Hlavní obsah

Migréna, nebo bolest hlavy? Rozpoznejte to podle příznaků

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Osmdesát procent Čechů sice ví, že migréna nerovná se bolest hlavy, ale jen málokdo dokáže říct, jak se tyto dva nepříjemné projevy liší. I proto je pro migreniky tak těžké vysvětlit, jaké jsou jejich potíže, a v práci je dokonce tají.

Článek

Migrénou trpí každý desátý člověk v České republice. Problém je, že mnoho lidí netuší, jak nemoci předcházet. Navíc je považována za slabost, které by bylo možné předejít psychickou stabilitou. A to není pravda. Mnoho migrén vzniká bez nějaké zjevné příčiny.

Jak se migréna projevuje

Migréna se projevuje silnou pulsující bolestí poloviny nebo celé hlavy. Od klasické bolesti hlavy se ale liší tím, že se k ní přidávají další potíže, jako je nevolnost, zvracení, zimnice, citlivost na zvuky, pachy a světlo a extrémní únava.

Záchvat migrény může doprovázet takzvaná aura v podobě zrakových potíží, jako jsou mžitky před očima. Potížím někdy předchází takzvaná prodromální fáze, kdy člověk cítí třeba jen únavu či změny nálady, podrážděnost. Tato fáze se může objevit dvě hodiny, ale i dva dny, před vypuknutím bolesti.

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Aura bývá připodobňována k záři či barevným světlůmFoto: lunopark, Shutterstock.com

Inkubační doba

Potíže vznikají okamžitě, mohou být sice následkem dlouhodobého psychického napětí či stresu, ale není to podmínka.

Léčba migrény

Většina lidí léčí migrénu podobně jako bolest hlavy, čili léky na bolest, jako je Paralen, Ibuprofen a jejich kombinacemi. V řadě případů ale nejsou volně dostupné léky proti bolesti vhodnou volbou. Mnohem více by pomohla konzultace u neurologa nebo přímo ve specializovaných centrech, které najdete na webu www.omigrene.cz.

Lékaři mohou kromě léčby určené na míru pacienta doporučit také vhodnou prevenci, mezi ně patří například podávání antimigrenik. Tyto léky obsahují velmi účinné triptany, které pracují v centrálním nervovém systému a umí blokovat serotoninové receptory.

Jak probíhá vyšetření

Jak již bylo řečeno, potíže je dobré konzultovat s neurologem. Jestliže je bolest opravdu prudká, doporučí na začátku léčby pravděpodobně i nějaké další vyšetření (CT vyšetření a magnetická rezonance), aby se vyloučila onemocnění mozku.

Foto: create jobs 51, Shutterstock.com

Lékařské vyšetření vyloučí podezření na onemocnění mozkuFoto: create jobs 51, Shutterstock.com

Možné komplikace

Záchvaty migrény mohou být tak silné, že nemocnému zcela znemožní na několik dní normální fungování.

Lze migréně předcházet?

Záchvat migrény může vyvolat stres, počasí, alkohol a chemické látky v potravinách jako například glutamát. I když je možné se těmto faktorům vyhnout, mnohdy to nepomůže a k některým záchvatům i tak dojde. Nelze proto říci, že by si člověk za migrénu mohl sám. U některých pacientů dokonce není možné konkrétní spouštěče záchvatu vysledovat vůbec.

3 spouštěče svědění, do kterých byste to neřekli. A přečtěte si i další článek o migréně. Dozvíte se v něm třeba i to, co je postrdrom.

Reklama

Související témata:

Načítám