Hlavní obsah

Menopauza ovlivní tělo i pleť. Jak nad těmito změnami vyzrát? Upravte jídelníček a pečujte o sebe

Foto: Prostock-Studio, Gettyimages.com

Foto: Prostock-Studio, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza se nevyhne žádné ženě. V tomhle je příroda spravedlivá. Kromě typických příznaků, jakými jsou návaly horka a noční pocení, má hormonální nerovnováha vliv také na strukturu pleti i na složení ženského těla. Poradíme vám, jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat.

Článek

Mnoho žen o menopauze nechce mluvit – a už vůbec ne o problémech, které ji mnohdy doprovázejí. Důležité je si uvědomit, že se jedná o přirozený proces, a není proto důvod se tématu vyhýbat. „Menopauza je v podstatě hormonální bouře, kdy ubývá hormon estrogen a ostatní hormony na to reagují,“ vysvětluje psycholožka Magdaléna Dostálová a dodává, že ženy mohou být v tomto období plačtivé, podrážděné a cítit se jako „sevřené v kleštích“.

Ubývají svaly a rostou tukové polštáře

Období menopauzy bývá náročné také po fyzické stránce. Obecně platí, že se v ženském těle s věkem snižuje podíl svalové hmoty a naopak roste objem tukové tkáně. Tím dochází ke snížení bazálního metabolismu a organismus pak spaluje méně než dřív, kdy měl víc svaloviny.

Pokud na tyto změny nezareagujete úpravou jídelníčku, s největší pravděpodobností přiberete. „Navíc ženy mezi čtyřicítkou a padesátkou, tedy ještě před obdobím menopauzy, často výrazně poleví na fyzické aktivitě, čímž ještě napomáhají dalšímu úbytku svalů a tím i zpomalování metabolismu,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.

Menopauza: Co zařadit do jídelníčku?

Vhodné je lněné semínko, sójové výrobky, tofu, fazole, bílkoviny. Vyzkoušet můžete i rostlinné bílkoviny ve formě konopných semínek. Strava by měla být bohatá na vitamin D, bílkoviny, zdroje vápníku, ovoce a zeleninu. Na trhu jsou také potravinové doplňky bohaté na fytoestrogeny.

1. Ztráta vosího pasu

Mnohé ženy trápí ztráta pasu a těžce se smiřují s tím, že přibírají v oblasti břicha. Snížené hladiny estrogenů nezpůsobují jen nárůst množství tukové tkáně v těle, ale také změny jeho umístění: tuk se začne přednostně ukládat na břiše. Hormonální nerovnováha, chronický stres i psychická nepohoda navíc často zvyšují chuť k jídlu, tedy asi nezbývá než se smířit s tím, že nějaký centimetr v pase přibere v tomto období pravděpodobně každá žena.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

S příchodem menopauzy se tuk ukládá převážně na břiše v okolí pasu. Může za to změna hormonálních hladinFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

2. Suchá pleť

V období přechodu a v menopauze dochází také ke změnám struktury pleti. „Změny v kůži zahrnují ztrátu kolagenu či elastinu, což vede k suchosti, vráskám, atrofii, zhoršenému hojení ran a k snížení antioxidační kapacity. To v důsledku způsobí zrychlení stárnutí ve srovnání s dobou před menopauzou,“ říká estetická lékařka Aneta Krajcová a dodává, že pleť je nutné vyživovat zevnitř a používat vhodnou kosmetiku.

  • Tipy: Pokožku pravidelně čistěte a dopřejte jí pořádnou porci hydratace. Hydratační a anti-age krémy a séra používejte alespoň dvakrát denně.

3. Návrat akné

Třebaže máte pubertu dávno za sebou, i v období klimakteria či menopauzy se mohou objevit pupínky. Jedná se o takzvané perimenopauzální akné, které je většinou mírnější než v období dospívání, a řešením může být cílená péče o pleť. „Účinný je chemický peeling. Pro vyhlazení jizviček po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí CO2 laseru,“ vysvětluje Aneta Krajcová.

  • Tipy: Používejte čisticí gel a masku a jednou či dvakrát týdně si dopřejte jemný obličejový peeling, který odstraní přebytečný maz. Pokud problém neodezní, vyhledejte dermatologa.

4. Nepříjemné ochlupení

Dalším důsledkem hormonální nerovnováhy může být zvýšený růst tmavých chloupků na obličeji (pod nosem či na bradě) nebo na hrudi. Nadledvinky totiž vytvářejí i trochu mužských hormonů, a protože množství estrogenů prudce klesá, mužské hormony se začnou víc prosazovat. Pokud máte pocit, že je něco v nepořádku, poraďte se s dermatologem, rozhodně však nemusíte panikařit: brunetky mají tmavé chloupky nad horním rtem běžně i v mládí.

Řešení? Snažte se zůstat v klidu

V období klimakteria a menopauzy je důležité dbát o duševní pohodu a naučit se mít ráda sama sebe. Vhodné je upravit jídelníček a zařadit do něho stravu bohatou na fytoestrogeny, které mohou napodobovat účinky estrogenu v těle, a tím vyvažují hormonální nerovnováhu. Proti přibírání i proti stresu či depresivnímu ladění skvěle funguje přiměřená fyzická aktivita. A především si pamatujte:

Načítám