Hlavní obsah

Opravdu kupujete kosmetiku, která je přírodní, vegan nebo bio? Nedejte na nálepky, čtěte složení!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současným trendem je život v souladu s přírodou. Přizpůsobujeme tomu nákupy oblečení, jídla i kosmetiky. I zde ale platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Jak nenaletět na líbivou nálepku „bio“ nebo „eko“?

Článek

V honbě za dokonalým splynutím s přírodou se většina lidí zaměřuje především na výběr potravin. V České republice je naštěstí jasně dané, jaká kritéria musí potravina splňovat, aby výrobce mohl označit produkt za bio nebo farmářský.

Naproti tomu u kosmetiky zatím neexistuje zákonná úprava, kdy se smí výrobek označit nálepkou eko nebo bio. Výrobci toho hojně využívají a klamou. Je jen na spotřebiteli, jestli se chytí, nebo ne. A spadnout do pasti je bohužel velmi snadné…

Označením „přírodní“ totiž výrobce pouze dává najevo, že jeho výrobky obsahují přírodní látky (což je například i voda), nikdo zatím ale nenařizuje, kolik jich musí produkt mít a jaké konkrétně. Takže i přírodní kosmetika může bez jakéhokoli omezení obsahovat parfemace a barviva.

Bez čtení to nepůjde

Na trhu je čím dál víc kosmetických značek, které tvrdí, že jejich produkty jsou zcela přírodní, v bio kvalitě nebo veganské (to jsou produkty, které neobsahují žádné živočišné složky). Bohužel se ale ve valné většině jedná o marketingový tah. Nenechte se uchlácholit žádným označením, ale pečlivě čtěte veškeré informace uvedené na zadní straně výrobku (ano, občas je potřeba lupa).

Když se zaměříme na samotný produkt a dáme se do čtení, většina z nás to vzdá s tím, že většině pojmů stejně nerozumí. Nenechte se ale odradit. Platí stejné pravidlo jako u jídla – ingredience jsou psané v sestupném pořadí, což znamená, že co je v nejvyšším množství, bude uvedeno jako první - a přesně to by vás mělo nejvíc zajímat.

Přírodní ani bio kosmetika by neměla obsahovat parabeny, BHA, BHT, PEG, triclosan, ropné deriváty jako vazelínu nebo parafín, silikony (pozor, ty jsou občas v názvech dobře skryté, poznáte je podle koncovky -cone). Pojítkem všech přírodních, bio nebo veganských kosmetických přípravků je i to, že nebyly testovány na zvířatech.

Proč nejsou silikony v kosmetice vhodné?

Silikony v kosmetice jsou na první pohled výhrou pro obě strany. Pro výrobce je to složka (pozor, samozřejmě syntetického původu) za dostupnou cenu, která na pokožce i vlasech zanechává hedvábný vzhled, což každá žena ocení. Že by ale přípravky se silikony dokázaly hebkou pleť a lesklou hřívu zachovat nebo přinesly další benefity, o tom nemůže být řeč. Naopak vytvoří neviditelnou bariéru, kvůli níž se do kůže nedostanou účinné látky, které tělo skutečně potřebuje. Takže – pokud se považujete za milovnice přírody a chcete její blahodárné složky zařadit do své kosmetické rutiny, určitě se silikonům vyhněte.

Pokud kosmetický výrobek silikony neobsahuje, buďte si jisté, že tuto skutečnost nepřehlédnete: Výrobci se tím rádi pochlubí, takže velký nápis „bez silikonů“ umístí na viditelné místo. Stejnou funkci jako silikony nabízejí různé oleje – arganový, marocký nebo slunečnicový – a právě jimi jsou silikony v přípravcích nahrazovány.

Jak poznat kvalitu na první pohled?

Pokud hledáte ověřenou kvalitu a chcete mít jistotu, že co je psáno na etiketě, najdete i ve flakonu, hlídejte si certifikáty. Mezi ty české se řadí CPK a CPK bio, zahraniční kosmetika pak může disponovat certifikáty BDIH, Ecocert, NaTrue a mnoha dalšími.

I bio může být zrádné

To, že je nějaká kosmetika v bio kvalitě, ještě neznamená, že je zdravotně nezávadná nebo vám dokonale sedne. Berte v potaz, že i rostliny (ač pěstované za těch nejlepších podmínek), mohou být pro pleť a tělo toxické. Zvlášť, pokud máte citlivější pleť. Pravda ale je, že používáním bio kosmetiky se riziko podráždění minimalizuje.

Důležité je si také uvědomit, že přírodní a bio kosmetika není účinnější než ta „klasická“. Když už se ale vydáte na přírodní cestu, vezměte to poctivě. Nenechte se zkrátka uchlácholit názvem, ale pátrejte po složení! Cenné informace získáte také v nejrůznějších skupinách na sociálních sítích, které sdružují opravdové vyznavačky netoxických výrobků.

Načítám