Hlavní obsah

Ulevte si od PMS nebo menopauzy díky esenciálním olejům. Vůně s blahodárnými účinky pro ženy

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potýkáte se měsíc co měsíc s premenstruačním syndromem, střídají se u vás nálady jako na houpačce a pak to korunuje bolestivá menstruace? Nebo vás sužují projevy menopauzy? S ženskými problémy můžete zkusit bojovat přírodními esenciálními oleji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Esenciální (éterické) olejíčky můžou mít dalekosáhlejší účinky než jen provonět váš domov. „Jde o těkavé vonné esence, které pronikají do lidského těla skrze čich a pokožku a mají na organismus blahodárné účinky. Jejich koncentrovaná síla působí celostně na několika úrovních – na tělo, mysl a emoce,“ říká Petra Kaiserová, produktová specialistka firmy Nobilis Tilia. Oleji můžete ovlivňovat náladu, povzbudit sebevědomí nebo zmírnit projevy premenstruačního syndromu či menopauzy.

  • Premenstruační syndrom neboli PMS je každoměsíční realitou asi 90 % žen. Souvisí s nerovnováhou hormonů a projevuje se bolestmi zad, podbřišku, hlavy, celkovou podrážděností, nespavostí, úbytkem energie a náladovostí.
  • Menopauza přináší až 70 % žen nepříjemnosti, které nezahrnují pouze návaly horka nebo noční pocení. Úbytek hormonů estrogenu a progesteronu stojí za celou řadou fyzických i psychických změn.

Éterické oleje na ženské problémy

Na trhu najdete jednotlivé esenciální oleje nebo také přímo namíchané směsi na dané problémy v různých fázích života ženy. Kombinují účinky na psychiku i fyzično. Jak je používat? „Využijte je klasicky jako oleje do aromalampy či difuzéru nebo si je nařeďte do rostlinného oleje a potírejte si v případě potřeby podbřišek či bedra pro uvolnění a úlevu,“ doporučuje Petra Kaiserová. Nebo si nechte lahvičku v práci na stole a přičichněte si, kdykoli vám přijde, že potřebujete rychlou pomoc z přírody. Nikdy však esenciální oleje nepoužívejte na pokožku neředěné, hrozí její podráždění. A které olejíčky jsou nejlepší?

  • Geránie (geranium): svěží, nasládlá květinová vůně, povzbuzuje a dodává energii nejen při menstruaci. „Zmírňuje její příznaky díky harmonizaci hormonální hladiny. Pomůže při křečích, bolestech i s výkyvy nálad,“ popisuje Veronika Zoubková, marketingová specialistka za firmu Saloos specializující se na výrobu přírodní kosmetiky.
  • Bergamot: navozuje psychickou pohodu při premenstruačním syndromu, zmírňuje příznaky stresu a odbourává podrážděnost. Jeho svěží, citrusově laděná vůně navodí optimistickou náladu a uvolní napětí.
  • Majoránka: má zklidňující účinky, pomáhá snižovat napětí i vysoký krevní tlak. Mimoto je majoránka účinná i při dýchacích a žaludečních potížích.
  • Růže: tento esenciální olej je pro ženy univerzální. Pomůže při bolestivé menstruaci i u menopauzy, dokáže ulevit od úzkostí, dodat sebevědomí a celkově harmonizovat. Růže je vzácná, takže olejíček je poměrně drahý.
  • Cypřiš: olej z cypřiše dokáže vnitřně zchladit, proto bývá součástí směsí pro pomoc při menopauze. Také dokáže tlumit menstruační potíže a navozuje psychickou pohodu.
  • Šalvěj muškátová: sladká, dřevitá vůně dokáže tišit bolesti při menstruaci, ale také pomáhá od projevů menopauzy. Lze ji považovat za přírodní antidepresivum.

„Ne nadarmo šalvěj Římané nazývali herba sacra, svatá rostlina. Éterický olej z této bylinky zmírňuje intenzitu menstruačních křečí, pomáhá s výkyvy nálad a celkově pozitivně ovlivňuje ženskou psychiku,“ dodává Veronika Zoubková.

Nejlepší esenciální vůně pro ženy

Načítám