Hlavní obsah

Cigarety jsou out. Hitem je zahřívaný tabák i sáčky, které obsahují nebezpečné množství nikotinu

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Reklama

Doby, kdy jste na ulici poznali kuřáka podle oblaku zapáchajícího kouře, už skončily. Už dávno se totiž nekouří jen klasické cigarety. Dnes se nikotin užívá ve formách, které ani neucítíte. Dají se dobře utajit a začínají s nimi už děti.

Článek

Kromě klasických cigaret, doutníků či dýmek se v posledních letech otevřel trh celé škále nových produktů. Dnes už si místo kouření můžete zavapovat nebo třeba „jen“ zažvýkat. Do širšího povědomí se dostaly elektronické cigarety a vaporizéry, nikotinové sáčky či produkty na bázi zahřívaného tabáku. E-cigaretám holduje desetina mladých kuřáků a často jsou to ještě děti, přitom tyto alternativy cigaret nejsou bez rizika.

1. Elektronické cigarety

Oficiální název zní elektronická cigareta a jedná se o vaporizér: tyto „cigarety“ se nekouří, ale vapují, slangově se vžil název vapo. Zahřívá se v nich tekutina na teplotu kolem 100 °C a z přístroje nevychází kouř vzniklý spalováním, ale aerosol připomínající páru. Technicky to funguje tak, že baterie e-cigarety napájí cívku v připojeném atomizéru za vzniku výparů, které uživatel (vapér) inhaluje.

Tekutinu tvoří většinou propylenglykol, glycerin, voda, příchutě a nikotin (ale obsahovat ho vůbec nemusí). Kapalné náplně se komerčně nazývají e-liquidy – příchutí je celá řada, nejčastější jsou ovocná či speciálně vytvořená tabáková aromata.

Nižší riziko a možná pomoc při léčbě

V e-cigaretách a dalších vapovacích zařízeních nedochází ke spalování tabáku, a jsou tak méně rizikové v porovnání s klasickým kouřením. Vznikly jako alternativa pro ty, kdo chtějí přestat kouřit a s intenzivní léčbou se jim to nepovedlo, případně mohou být i doplňkem klasické terapie. Množství nikotinu v nich lze totiž regulovat, postupně ubírat a skončit na nule. Výzkumy ale bohužel ukazují, že e-cigarety nejsou při léčbě moc účinné.

Novějšími generacemi e-cigaret jsou vape mody a různě velké POD systémy, oblíbené jsou jednorázové e-cigarety na několik tisíc potažení, které budí dojem neškodnosti. Vapování je trendy – velmi atraktivní je střídání vůní a možnost namíchat si vlastní příchutě. Právě široká škála příchutí, atraktivní design a pocit dospělosti jsou důvody, proč vaping tolik láká především mladé lidi. A rizika? Vznik závislosti na nikotinu nebo na samotném aktu vapování, což může vést k potřebě vyzkoušet tabákové produkty na bázi zahřívání.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Velikost systémů závisí i na tom, jak diskrétně chce uživatel vapovatFoto: LDprod, Shutterstock.com

Co všechno lze vapovat

Vapováním se nejčastěji míní užívání e-cigaret, ale vaping se vztahuje i na vdechování dalších rozmanitých substancí – například olejnatých látek s výtažkem z marihuany. To byl i případ acetátu vitaminu E, který se do těchto olejů přidával jako zahušťovadlo: v létě 2019 tak došlo v USA k více než 60 úmrtím způsobeným poškozením plic! V EU je zakázáno vitaminy a jejich sloučeniny v podobných výrobcích používat.

2. Nikotinové sáčky

Mezi nové produkty patří i nikotinové sáčky. Prodávají se v plastové krabičce ve tvaru puku, vkládají se do úst a při žvýkání se z nich uvolňuje nikotin s příchutí. Neobsahují tabák a kromě nikotinu je v nich voda, vlákna celulózy, aromata, zahušťovadla, sladidla, škroby a konzervanty. Nic se v nich nespaluje, proto v tomto ohledu neškodí. Velmi nebezpečné jsou ale v tom, že tak snadno vznikne závislost na nikotinu. Děti se jím navíc snadno předávkují či otráví a pak hrozí nevolnost, zvracení, zrychlená tepová frekvence, zvýšený tlak, bledost, pocení, později naopak snížený tlak a mělké dýchání.

Lidé je používají pro lepší soustředění a výkon, což se v prvních minutách opravdu může projevit, později ale přichází útlum. Sáčky nepodléhají regulaci tabákových výrobků (neobsahují tabák), prodávají se bez povinnosti varování i bez omezení věku. Jejich spotřeba roste a děti často ani netuší, že užívají nikotin. Někteří odborníci přitom intenzitu závislosti na nikotinu přirovnávají k heroinu!

Foto: Vershinin89, Shutterstock.com

Alternativy klasických cigaret se zpočátku zdály jako šikovné řešení problému, ale bohužel přinesly zase jiná zdravotní rizikaFoto: Vershinin89, Shutterstock.com

3. Zahřívaný tabák

Velkou skupinu výrobků, které fungují na bázi zahřívaného tabáku, tvoří produkty IQOS, GLO a PLOOM. Nejedná se o e-cigarety, i když se jim tak říká. Jde o elektronická zařízení, která obsahují tabák a ve srovnání s výše uvedenými produkty se nejvíc podobají klasickému kouření a blíží se mu i mírou rizika.

Tyčinky podobné cigaretě se vkládají do pouzdra, které ji zahřeje na teplotu kolem 350 °C, tedy těsně pod teplotu hoření. Vznikají výpary, které jsou cítit víc než aerosol u e-cigaret a obsahují mnohem víc toxických látek. Kromě škodlivosti jsou i více návykové a závislosti na nich se zbavuje hůře.

Rizika nových forem kouření

Všechny uvedené formy kouření a užívání nikotinu jsou nezdravé! Nejškodlivější a nejnávykovější jsou klasické cigarety, doutníky a dýmky, z nových produktů jsou to zařízení na bázi zahřívaného tabáku. Vysoké riziko závislosti, ale menší zdravotní riziko nesou nikotinové sáčky a nejméně rizikové jsou e-cigarety a další druhy vaporizérů. Ovšem nejzdravější je nepoužívat žádné z uvedených produktů!

Článek vznikl v odborné spolupráci s profesorkou MUDr. Evou Králíkovou, CSc., Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky a Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN Praha

Reklama

Načítám