Hlavní obsah

Závislost si můžete vypěstovat i na e-cigaretě, nebezpečné jsou i ty bez nikotinu, varuje lékařka

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Reklama

Že kouření není zdravé, to asi ví každý. S nástupem elektronických cigaret či různých variant bez nikotinu ovšem někteří propadají pocitu, že volí zdravější variantu. Jak je to se závislostí na elektronických cigaretách, i těch bez nikotinu? Nejen o tom jsme si povídali s  doktorkou Marií Černochovou.

Článek

Kuřáci v poslední době hojně opouštějí klasické cigarety a přecházejí na jejich nejrůznější náhražky, například na e-cigarety či zahřívaný tabák. Narůstá i zájem o vodní dýmku. Mnozí to dělají z finančních důvodů, většina uživatelů si ale myslí, že přecházejí na „zdravější“ variantu, případně že se jim díky těmto zařízením časem podaří s kouřením přestat úplně. Jak to ale je doopravdy? I o tom jsme si povídali s doktorkou Marií Černochovou, primářkou interního oddělení Nemocnice Agel Valašské Meziříčí, pod které patří i Ambulance pro odvykání kouření.

Přestat kouřit nebývá lehké. Někoho k tomu dotlačí až zdravotní potíže, jiný uzná, že to je nákladný „koníček“. Je nějaká metoda, jak lze kuřáka přesvědčit, aby přestal?

Já pacienty nepřesvědčuji. Poskytnu jim odborné rady, psychologickou podporu a farmakologickou léčbu ke zvládnutí odvykání kouření. To jim může pomoci překonat abstinenční příznaky. Ale zároveň jim říkám, že nic nepřestane kouřit za ně, že to musí chtít hlavně oni.

Třeba k tomu rozhodnutí pomůže si zopakovat, jaké zdravotní následky může kouření mít…

Všichni známe klasické nemoci jako srdeční infarkt, mozkovou příhodu či chronickou obstrukční plicní nemoc. Dále pak různé druhy rakoviny, nejčastěji jde o rakovinu plic, hrtanu, jícnu, ale i nádory ledvin, močového měchýře či děložního čípku. V České republice se kouření spolupodílí na vzniku jedné třetiny nádorů, které se nově objeví. Málokdo ví, že kouření má i další následky, například zdvojnásobuje riziko vzniku cukrovky druhého typu. Mladé lidi nejvíce zajímá vliv na reprodukci a ten je také negativní. U mužů kuřáků je nižší počet a kvalita spermií a snížená schopnost erekce. U žen kuřaček bývá častěji bolestivá menstruace, předčasná menopauza, snížená odezva na léčbu neplodnosti.

Někdo tvrdí, že kouří jen pár cigaret denně, že to tedy ani žádné kouření není. Má množství vykouřených cigaret zásadní vliv na zdraví pacienta?

Samozřejmě. Čím více cigaret člověk vykouří, tím více si poškozuje zdraví, zvyšuje riziko vzniku všech výše uvedených onemocnění. Všeho moc škodí. Podobně jako alkohol. Několik piv nebo skleniček vína denně vám zdraví zcela jistě poškodí. Pár skleniček za rok vaše zdraví neovlivní. U cigaret však nebyla prokázána nějaká bezpečná dávka. Přeci jen je to látka tělu cizí, proto nejlépe je nekouřit vůbec, nebo alespoň přestat co nejdříve.

Foto: Nemocnice Agel Valašské Meziříčí

Primářka MUDr. Marie Černochová pomáhá kuřákům zvládnout závislost na cigaretách Foto: Nemocnice Agel Valašské Meziříčí

Teď je moderní nahrazovat klasické cigarety těmi elektronickými nebo zahřívaným tabákem s tím, že to je „zdravější“. Už je prokázán vliv těchto zařízení na zdraví?

Ano samozřejmě, už proběhlo několik vědeckých studií. Žádná z nich nepotvrdila, že kouření elektronické cigarety je zdraví prospěšné či bez zdravotních rizik. Už například jistě víme, že uživatelé e-cigaret mají o 71 procent vyšší šanci, že onemocní cévní mozkovou příhodou v porovnání s těmi, kteří je nepoužívají. Také riziko vzniku infarktu a dalších onemocnění srdce a cév je podstatě vyšší. Problémem je, že zatím neznáme dlouhodobé účinky kouření e-cigaret. Nevíme, jak na tom budou tito kuřáci za 20 nebo 30 let jednoduše proto, že se tyto tabákové výrobky ještě nepoužívají tak dlouho.

Jak je to se závislostí na těchto druzích cigaret, vzniká stejně?

V podstatě vzniká stejně. Nejprve jde o psychosociální závislost a při dlouhodobém užívání, zvláště pak e-cigaret s nikotinovou náplní, se může rozvinout i fyzická závislost. E-cigarety mohou závislost udržovat, způsobovat i prohlubovat – záleží na rychlosti a  množství vstřebávání nikotinu.

Je pomoc těm, kteří se snaží odnaučit kouřit tyto „moderní“ druhy jiná, a v čem?

Léčba odvykání kouření je stejná. Možná více zaměřená na psychickou závislost a změnu psychosociálního chování.

Někteří kuřáci nejsou závislí tolik na nikotinu jako spíš na kouření jako rituálu, do elektronických cigaret si tak dávají náplň bez nikotinu. Jak se díváte na vliv tohoto druhu kouření na zdraví, existuje k tomu nějaké doporučení?

Ano, ideální je nezačít vůbec kouřit, a pokud kouříte, pak přestat co nejdříve. Složení náplní do e-cigaret je velmi pestré a pod e-cigarety je možné zahrnout širokou škálu výrobků (v Česku stovky značek). Mnohdy náplně obsahující těžké kovy, jako je chrom, nikl, olovo, dále pak např. formaldehyd (látku způsobující rakovinu) a spoustu dalších látek. Já vždycky říkám, že všeho moc škodí. Hodně zdravé mrkve vám může způsobit otravu vitaminem A. Tak i pravidelné kouření e-cigaret vám může poškodit zdraví. U cigaret a tabákových výrobků zkrátka není nic jako bezpečná dávka, bezpečné množství.

Foto: ilkov_igor, Shutterstock.com

Představa, že s elektronickou cigaretou lze přestat snadněji, je bohužel mylnáFoto: ilkov_igor, Shutterstock.com

Jak je to s fyzickou a psychickou závislostí na cigaretě? Co je obtížnější odstranit?

Kouření obecně začíná sociální závislostí. Je to kouření ve společnosti lidí, dospívající si často zapálí, aby zapadli do party. Závislost psychická vzniká po určité době, je to závislost na předmětu, cigaretě jako takové. Cigaretu má kuřák spojenu s určitým chováním, rituály.

Fyzická závislost nastává až po déletrvajícím období kouření, je to závislost na látce nikotinu. Pokud jej tělu nedodáme, projevují se abstinenční příznaky.

Při psychické závislosti je třeba se „odnaučit“ kouření. Důležitá je motivace k zanechání kouření. Silné odhodlání přestat. Léčba spočívá ve změně psychosociálního chování. Ve změně životního stylu.

Při léčbě fyzické závislosti je k dispozici náhradní nikotinová léčba (NRT). V lékárnách jsou volně prodejné NRT ve formě žvýkaček, náplastí, mikrotablet a inhalátoru. Nejsou to léky proti kouření, ale uvolňováním čistého nikotinu do těla přispívají velkou měrou ke zmírnění abstinenčních příznaků. A co je obtížnější odstranit? Dle mých zkušeností je to velmi individuální. Já s kuřáky pracuji jak na abstinenčních příznacích, tak na změně sebepojetí jako nekuřáka, na změně psychosociální postoje.

Znovu narůstá i počet lidí, kteří kouří vodní dýmky. Jak je to s jejich škodlivostí?

Škodí zdraví stejně jako klasické cigarety. Prokázána je spojitost s rakovinou dýchacích cest, jícnu a žaludku a spoustou dalších onemocnění. Oproti klasickým cigaretám je zvýšené riziko infekcí, protože kuřáci sdílí jeden náustek, kdy vodní dýmka koluje. Takto se například mezi kuřáky vodních dýmek šířila prasečí chřipka v Anglii v roce 2009.

Pokud se kuřák obrátí na vaši ambulanci, kolikrát musí přijít?

Počet návštěv je v průměru od dvou do sedmi. Intervaly mezi návštěvami se postupně prodlužují. Za „vyléčeného“ se považuje kuřák, který si rok nezapálil. Mám však i rekordmany, se kterými jsem se viděla dvacetkrát.

Co u vás kuřáky čeká?

První návštěva je hodinová, to proto, abychom měli dostatek času vše probrat. Zjišťuji, s čím se pacient léčí, jaké případně užívá léky, jaké jsou jeho kuřácké zvyky. Změříme a určíme sílu závislosti na nikotinu. Probereme druhy léčby a stanovíme plán postupu. Další návštěva je do měsíce ode dne, kdy přestal kouřit. Kontroly bývají kratší, cca 20 minut, to už spolu řešíme konkrétní problémy, které pacienta trápí.

Bohužel se kuřáky stávají i dospívající. Jsou i oni vašimi pacienty?

Pacienty do osmnácti let neošetřujeme a obecně mladí kuřáci necítí potřebu přestat kouřit. Pro ně je kouření většinou revolta, nepovažují jej za problém a jsou přesvědčeni, že mohou přestat kouřit kdykoliv sami. Uplyne pár let a už sami nemohou, protože si mezitím vytvořili závislost na nikotinu. Typický pacient v naší ambulanci je člověk mezi 40 až 60 lety, bohužel většinou již s nějakou zdravotní komplikací – vysoký krevní tlak, infarkt, plicní nemoc – který chce přestat kouřit kvůli svému zdraví.

Máte pro ty, kteří chtějí s kouřením přestat, nějaké doporučení?

Ať jdou do toho a zkusí přestat kouřit. Vždyť co můžou ztratit? Mohou jen získat –⁠ lepší zdraví, ušetří finance atd. Nejvíce se kuřáci bojí selhání. Ale tady platí obecná poučka pro život: lépe je litovat, že jsem něco zkusil, než litovat, že jsem něco neudělal.

Reklama

Načítám