Hlavní obsah

Premenstruační syndrom: Nepříjemný stav, který dokážou utlumit bylinky, homeopatie i antikoncepce

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premenstruační syndrom je jednou z nejčastějších obtíží, které trápí ženy bez ohledu na věk. Jde o souhrn cyklicky se opakujících psychických a tělesných nepříjemností, které se objevují po ovulaci. Jakmile začne krvácení, symptomy vymizí.

Článek

Premenstruační syndrom postihuje pravidelně 13–26 procent žen a jednou za čas tímto stavem trpí až 80 procent žen. Typickými příznaky jsou bolesti břicha, hlavy, podrážděnost, ale také nespavost či nadýmání.

Proč PMS vzniká? V období před menstruací dochází k poklesu hladiny estrogenu a nárůstu hladiny progesteronu. Právě toto kolísání může ovlivňovat mimo jiné náladu či vnímání bolesti. Vliv může mít i zvýšená hladina hormonu prolaktinu, nebo naopak snížená hladina serotoninu, kterému se také říká hormon štěstí.

Některé ženy v tomto období sahají po lécích na bolest. Těm, které mají potíže opravdu nesnesitelné, lékaři někdy doporučují užívání antikoncepce bez přestávky.

Co ale můžete pro své tělo udělat jiného a jaké metody zvolit, když se chcete obejít bez klasických léků? Jak může pomoci přírodní medicína a homeopatie? A co pro své tělo můžete udělat samy?

Pohyb pomáhá

Možná nečekaným lékem první volby je v případě premenstruačního syndromu pohyb. Samozřejmě vám nikdo nebude doporučovat jít si zaběhat, když máte křeče v břiše, ale procházka nebo například jóga či jiné oblíbené cvičení pomáhá zmírnit bolest a zároveň zlepšuje náladu.

Pozitivní vliv má také vyvážená strava. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, podpořte trávení vlákninou a zakysanými mléčnými výrobky. Dobrý vliv mají vitaminy B6 a E, vápník, železo, zinek a hořčík. Naopak vám neprospěje alkohol a nadměrné množství kofeinu.

Foto: Oletak, Shutterstock.com

Procházka v přírodě zlepší i psychikuFoto: Oletak, Shutterstock.com

Potravní doplňky a byliny

Potíže spojené s PMS může zmírnit i přírodní léčba. Z bylin se doporučuje kontryhel, který pomůže s bolestí a podrážděností, třezalka zase zlepší trávení a špatnou náladu. Když vás trápí nadýmání, využijte kmín a fenykl. Na trhu jsou také potravní doplňky s obsahem bylin a vitaminů. Nejčastěji jde o drmek, pupalku, kontryhel, brutnák v kombinaci s vitaminy či minerály (obvykle hořčíkem).

Koupit si můžete také bylinný přípravek obsahující extrakt z drmkových plodů (Agni casti fructus extractum siccum). Ten je vhodný při premenstruačním syndromu, který je často spojen s psychickou nevyrovnaností až depresivní náladou, bolestmi hlavy migrenózního typu, eventuelně otoky v oblasti obličeje, rukou a nohou.

Schüsslerovy soli

Další možnost přírodní medicíny, která má s léčbou PMS dobré výsledky, jsou Schüsslerovy tkáňové soli. Jsou to anorganické soli nezbytné pro fungování našeho těla. Jestliže vsadíte na tuhle léčbu nebo ji budete kombinovat s jinou, nechte si poradit od odborníků, kteří mají v tomto oboru vzdělání.

Homeopatie

Homeopatie má při PMS také co nabídnout. „Pokud vaše potíže neustupují, je namístě konzultace s gynekologem a důkladné vyšetření. To by mělo předcházet i homeopatické léčbě. Ta pak může pomoci řešit potíže na úrovni tělesné i psychické,“ vysvětluje MUDr. Svatava Žalmanová, gynekoložka praktikující homeopatii.

Výhodou homeopatické léčby je podle ní přirozená stimulace schopností organismu. Tato léčba je bez nežádoucích účinků, nemá lékové interakce – může se kombinovat s jinými terapiemi a přípravky.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Homeopatie nemá nežádoucí účinkyFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Ať skončí PMS a začne menstruace

Jako příklad ze své praxe uvádí doktorka Svatava Žalmanová případ ze své ordinace. Obrátila se na ni komunikativní žena ve věku 39 let, byla po dvou porodech. Neměla žádné zvláštní obtíže, přišla jen na preventivní prohlídku. Při dotazu na datum poslední menstruace ale zmínila, že v období před menzes má „depku“, má „nalité“ prsy, nafouklé břicho a celkově se necítí dobře ve svém těle. Navíc se v tomto čase velmi často hádá s manželem, který se podle jejích slov před ní v tomto období vyloženě schovává.

Jakmile se objeví menstruační krvácení, velmi silně se jí uleví a vše je jak mávnutím proutku v pořádku. Na svou menstruaci se tak vlastně těší, protože jí přinese vysvobození z tohoto nepříjemného premenstruačního období.

„Při gynekologickém vyšetření bylo vše v pořádku. Pacientce jsem doporučila homeopatický lék Lachesis mutus v období jednoho týdne před menzes, s tím že vysadit by ho měla s nástupem menstruace,“ popisuje gynekoložka.

Pacientka byla efektem homeopatického léku velmi překvapena, volala po prvních dvou cyklech do ordinace a nadšeně děkovala za dobrou radu.

Jaké léky na gynekologické potíže doporučují lékaři homeopaté?

Lachesis mutus 15 C

Pomáhá u PMS, kdy dochází ke značné úlevě s nástupem menstruace. Uleví od bolesti prsou či bolesti hlavy a podrážděnosti. Užívá se pět granulí denně počínaje 14. dnem menstruačního cyklu až do začátku menstruace.

Natrum muriaticum 15 C

Pomůže na váhové výkyvy, je vhodný pro ženy, které mají potíže se suchostí vaginální sliznice a akné. Dávkování 5 granulí 1× denně.

Pulsatilla 15 C

Pomůže ženám, které mívají při PMS velké chutě na sladkosti a čokoládu. Uleví také těm, co před menstruací trápí bolestivé křečové žíly a mívají studené nohy a bývají plačtivé až depresivní. Dávkování 5 granulí 1× denně.

Sepia officinalis 15 C

Je lékem pro ženy, které mají PMS spojený s opary a ekzémy. Mívají také bolesti v podbřišku a časté bolesti v zádech, jsou hubenější a menstruaci mají spíš slabou. Dávkování 5 granulí 1× denně.

Nux vomica 15 C

Je vhodný pro ženy, které mají při PMS zažívací potíže, zejména zácpu. Bývají podrážděné, přísné a zimomřivé, trpí křečemi. Dávkování 5 granulí 1× denně.

Načítám