Hlavní obsah

Bolestivá záležitost: varikokéla se týká zejména mladých mužů

Foto: ruigsantos, Shutterstock.com

Foto: ruigsantos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoc se složitým názvem postihuje pouze muže, častěji ty mladé. Není výjimečná a obvykle nemá těžký průběh. Jde o postižení žil a dalo by se říci, že má podobnou podstatu jako hemoroidy nebo křečové žíly.

Článek

Mírné formy nemoci jsou časté a nemusí se nijak projevit ani dělat žádné problémy. Varikokéla může ale také pekelně bolet. Pak musíte k lékaři. Nemoc vzniká v žilách varlete. Neví se přesně, proč k ní dochází, ale předpokládá se, že má souvislost s rychlým růstem pohlavních orgánu v dospívání. Nejčastější je proto u mladých mužů.

Příznaky varikokély

Problémy se objevují především na levé straně, což souvisí s tím, jak proudí krev v levém a pravém varleti. Problém je, že varikokélu člověk většinou nepozná. Varovat by mohl pocit těžkosti a nepohodlí v oblasti šourku, někdy je možné na něm zvětšené žilky vidět či nahmatat.

Většinou se ale potíže, projevující se i zvětšením varlete, odhalí až ve chvíli, když už jsou žíly poškozeny výrazněji. Charakteristická je také táhlá bolest v oblasti šourku.

Varikokéla souvisí s poškozením (rozšířením) žil, které odvádějí odkysličenou krev z varlat do břicha. Pokud nefungují správně, dochází ke zpětnému toku krve. Je to stejný princip poškození žil jako u křečových žil a hemoroidů – jejich nedokonalé fungování vede k takzvanému městnání krve a vznikají varixy. Nebezpečné je i to, že krev, která zůstává ve varleti, otepluje varle, a tak může způsobit neplodnost.

Inkubační doba

Varikokéla většinou vzniká postupně. Pokud si v šourku nahmatáte jakoukoli změnu, je třeba to řešit s lékařem, aby se vyloučila vážnější onemocnění včetně onkologického a začalo se s léčbou včas, než dojde k většímu poškození. 

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Odhaduje se, že v Česku trpí varikokélou 10 až 20 procent mužůFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Léčba: sklerotizace, odstranění žil operací

V nekomplikovaných případech se nemoc neléčí, jen se pozoruje, zda nepostupuje dále a nezhoršuje se. Složitější případy se řeší operací, při které se rozšířené žíly odstraní. Další možností je sklerotizace postižených žil. Zákrok se provádí buď klasicky, nebo laparoskopicky. Problémem je, že potíže se mohou vrátit.

Vyšetření

Diagnózu stanovuje urolog na základě pohledu a pohmatu a také ultrazvukem varlat a šourku.

Nejčastější komplikace: neplodnost

V krajním případě, pokud by se nemoc rozvinula a nebyla léčena, může dojít k narušení tkáně varlete. To pak atrofuje, čili se zmenšuje, což vede k zásadnímu zhoršení až vymizení jeho funkce – zejména schopnosti oplodnit vajíčko.

Prevence 

Lékaři přesně nevědí, proč k nemoci dochází, proto jí nelze předcházet. Je dědičná a lidé, kteří mají potíže s hemoroidy nebo křečovými žilami, k ní mají větší sklon.

Varikokéla

  • Popis: Žilní onemocnění v oblasti šourku. Dlouho o něm nemusíte vědět. Může a nemusí způsobovat problémy, hrozí především neplodnost.
  • Příznaky: Vystřelující bolest a zvětšení šourku, táhlá bolest, bolest varlat, pocit těžkosti.
  • Léčba: Nejprve jen sledování, pokud se stav zhoršuje, je možná sklerotizace žil, nebo jejich odstranění operací.
  • Smrtnost: Na nemoc se neumírá.
  • Prevence: Nemoci nelze předcházet, je dědičná a sklony k ní mají lidé, kteří mají problémy s křečovými žilami či hemeroidy. Pak je třeba se více hlídat.

Odborná garance: MUDr. Slavomír Klátil, ambulantní urolog

Reklama

Načítám