Hlavní obsah

Jak poznat, že vaše imunita nefunguje na sto procent. Sledujte nenápadné signály

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Virózami i chřipkou nejsou ve zvýšené míře ohroženi jen senioři, ale i lidé s vážnými zdravotními komplikacemi a celkově oslabenou imunitou. Jak zjistit, že i vaše obranyschopnost není nejsilnější?

Článek

Dlouhodobé oslabování obranyschopnosti nevhodným jídelníčkem, absencí pohybu a neustálým stresováním se může v době epidemie sezónních onemocnění nepříjemně vymstít. Důležité je vědět, že je s vámi něco v nepořádku. Jaké jsou příznaky, že vaše imunita nefunguje dostatečně?

1. Rýmička a pokašlávání

Zkontrolovat stav obranyschopnosti zvládnete i bez lékařské dokumentace. Stačí si vzpomenout, kdy jste byli naposledy nemocní. Jestli se vám choroby vyhýbají, svědčí to nejen o štěstí, ale i schopnosti vašeho organismu odolávat bakteriím i virům. Ale jestli vás rýmička dostihla s prvními podzimními plískanicemi, v zimě jste patřili k nakaženým chřipkou a jarní změny počasí vaše tělo zpravidla oslabí další virózou, vaší imunitě to moc dobrou reputaci nedělá.

Máte neustálý pocit, že na vás něco leze? Hledejte příčinu a posilujte tělo i duši. A to nejen za pomoci léků, ale především změnou životního stylu. Z hlediska stravování je pro imunitní systém velmi důležitý vitamin C. „Působí jako antioxidant a pro naše tělo je nezbytný. V přírodě je jeho obsah vysoký například v šípku, rakytníku, paprice nebo černém rybízu. Doporučuji i další zdroje látek, které posilují funkci imunitního systému, jako čaj z echinacey nebo doplněk stravy s hlívou ústřičnou či kolostrem,“ radí Monika Bartolomějová, specialistka sítě výživových poraden Nutriadapt.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud máte stále rýmu, kašel či vás bolí v krku, vaše imunita na tom asi není nejlépeFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Afty, opary a ekzémy

Slábnoucí imunita na sebe upozorňuje mnoha způsoby. A často máte problém pěkně na očích, třeba v podobě aftů, rozpraskaných koutků úst nebo oparu. Trpíte-li na ně často, chce to pro sebe dělat mnohem víc. Obličejem to ale nekončí. S narušenou imunitou mohou souviset i různé ekzémy, často se vracející kvasinkové infekce nebo plísňová onemocnění chodidel. Nestačí je jen přeléčit, ale také zjistit, proč jimi tak často trpíte.

3. Špatný spánek

Potíže usnout nebo časté noční probouzení vás mohou upozornit, že vaše tělo nefunguje, jak má. „Základním stavebním prvkem imunity jsou buňky nazvané makrofágy, které pohlcují cizorodé objekty a rozpoznávají a ničí poškozené buňky. Jejich počet však kolísá v závislosti na stavu organismu. Důležitou roli hraje i to, zda jste vyčerpaní, oslabení jinou nemocí nebo zda máte zrovna nedostatek spánku,“ vysvětluje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures. Dlouhodobá, navíc neopodstatněná únava je tedy stejně alarmující jako poruchy spánku. Vsaďte proto na správné návyky před spaním, pravidelnost i psychickou relaxaci, případně meditaci.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Šizení spánku a ignorování únavy si se zdravím moc nerozumíFoto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

4. Modřiny a nehojící se rány

Oslabené tělo pomaleji reaguje i při hojivých procesech. Pokud se vám modřiny, odřeniny či říznutí hojí nečekaně dlouhou dobu, může to být signál, že organismus nemá dostatek stavebního materiálu, například krevních destiček nebo kolagenu. Hubit je mohou i různé jedy a chemické látky, které ničí potřebné antioxidanty, vitaminy a minerály. Nezapomínejte, že jedem je i kouření, konzumace alkoholu, nadměrné užívání léků i pobyt v prašném a znečištěném prostředí. Platí sice omezení pohybu, přesto choďte pravidelně venčasto otvírejte okna.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Obranyschopnost organismus velmi oslabuje mnoho každodenních zlozvykůFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

5. Střevní potíže

Bolest břicha, zpomalené trávení, častá zácpa nebo náhlý průjem může mít celou řadu příčin. Viníkem ale může být i rozhozená obranyschopnost. Ne nadarmo se říká, že imunita sídlí ve střevech: a ta vám dají rychle najevo, že se o ně nestaráte dobře. Díky peristaltice střev a podpoře metabolismu se z těla odvádějí toxiny. Recept, jak tyto funkce podpořit, je jednoduchý: dbejte na dostatek pohybu. Sedavý způsob života totiž přirozený detoxikační proces těla brzdí. A čím více odpadu v organismu, tím méně je schopné bránit se negativním vnějším vlivům. A nezapomínejte na probiotika.

Reklama