Hlavní obsah

Zmrzlina v zimě: Vede k nachlazení, nebo je to jen mýtus? Lékař imunolog radí, komu může škodit

Foto: Julia Curly, Shutterstock.com

Foto: Julia Curly, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem podzimu začnou televizní obrazovky nabízet reklamy plné kýchajících lidí v tramvaji a na zastávkách, kterak od nich jejich spolucestující odstupují. Proč zrovna na podzim? Viry mají v tomto období zelenou, kterou jim ovšem dáváme tak trochu i my.

Článek

Je běžné, že se – stejně jako letos – na podzim střídají vyšší a nižší teploty klidně i během jednoho dne. Bylo to tak vždycky, jenomže naše imunita tomu odvykla. Je to daň za pohodlí, kterého se nám posledních zhruba sto let dostává: teplo doma, teplé oblečení venku a koupání v teplé vodě. Na rozdíly v teplotách proto už nejsme tolik připraveni, a tak je pro viry mnohem jednodušší nás oslabit. „Už od dětství bychom měli procházet otužováním, kdy si zvykáme na výkyvy v teplotách, čímž roste naše obranyschopnost,“ říká imunolog Radek Klubal v podcastu MUDr.ování:

A právě rozdíly teplot jsou také důvod, proč nám maminky v zimě odpíraly zmrzlinu. „Nepřirozeně chladná zmrzlina, když jsem nepříliš dobře otužilý, může vést ke změnám v prokrvení, ve fungování imunitního systému a může vést k nachlazení,“ vysvětluje imunolog.

Dalším rizikem může být i to, že v podzimních a zimních měsících lidé tráví mnohem víc času zavření v místnostech s ostatními. Viry se tak v prostoru lépe kumulují a jsou připraveny zaútočit na obranyschopnost, která může být oslabena nejen teplotními rozdíly, ale třeba i nedostatkem spánku, dlouhodobým stresem či nízkou hladinou vitaminu D.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Radek Klubal je specialista na alergologii, imunologii, dermatologii (včetně dětské), infekční lékařství, preventivní medicínu a venerologii. Založil Medicínské centrum PrahaFoto: Proženy.cz

Alou ven nebo otevřít okna

Jako prevence proti hromadění bacilů v místnostech přitom dobře poslouží pravidelné větrání. „Dobrým příkladem je období covidu-19, kdy větrání bylo jedním z opatření, jak zamezit nadměrnému šíření viru,“ připomíná imunolog. Jaká další opatření z období epidemie koronaviru by se nám moha hodit a jak bude možné v budoucnu posilovat imunitu pomocí genetických vyšetření? Poslechněte si nejnovější díl podcastu MUDr.ování, kde byl hostem imunolog Radek Klubal.

S kým jsme si povídali

MUDr. Radek Klubal je specialista na alergologii, imunologii, dermatologii (včetně dětské), infekční lékařství, preventivní medicínu a venerologii. Po ukončení studií působil nejprve v Česku a posléze i v Rakousku a USA. V roce 2008 založil Medicínské centrum Praha.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám