Hlavní obsah

Jak přestat kouřit? Kupte si náplast a žvýkejte puškvorec!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste si v rámci novoročních předsevzetí slíbili, že letos rozhodně seknete s kouřením? Máme pro vás několik rad a technik, jak to tentokrát opravdu zvládnout a kde najít pomoc.

Článek

Stejně jako u hubnutí, je i u snahy přestat kouřit zásadní motivace. Někdo se k tomu rozhoupe až po doporučení lékaře nebo ze strachu z rakoviny. Někomu postačí fakt, že už se nesmí kouřit v jeho oblíbené hospůdce nebo v práci. Mnohdy ale stačí si jen spočítat, že když si místo krabičky za 90 korun, dáte denně tuto částku do kasičky, naspoříte za deset let na menší auto. Ať je váš důvod jakýkoli, stále si ho opakujte, a ideálně si najděte i nějaké spojence!

Kde najít pomoc

Zdravotní pojišťovny uvádějí, že v Česku je kolem 2,5 milionů kuřáků a víc než polovina z nich by s tím ráda přestala. Zkouší to i opakovaně, ale ne vždy se zadaří. Statistiky ukazují, že těch, kteří skončili jen díky vlastní snaze, jsou asi dvě procenta. A to není dobrý výsledek.

Daleko vyšší šance – skoro padesátiprocentní – už mají ti, kteří požádají o odbornou pomoc. Může to být praktický lékař, odborník z Centra pro závislé na tabáku nebo adiktologické ambulance.

Dokonce ve vybraných lékárnách lze navštívit centrum pro odvykání kouření. „Speciálně vyškolení lékárníci provedou celým procesem odvykání a doporučí i volně prodejné prostředky,“ říká PharmDr. Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékárny Benu.

Jak poznáte absťák? 

Musíte počítat s tím, že zvládnout závislost na nikotinu není snadné a pocítíte abstinenční příznaky. Kromě urputné chuti na cigaretu to může být deprese, úzkost, nesoustředění, poruchy spánku nebo podráždění. Může se dostavit i to, čeho se většina abstinujících kuřáků bojí – větší chuť k jídlu. Jak přestat kouřit a nepřibrat?

Náplasti, žvýkačky, inhalátor

Nedostatek nikotinu v těle promění mozek právě v chuť si zapálit. Ošálíte ho nikotinem v těchto formách:

  • Nikotinová náplast - má dlouhodobý účinek,nikotin uvolňuje postupně, takže nepocítíte abstinenční příznaky. Lze kombinovat se žvýkačkou i inhalátorem, neomezuje.
  • Nikotinová žvýkačka - je to spíš pohotovostní řešení, nikotin se uvolní rychle. Samotné žvýkání pomáhá uklidnit ve chvílích, kdy uklidňovalo kouření, nesmí se užívat společně s jídlem a pitím.
  • Nikotinový inhalátor - je vhodný pro ty, kteří potřebují napodobit kouření cigarety, nikotin dodá okamžitě jako žvýkačka. U inhalování se dá jíst a pít, takže se hodí třeba na oslavy nebo při návštěvě restaurace.

Existují i léky. Ty vám ale předepíše lékař a musíte je užívat alespoň tři měsíce.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Kouřit, nebo přestat a přibrat kvůli neustálé chuti něco jíst? To je dilema, které řeší asi každý, kdo chce skoncovat s cigaretamiFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Elektronické cigarety

Chuť na cigaretu byla zas silnější? Možná se rozhodnete přejít na alternativní kouření. „Pokud se někdo neumí vzdát svých kuřáckých návyků, sáhne často po elektronické cigaretě či zahřívaném tabáku,“ říká adiktoložka Kristýna Fišerová, vedoucí konzultantů Národní linky pro odvykání.

„Elektronické cigarety u nás užívá necelých pět procent lidí, jejich obliba narůstá zejména mezi mladými,” doplňuje Adam Kulhánek, vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku. Jde ale opravdu o „zdravější“ variantu kouření? Elektronické cigarety produkují aerosol, který sice obsahuje méně škodlivin než klasické cigarety, ale stejně mohou způsobit zdravotní komplikace, jde hlavně o záněty plic, a v případě nikotinových náplní také závislost.

Zahřívaný tabák

Další variantou jsou přístroje, které zahřívají tabák, který v nich tzv. „tlí“ nebo doutná, což vede ke vzniku dehtu, i když ve výrazně menší koncentraci. „Na trhu jsou příliš krátkou dobu na to, aby se přesně zhodnotily zdravotní dopady dlouhodobého užívání. Lze však předpokládat, že vzhledem k přítomnosti dehtu budou rizika vyšší než u elektronických cigaret, přesto však nižší než u klasických cigaret,“ uvádí Lukáš Kohoutek, prezident České koalice proti tabáku. Člověk by to ale rozhodně neměl volit jako náhražku, pokud chce přestat kouřit.

Existují přírodní metody?

Jestli byste se rádi i v době odvykání kouření spolehli spíš na přírodu, můžete to zkusit. Při velké chuti na cigaretu lze žvýkat směs sušeného oddenku puškvorce s lněným semínkem (v poměru 2:1). „Lze čichat směs 20 kapek citronového a 20 kapek mátového esenciálního oleje,“ radí Daniéle Festy v knize 6 esenciálních olejů, bez kterých se neobejdete.

Kterou metodu jste už vyzkoušeli a jak jste byli úspěšní? Kouření nesvědčí plicím, ani cévám, které pak rychleji stárnou.

Reklama

Načítám