Hlavní obsah

Zdraví v ohrožení: 6 chyb, které děláte (ne)jen v koupelně

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Umíte si mýt ruce tak, abyste se zbavili bakterií? Tušíte, jak často je zdravé se sprchovat? Možná vás překvapí, že i naprosto základní hygienické návyky můžou dost významně ovlivnit nejen váš zdravotní stav, ale také vzhled. Vyznáte se v nich, nebo taky děláte tyto chyby?

Článek

Myslíte, že na svou hygienu dbáte dostatečně? Bacily číhají všude a je těžké se jich účinně zbavit. Citlivějším jedincům můžou zbytečně způsobovat zdravotní nepříjemnosti i vady na kráse. Zjistěte, jak se účinně vyhnout bakteriím a co dělat pro hezčí pleť!

1. Špinavé ruce

Jak často si myjete ruce? Pouze po toaletě? A co takhle před vařením? Po příchodu domů nebo po cestě hromadnou dopravou? Tyto případy byste neměli podceňovat! Pravidelné mytí rukou snižuje riziko respiračních chorob až o 30 procent. Ze špinavých rukou vám ale nehrozí jen virózy nebo střevní problémy, ale také třeba žloutenka, toxoplazmóza, psitakóza (z ptactva, pozn.red.) nebo listerióza, která nejčastěji vzniká kvůli špatně zpracovanému kuřecímu masu.

Bakterií se ale nezbavíte pouhým několikavteřinovým namočením. Správně byste si ruce měli mýt teplou vodou alespoň půl minuty, se vším všudy, tedy namočení, namydlení a opláchnutí. Nezapomínejte ani na nehty a hřbety rukou. Také sušení věnujte pozornost: ve vlhké látce se nashromážděným bakteriím náramně daří. Hygieničtější variantou jsou papírové ručníky, které snižují výskyt mikrobů téměř o 80 procent.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Umývání rukou je větší věda, než to vypadá. Pouhým opláchnutím se bakterií nezbavíteFoto: Rido, Shutterstock.com

2. Sahání na obličej

Velkou chybou, která souvisí s vaším zdravím i vzhledem, je také časté sahání na obličej. Pokud pracujete na počítači, na telefonu nebo třeba čtete knihu, dostane se na vaše ruce víc bakterií, než je na záchodovém prkénku. Pokaždé, když si pak sáhnete na obličej, přenášíte si na tvář všechny tyto nečistoty a bakterie. To vede k tvorbě akné, ucpaným pórům nebo i střevním problémům, pokud se vám bacily dostanou dost blízko k ústům.

3. Příliš častá sprcha a horká koupel

Horká koupel je sice příjemná, ale své pokožce tím zrovna dvakrát neprospíváte. Z pórů, které se vám v horku otevřou, se uvolňuje mazivo a vaše pokožka se tím vysušuje, což může u citlivějších jedinců vést až k vyrážkám, svědění nebo dokonce ekzémům.

Jednou z dalších častých chyb v hygieně je příliš časté sprchování, tedy 2x a vícekrát denně. Opakované mytí dráždí pokožku, vysušuje ji a zvyšuje riziko popraskání kůže, kudy se do těla může dostat jakákoli infekce. Odborníci tvrdí, že ze zdravotního hlediska je optimální mydlit se jen dvakrát týdně, jinak postačí voda. Lékaři varují, že každodenní používání mýdla a šamponů není dobré kvůli vysušování pokožky. Pokud máte citlivou pleť, po každé koupeli i sprše pokožku hydratujte krémem, mlékem či olejem.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Horkým koupelím by se měl vyhýbat každý, kdo trpí citlivou a suchou pletíFoto: RossHelen, Shutterstock.com

4. Nevhodné mýdlo

Nabídka sprchových gelů, mýdel nebo šamponů je dnes obrovská. Zdaleka ne všechny, které mají hezký obal nebo příjemnou vůni, jsou ale pro vaši pleť vhodné. Při výběru mýdla byste se měli zaměřit především na nízké pH. Hodně parfémovaná a zásaditá mýdla dráždí pokožku nebo ji vysušují. Lidem s citlivou pletí nebo třeba atopickým ekzémem mohou tyto sprchové gely způsobit velmi nepříjemné svědění, zarudnutí a také nutkání ke škrábání, které ale vede jen ke zhoršení celé situace.

5. Mnutí očí

Také své oči byste měli chránit před bakteriemi. Upřímně: kolikrát v životě jste si před promnutím očí šli umýt ruce? To je ale jedna z nejnehygieničtějších věcí vůbec. Právě bakterie z nemytých rukou jsou často příčinou nemalých zdravotních komplikací, jako je infekce očí, zánět nebo třeba ječné zrno.

6. Vlhčené ubrousky

Mnohými oblíbené vlhčené ubrousky by určitě neměly být vaším každodenním společníkem. Mějte na paměti, že nejsou určené ke každodennímu použití. Ať už jde o ubrousky na intimní hygienu nebo ty odličovací, měli byste je používat výjimečně. Jsou plné chemikálií a parfémů, což neudělá dobrou službu žádné části vašeho těla. Dráždí pokožku, narušují vlhkost intimních míst a výjimečně můžou způsobit i záněty. Dají se ale sehnat i o něco dražší, kvalitní vlhčené ubrousky bez chemie a parfémů, které jsou k tělu mnohem šetrnější.

Měli jste někdy zdravotní problémy kvůli podobně zažité chybě

Reklama

Načítám