Hlavní obsah

Rakoviny plic u žen přibývá, u mužů klesá. Příčina? Kouření!

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina plic je u žen stále na vzestupu, u mužů naopak počet klesá. Na vině je jednoznačně kouření a také to, že existuje pouze velmi málo možností, jak nádorové onemocnění odhalit včas. Co by vás mělo varovat?

Článek

Rakovinou plic v Česku ročně onemocní více než 2300 žen a zhruba 4500 mužů. Zatímco u mužů výskyt smrtelné nemoci v posledních letech mírně klesá, u žen roste. Podle dat, která mapovala výskyt nemoci v České republice od roku 1977 do 2016, klesl roční výskyt tohoto zhoubného onemocnění u mužů o 9,9 procenta. U žen za stejné období však vzrostl o 32,8 procenta. Rizikovou skupinou jsou zejména ženy starší 35 let. Proč tomu tak je?

Ženy s kouřením totiž začínaly později než muži, tedy v šedesátých letech, kdy to začalo být moderní. A následky nezdravého životního stylu se začínají projevovat.

Příznaky rakoviny plic v prvním stadiu

Plíce nebolí, mají v sobě totiž jen velmi málo nervových zakončení a to je hlavní důvod, proč nemocného nic nevaruje. Navíc příznaky se často přičítají banálním onemocněním, jako je nachlazení. K lékaři by vás proto měly dovést následující problémy, a to i v případě, že netrvají dlouho. Jde zejména o změnu charakteru kašle, špatné dýchání, dušnost, opakující se záněty plic, ale také únava, bolesti svalů, problémy s polykáním nebo otoky obličeje a horních končetin.

Zpozornět mají samozřejmě nejvíce kuřáci, i když ne všechny toto onemocnění postihne. Nejde o nakažlivou nemoc, platí ale, že se v těle rozvíjí několik let, než se projeví. A to už je většinou pozdě.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kouření se na vzniku rakoviny významně podílí.Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Léčba rakoviny plic

Pokud je nádor odhalený včas, odstraňuje se chirurgicky buď postižený plicní lalok (lobektomie) nebo i více laloků, případně celá plíce (pneumonektomie).

V pokročilejších stadiích je léčba většinou založena na kombinaci chemoterapie a dalších léčebných způsobů, jako je imunoterapie, biologická léčba a ozařování. Vždy záleží na tom, jak je nádor velký a jestli je nádorové bujení neboli metastázy rozšířené do dalších částí těla.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Podle typu nádoru lze nasadit účinné léky.Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Jak probíhá vyšetření

Pokud je podezření na rakovinu plic, provádí se rentgen plic nebo také CT vyšetření. Pro volbu vhodné léčby je nejprve důležité rozeznat, o jaký typ plicního nádoru jde a jaký má rozsah. Pak lékaři dokážou říci, který lék by mohl být účinný. Pro určení typu plicního nádoru se nejčastěji dělá bronchoskopie spojená s odběrem vzorku plicní tkáně (biopsií). Ta se posílá na histologické vyšetření, přičemž na výsledky se čeká několik dní.

Komplikovaná nemoc

Rakovina plic je samo o sobě vážné onemocnění, může se vrátit a postihnout i další část těla. Ročně na ni v Česku zemře 5400 lidí. Je to nejzákeřnější rakovina ze všech – přibližně 85 procent těch, kteří přijdou k lékaři, již nebojuje o plné vyléčení, ale o prodloužení života.

Rakovina plic - stadia

Rakovina plic je nemoc, která zabije drtivou většinu těch, u nichž se objeví. Většina nemocných totiž přijde v pokročilém stadiu nemoci. Ta jsou čtyři, přičemž čtvrté nejpokročilejší. V 85 procentech případů již nelze nádor operativně odstranit. Osm z deseti nemocných tak umírá zbytečně.

Situaci by měl pomoci změnit nový preventivní program včasného záchytu nemoci. Týká se nejrizikovějších pacientů, které by měl praktický lékař poslat na podrobné vyšetření k pneumologovi (více na www.prevenceproplice.cz).

Pro koho je program určen? Pro aktivní či bývalé kuřáky ve věku 55–74 let, kteří vykouřili 20 a více „balíčkoroků“. Jeden balíčkorok znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně (nebo dvě krabičky půl roku, nebo půl krabičky dva roky a podobně).

Prevence a ochrana plic

Obecně platí, že nejlepší ochranou je nekouřit. Kromě cigaretového kouře ale ke vzniku rakoviny plic, a vůbec všech nádorových onemocnění, přispívají uzeniny. Ty totiž vlivem zpracování obsahují velké množství karcinogenních látek, například dehet z kouře.

Rakovina plic

  • Popis - Nádorové onemocnění, které postihuje plíce. Jde o nejnebezpečnější rakovinu, protože ze začátku je bezpříznaková. Zatímco u mužů počet nemocných klesá, u žen naopak stoupá.
  • Příznaky - Na začátku žádné, později: kašel, špatné dýchání, dušnost, opakující se záněty plic, ale také únava, bolesti svalů, problémy s polykáním nebo také otoky obličeje a horních končetin.
  • Léčba - Chirurgické odstranění nádoru, chemoterapie, radioterapie, biologická léčba a imunoterapie.
  • Úmrtnost - Prvních pět let od diagnózy přežije 15 procent nemocných.
  • Prevence - Vyhýbání se kouření a uzeninám.

Odborná garance: doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy ve FN Brno

Také diagnózu rakoviny hrtanu si nejčastěji vyslechnou kuřáci.

Reklama

Načítám