Hlavní obsah

Nepamatuje si, zvrací, bolí ho hlava? Kdy po úrazu hlavy volat záchranku, jak poznat otřes mozku

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Reklama

Spadl z kola, ze skály, uhodil se do hlavy při skoku do vody… Co dělat, když se stanete svědky úrazu hlavy? V takové chvíli všichni řeší, zda volat záchranku nebo ne. Jak to rozlišit? Zásadní je ztráta paměti.

Článek

Rozhodování, zda po pádu nebo prudkém úderu do hlavy volat číslo 155, v životě zažil asi každý. Možná jste si uchovali informaci, že to máte udělat ve chvíli, kdy postižený usíná. Možná si pamatujete, že důležitá je ztráta vědomí či krev z ucha. Co z toho je pravda?

Probereme přitom jen takové stavy, kdy nemocný dýchá a je při vědomí, a není tedy v okamžitém ohrožení života. Pokud nedýchá či je v bezvědomí, pak je nutné okamžitě zavolat záchranku a poskytnout první pomoc. Co ale dělat, když je to nejisté?

Čeho si všímat při úrazu hlavy

1. Reaguje? 

Přišli jste ke zraněnému? Pak ho nejdříve prohlédněte a promluvte na něj. Nereaguje? Okamžitě volejte 155. Jestliže má zraněný obličej, možná to vypadá dramaticky, ale ošetření obvykle není to první, co musíte udělat.

2. Teče mu krev?

Teče mu krev z nosu a vy víte, že dostal do nosu míčem nebo pěstí? Pak nemusíte mít velké obavy. Jestliže se ale uhodil jinak, raději na pohotovost jeďte. Krvácení z ucha je naopak vždy velmi vážné, záchranku volejte.

3. Má zranění hlavy?

Po pádu se na hlavě mohou objevit oděrky, boule, krvácející rány, případně můžete vidět bezbarvou tekutinu, což může být mozkomíšní mok. Ten může vytékat také z uší či nosu, vypadá trochu jako vodnatá rýma. Nic neucpávejte, snažte se udržet ránu v čistotě a hned volejte 155.

4. Zvrací?

Když se dítě udeřilo do hlavy a zvrací jen jednou, nemusí to automaticky znamenat větší riziko, děti zvracejí častěji než dospělí, a pokud nemá žádné zranění a pamatuje si, co se stalo, odbornou pomoc nepotřebujete.

Jak poznáte otřes mozku?

1. Pamatuje si?

Další, co musíte zjistit, je, zda si postižený na pád pamatuje. Jestliže ne, je větší riziko, že jde o vážný úraz. Nemělo by vás uklidnit, že vypadá normálně, a dokonce vstal, může se to rychle změnit k horšímu. Nepamatuje si, jak spadl, jak se udeřil, proč leží na zemi? Volejte 155.

Zapamatujte si: Po úrazu je postižený zcela v pořádku, nemá žádné příznaky a na úraz si pamatuje – pak nemá otřes mozku a lékařskou pomoc téměř jistě nepotřebuje.

2. Má poruchy vědomí?

Poruchy vědomí se nejčastěji projeví právě tím, že si člověk po pádu či úderu nic nepamatuje. Mohou se ale projevit jinak a v takovém případě je třeba volat záchranku. Může usínat, být zmatený, mít poruchy smyslů (například vidění) nebo se motat a padat nebo se chovat agresivně.

Nesoustřeďte se na vyšetření zorniček, pro laika není snadné stav vyhodnotit, navíc se porucha neobjevuje hned. Stejně tak se nepokoušejte o laické neurologické vyšetření spočívající v testu, kdy se člověk má se zavřenýma očima trefit prstem na špičku nosu. Nemá to smysl!

Hrozí, že má poškozenou páteř?

Jestliže se postižený ocitl v bezvědomí hned po úraze a třeba se i probral, může mít také poškozenou krční páteř, proto se s ním nesnažte hýbat. Příčinu potíží nemusíte odhalovat, postupujte podle pokynů záchranné služby, které dostanete, až zavoláte na 155. S postiženým nehýbejte, nechte ho ležet na rovné pevné podložce, hlavu mu můžete obložit z obou stran tak, aby se nekymácela ze strany na stranu (stočenou dekou, těžšími polštáři).

Co dělat, když čekáte na záchranku?

V případě bezvědomí uložte postiženého do stabilizované (zotavovací) polohy. Jinak ho nechte vpolosedě s podepřenými zády, aby měl hlavu výš než tělo. Neošetřujte rány ani nebraňte výtoku mozkomíšního moku.

Proč se nesmí po otřesu mozku spát?

Když zraněný usne, neznamená to nutně, že je jeho stav špatný. Ve spánku se ale špatně kontrolují změny vědomí. Jestliže se rozhodnete nevyhledat lékařskou pomoc a zraněného sami hlídáte, měli byste ho zhruba jednou za tři hodiny vzbudit, ležet by měl na boku ve stabilizované poloze. Je-li to možné, je lepší předat odpovědnost za sledování zraněného odborníkům.

Může se stát, že se zraněný jeví v pořádku, ale po čase se objeví potíže – bolest hlavy, zvracení, zmatenost nebo ztráta vědomí. Otok mozku se totiž může vyvíjet 24 hodin. Zhruba dvě hodiny od úrazu ale riziko, že se něco změní k horšímu, výrazně klesá.

Může vás také uklidnit, že otřes mozku neznamená jeho vážné poškození, většina případů se obejde bez komplikace.

Odborná konzultace MUDr. Kateřina Kalinová. Působí jako internistka v Canadian Medical a jako lékařka v akutní příjmové ambulanci.

Reklama

Načítám