčka. Krvácení pak souvisí jen se změnou hladinu hormonů v souvislosti s mezerou v užívání tabletek, proto nikdy není tak bolestivé a intenzivní, kdy se sliznice odplavuje.

První pomoc je termofor s teplou vodou na břicho a bylinkové čaje určené na ženské potíže. Někdo nedá dopustit na různé doplňky stravy, které mohou doporučit lékárníci.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Silné potíže během menstruace mohou významně snižovat kvalitu životaFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Bolest související se záněty

Jestliže menstruace nebývá nijak bolestivá, ale najednou se objeví potíže, pak je třeba myslet i na jiné diagnózy. Bolest podobná menstruační může značit například infekce močových cest a další gynekologické potíže, jako je infekce pochvy, zánět děložního hrdla, zánět dělohy nebo zánět vaječníků. Následkem zmíněných nemocí mohou v těle vznikat srůsty, projevující se až chronickou bolestí.

Léčba: Potíže je v případě zánětů třeba léčit antibiotiky nebo antimykotiky. V případě srůstů je někdy třeba přistoupit k chirurgické léčbě.

Endometrióza

Menstruační bolesti mohou souviset také s endometriózou, při které se sliznice z dutiny děložní dostane do jiných orgánů, například do vaječníku, děložních vazů nebo pobřišnice. Sliznice pak reaguje na změny v hormonální hladině, tedy narůstá v určitých částech cyklu, což způsobuje velké bolesti.

Léčba: Terapie je složitá a často ne zcela úspěšná. Ve většině případů ale pomůže hormonální léčba. Příznaky se tlumí léky na bolest, lékaři někdy doporučí chirurgický zákrok.

Kdy je třeba jít k lékaři či na pohotovost

S odborníkem se poraďte vždy, když se cokoli zásadně změní, a to jak bolesti, tak i síla krvácení. Případně se přidají další problémy, jako je teplota, výtok či krvácení mimo cyklus. Zpozornět je třeba, kdy máte závratě, omdléváte, musíte si každou hodinu měnit vložku nebo tampon.

Na pohotovost jeďte, pokud potíže neustoupily ani po lécích na bolest, máte křeče, případně kolikové bolesti a zvýšenou teplotu.

Jestliže máte krev v moči, což samozřejmě při menstruaci nerozeznáte snadno, neděste se, je to typické například pro zánět močového měchýře a neznamená, že jde o život ohrožující stav. Potíže ale nepodceňujte, jestliže půjde o ledvinovou koliku, která se také může projevit krví v moči, to ani moc nejde – bolesti patří mezi ty nejkrutější vůbec.

Ve chvíli, kdy budete mít příznaky zánětu močového měchýře i během menstruačního krvácení, návštěvu gynekologa neodkládejte. Z moči, i když bude kontaminovaná krví, zánět pozná. Zbytečně byste trpěly a zánět by se mohl rozšířit do ledvin a případně i do dalších částí těla.

Jde to bez léků i bez hormonů. Na menstruační bolesti a další ženské potíže pomáhá bylinná napářka.

Reklama

Načítám