Hlavní obsah

Překvapivé odhalení: Semeniště nemocí u vás doma, o kterých nemáte ani tušení

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K jaru patří tradiční, i když ne moc oblíbený generální úklid. Pozor, ať ve snaze mít ho co nejrychleji za sebou, nezapomenete na častá místa, která se před úklidovými prostředky ukryjí a stávají se nebezpečnými líhněmi nemocí.

Článek

Doma na vás nákaza číhá stejně jako mezi kašlajícími spolucestujícími v autobuse. Chcete-li se před viry a bakteriemi ubránit, přečtěte si, kde číhají nejčastěji.

Kliky u dveří, zejména na WC

Omýváte pravidelně kuchyňskou linku, skříňky i zrcadla? Možná ale zapomínáte na místo, kterého se přitom dotýkáte mnohem častěji, a to jsou kliky a zárubně u dveří, madla skříněk či vypínače světel. Obzvlášť se zaměřte na kliku vchodových dveří a kliku na WC, zejména pokud ho máte zvlášť a nemáte v místnosti umyvadlo.

Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Na kliky často zapomínáte, ale je to chyba!Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Miska na klíče i odkladiště kabelek

Máte ve zvyku si po příchodu domů jít hned umýt ruce? Skvělý návyk! Co vše před příchodem do koupelny ale z rukou odložíte? Svazek klíčů, nákupní tašku, ale i dámskou kabelku – na tom všem venkovní nečistoty ulpívají, stejně jako na místech, kam věci odložíte. Klíče můžete omýt mýdlovou vodou, misku na klíče klidně dejte do myčky (pokud to dovolí její materiál), skříňku, kam pokládáte kabelku, pravidelně otírejte dezinfekčním přípravkem. Otřít můžete i dno samotné kabelky, zejména máte-li ve zvyku ji leckde pokládat na zem.

Tuhé mýdlo v koupelně

Mýt si ruce jen vodou nestačí, nedokáže spláchnout nebezpečné bakterie. Nejvhodnější volbou je mýdlo tekuté, ideálně v bezdotykovém dávkovači. I na pumpičce totiž mohou zůstávat nečistoty a cizorodé látky, stejně jako se mohou uhnízdit na tuhém mýdle, zejména je-li nevhodně uložené. Plastová mistička,  zůstává-li navíc plná vody, je doslova lagunou nákazy.

Kartáček pěkně na očích

Máte kartáčky pěkně na očích, abyste nezapomínali na pravidelnou péči o chrup? Jako motivace je to nápad dobrý, ovšem takto je kartáček vystavený náporu poletujících nečistot. Zejména pak, máte-li ve stejné místnosti WC, ze kterého jsou při spláchnutí zvířené bakterie schopny doletět až do vzdálenosti dvou metrů. Kartáček proto nenechávejte volně ležet na umyvadle, lepší je svislé uložení, třeba v koupelnové skříňce. Kartáček měňte ideálně po třech měsících, ale také po každém infekčním onemocnění. Po každém použití ho dobře opláchněte a nechte vyschnout, jednou týdně ho pak pročistěte v ústní vodě nebo horké vodě.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Kartáček na zuby si zaslouží úzkostlivou péčiFoto: Alliance, Shutterstock.com

Houbičky, hadříky, utěrky

Teplo a vlhko jsou pro bakterie ideálním prostředím. Bohužel přesně takové se najdou v kuchyňských textiliích – od utěrek přes ubrusy, chňapky, hadříky a houbičky na nádobí. Co nejčastěji je tedy vyměňujte: utěrky klidně obden, houbičku po týdnu. Textilie perte na co nejvyšší teploty, houbičku můžete vložit do mikrovlnné trouby, bakterie to nepřežijí.

Nezapomínejte ale i na samotnou myčku a pračku, i ty si zaslouží očistu. „Věnujte péči vnitřní straně dveří včetně těsnicí gumy a prostoru pro tabletu u myčky nebo prášek u pračky. U myčky vyndejte košík na příbory a propláchněte ho sprchou, krásně se pročistí případné usazeniny. Nakonec přístroj otřete zvenčí včetně všech ovládacích knoflíků. Často na ně saháte a ne vždy u toho máte zrovna čisté ruce,“ doporučuje Michaela Somolová z úklidové agentury Lidská Síla.

Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Když se do úklidu pustíte s fortelem, je to docela uklidňující činnostFoto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Ručníky i koupelnová předložka 

Podobné pravidlo jako pro utěrky platí i pro textilie v koupelně. Myslete i na textilní předložky v koupelně i na WC, ideálně si pořiďte takové, které lze prát v pračce.

Ručníky je dobré měnit každé dva tři dny, ale hlavně zabránit tomu, aby zůstávaly po použití vlhké. V ručnících totiž přežívají bakterie, fekálie, ale i plísně, způsobující lupy, ekzémy či poševní výtok. I proto pečlivě vybírejte, z jakého jsou materiálu, a když doslouží, vyhoďte je nebo šikovně zrecyklujte.

„Nejlepší způsob sušení rukou je ovšem použití jednorázových papírových ručníků. Ochranné pouzdro, ve kterém jsou tyto ručníky uskladněné, eliminuje příležitost pro přímý kontakt s jinými lidmi. Navíc je doplňování papíru díky pouzdru hygienické, čímž dochází k výraznému snížení celkového rizika nákazy,” doporučuje Dr. Bernhard Meyer, vědecký pracovník společnosti Ecolab.

Rada závěrem: Nepřehánějte to

Rozhodně není nutné změnit vaši domácnost ve sterilní laboratoř, to je pro imunitní systém možná ještě zhoubnější, než život ve špíně. Bakterie a viry kolem vás stejně v určitém množství zůstávají. Pravidelný úklid i těch míst, na která jste dosud možná zapomínali, může ale pomoci předejít onemocnění v okamžicích, kdy je tělo vystaveno většímu náporu – třeba právě v době jarních viróz.

Jak pečliví jste při úklidu vy? 

Související témata:

Načítám