Hlavní obsah

S lékařem o poruchách erekce, která trápí osmnáctileté i seniory. Léčba je ale rychlá a úspěšná

Foto: Archiv Lukáše Bittnera

Foto: Archiv Lukáše Bittnera

Reklama

Jeho specializací jsou muži a jejich intimní zdraví. Pomáhá těm, kteří mají problémy s neplodností, trápí je poruchy erekce a umí si poradit i s mužským přechodem. Jak jsou na tom v této oblasti čeští pánové? Co dělat, aby si mohli užívat milostného života co nejdéle? A proč je opravdu důležité starat se o své intimní zdraví? O tom všem jsem si povídala s lékařem Lukášem Bittnerem.

Článek

Muži se mu svěřují se svými nejintimnějšími problémy, nechávají ho nahlédnout do svého milostného života a doufají, že jim pomůže: k tomu, aby mohli založit rodinu, aby si v ložnici užívali, i když mají momentálně trápení s erekcí, a aby mohli stárnout aktivně, zdravě a hlavně spokojeně.

Lékař Lukáš Bittner z Andrologické kliniky v Praze je expert na mužské zdraví a podtitulek Chlapi sobě u něj platí na sto procent.

Začnu obecnou otázkou, ale nemůžu si pomoct. Jak jsou na tom čeští muži v oblasti intimního zdraví?

Řekl bych, že docela dobře. Každý samozřejmě podle toho, jak se o sebe stará, to je úměrné jako kdekoli jinde v medicíně.

A ve srovnání s jinými evropskými zeměmi nebo se světem? Jsou na tom hůř, nebo líp?

Je to velmi obdobné. Podle informací od kolegů z Evropy a Spojených států je procento mužských obtíží u nás podobné, liší se to v nějakých urologických četnostech nádorů, kde víme, že máme nejvyšší četnost nádorů ledvin. To ale už do andrologie úplně nepatří. Ale třeba poruchy erekce, zahnutí penisu, neplodnost, ve všech těchto věcech jsme na průměru evropských zemí. Je to dáno životním stylem a socio-ekonomickým statusem, který je v Evropě a západním světě podobný.

O jakém procentu mužů se tedy bavíme, kolik jich nějaký ten problém má?

U neplodnosti je to asi 15 procent párů a z poloviny je to na straně muže. U poruch erekce je to silně závislé na věku. Takže asi 40 procent čtyřicetiletých má nějaké počínající obtíže s erekcí a 70 procent sedmdesátiletých má problémy s erekcí.

Občas se ale objevují varování, že mužů s těmito obtížemi přibývá. Je to opravdu tak?

Ono jich přibývá i proto, že jsou lépe diagnostikováni. A že jsou diagnostikováni značí, že jsou pravděpodobně i léčeni. Takže je to vlastně dobře. Ale třeba u neplodnosti je problém, že se koncepční věk u párů prodlužuje a posouvá do vyššího věku. Takže mnohem častěji potkávám čtyřicetileté nebo padesátileté muže, kteří chtějí mít prvního potomka. To před padesáti nebo dokonce sto lety rozhodně nebylo normou.

O tom, že posouvání věkové hranice při zakládání rodiny může být problém, se mluví dost často. Ale spíš v souvislosti se ženami. U mužů vyšší věk při plození potomků tedy vadí také?

Tak u žen je ten faktor věku mnohem silnější, je to vyjádřeno opravdu jasně ohýbající se padající křivkou někde kolem 33 až 40 roku. Tam jsou šance na spontánní početí oproti tomu ideálnímu věku dvaceti až pětadvaceti lety leckdy velmi nízké. Umělé oplodnění je časté a třeba i darovaná vajíčka. U mužů není ta křivka tak drasticky ohnutá. Klesá to postupně a pozvolna, a pokud je ten muž zdravý, pečuje o sebe a své zdraví, nemá nadváhu, nekouří, tak může být plodný klidně ještě v sedmdesáti. Ale u mužů je to spíš dáno tím, v jakém jsou stavu.

Takže věk a nezdravý životní styl jsou dvě věci, které dělají s mužským intimním zdravím nehezké věci. Ale co třeba stres, rychlé životní tempo, pracovní vytíženost, nedostatek spánku?

Zdravý a plodný muž potřebuje zdravou fyzickou aktivitu na jedné straně, tedy nějaký sport či fyzicky namáhavou práci, ale na druhou stranu musí mít i dostatek odpočinku a spánku. Takže pokud tohle nedodržuje, sedí 12 hodin u počítače, přejídá se, špatně spí, tak mu to určitě nesvědčí. Zmiňuje se ale i znečištění životního prostředí a často jsou problémy důsledkem dalších chorob, protože víme, že třeba cukrovka, hypertenze a podobné problémy ovlivňují kvalitu erekce i plodnost.

Foto: Archiv Lukáše Bittnera

Zdravý životní styl je podle lékaře Lukáše Bittnera základní předpoklad pro mužské zdravíFoto: Archiv Lukáše Bittnera

Na klinice se ale nezabýváte jen neplodností nebo poruchami erekce, ale i tzv. léčbě stárnoucího muže. Co si pod tím představit? Kdy se z muže stává stárnoucí muž, a jak se to projevuje?

Je to individuální. Stejně jako u žen, tak i u mužů se s postupujícím věkem snižuje hormonální produkce. Hlavním mužským sexuálním hormonem je testosteron. A aby muž mohl být aktivní, dobře regeneroval, byl v dobré náladě, měl dostatek svalové síly, potřebuje mít dostatek testosteronu. Ve chvíli, kdy se ale jeho produkce snižuje, bývá unavený, podrážděný, s menším sexuálním zájmem, s horší kvalitou erekce. To může přijít v různém věku, opět podle toho, v jakém stavu je jeho tělo a v jakém stavu jsou jeho varlata. U někoho to vidíme třeba už v pětatřiceti, což je velmi brzo. V průměru to bývá spíš někde kolem padesátky až šedesátky. Ale je to individuální, navíc záleží na tom, jak to prožívá daný muž, jak moc mu to vadí, jak silné příznaky pociťuje. Jsou muži, co byli celý život zvyklí na vysokou hladinu testosteronu, a když pak poklesne, je to pro ně velký problém, těžce to snáší. Pak jsou ale muži, kteří ten pokles kompenzují zcela bez problémů.

Takže je to prostě taková mužská menopauza, se kterou jim umíte pomoci stejně jako třeba gynekologové ženám v přechodu?

Víceméně to tak je. Když za námi takový muž přijde, promluvíme si s ním, budeme na něj hodní, opravdu se nemá čeho bát. Vyšetříme ho sonograficky i pohmatově, vyplní nám dotazníky, díky tomu všemu ho zařadíme do té škály v nedostatku mužských hormonů a podle toho navrhneme léčbu. Což nebývá ve většině případů problém.

Jak taková léčba vypadá?

Sestává v dodání chybějících mužských sexuálních hormonů a v dnešní době je to možné jak v injekční formě, což je ta starší metoda, tak i ve formě gelu, který si muž sám aplikuje každý den. Je to jednoduché, rychlé a pro toho muže minimálně zatěžující, a hlavně to má výsledky. Léčba už je dostupná dlouho, ale spíš jde o to, že ne všichni muži to vědí a ne všichni toho využívají.

A jak dlouho trvá, než to začne účinkovat?

Je to rychlé. Třeba muži, kteří přichází s velmi nízkou hladinou testosteronu, to mnohdy popisují jako polití živou vodou. Už v podstatě za dva týdny se nám vrací rozesmátý veselý muž, který má daleko víc elánu, větší aktivitu v životě, lepší náladu a celkově je mnohem víc spokojený a samozřejmě i jeho vztah s partnerkou a intimní život se zlepší.

Tak to musíte mít před klinikou i zástupy vděčných manželek a partnerek, že?

Je pravda, že někdy nám posílají vřelé pozdravy a díky. To se občas opravdu stává.

Ještě se vrátím k poruchám erekce. Nejsou i ty jednoduše běžnou součástí stárnutí, třeba podobně jako vrásky nebo šediny?

Je to samozřejmě součást stárnutí, také se říká, že erekce je vlastně jakýsi barometr mužského zdraví. Na druhou stranu víme, že i sedmdesátiletí, osmdesátiletí a dokonce i devadesátiletí muži stále mají nějaký sexuální zájem, což je asi pro většinu populace překvapující. Sexuální chování není tabu ani ve velmi vysokém věku zdravých mužů i žen. Takže je potřeba to vybalancovat. Ve chvíli, kdy muž se vší vážností na sexuální život rezignuje, nevadí to jemu ani jeho partnerce, můžeme to považovat za přirozený vývoj. Ale pokud to v něm vyvolává pocity nespokojenosti nebo tenze v páru, tak z našeho pohledu je to věc, s níž bychom pacientovi měli pomoct.

Problémy s erekcí ale mívají bohužel i mnohem mladší pánové. Je to tak?

Chodí k nám třeba i osmnáctiletí mladíci. Ti často mívají psychogenní problémy, začínají svůj sexuální život, jsou nesmělí nebo si prošli nějakým traumatem. To si nesou s sebou a přináší jim to mnohé obtíže. A nebo jsou za jejich trápením různé vrozené faktory, vývojové vady penisu či cévního aparátu. Existují různé malformace penisu, vrozené vady, kdy penis je tak zahnutý, že prostě není možné jej do pochvy zavést, a podobně.

A co takoví čtyřicátníci, kteří problémy s erekcí nikdy neměli, ale najednou je mají?

To je nejčastější případ a je to podobné jako u té neplodnosti. Je třeba známo, že poruchy erekce předchází o nějakých deset až patnáct let infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě. Penis je vlastně jedna velká céva, a ukazuje tak stav cévního řečiště v těle. A ve chvíli, kdy u pacienta třeba začíná cukrovka, má špatnou hladinu tuků v těle nebo vyšší tlak, má to vliv na jeho erekci. Právě na erekci se veškeré tyhle počínající zdravotní problémy projeví dřív než kdekoli jinde.

Takže zdaleka nejde jen o sex, ale o zdraví jako takové?

Je to doopravdy i život zachraňující, protože když v rámci našeho vyšetření včas zjistíte, že to, co vás přivedlo s poruchami erekce, je počínající cukrovka, ušetříte si závažné obtíže.

Jenže s pány je to někdy trochu složitější. Mužské ego je velké a přiznat problémy v tak intimní věci jako je erekce pro ně nebývá snadné. Jak s tím mohou pomoci ženy?

Tak někdy se stává, že nám sem ženy toho muže přivedou skoro za ruku. Ale osvěta je už lepší, muži mají informace a o své zdraví včetně toho sexuálního víc a víc dbají. Ale samozřejmě, když je žena nespokojená, je to pro muže často impulz to řešit. Je to jeden z hlavních motivačních faktorů. A muže, který to řešit nechce, protože se třeba stydí, je fajn ujistit, že je to běžné vyšetření jako každé jiné, že nic z toho, co nám bude povídat, nás nepřekvapí, že to slyšíme i dvacetkrát denně. Je to opravdu to samé, jako když jdete s bolavým uchem na ORL. Z pohledu medicíny a možností řešení to není nic výjimečného, pacient opravdu může stud odložit.

Foto: Archiv Lukáše Bittnera

U poruch erekce nejde jen o sex, mohou značit vážnější problémyFoto: Archiv Lukáše Bittnera

A jak se poruchy erekce léčí?

Máme na výběr široké spektrum možností. Někdy stačí jen dobře míněné rady a změna či úprava životního stylu. Možností je ale i rehabilitace penisu, například aplikací rázové vlny, až po tabletkovou léčbu. Viagru zná každý, ale přípravků je dnes daleko víc, jsou tu nejen pilulky, ale i injekce do penisu, gel do močové trubice a také penilní implantáty, což jsou sofistikovaná hydraulická zařízení, která se vloží do penisu. Záleží na míře potíží pacienta, ale díky té škále možností jsme schopni vrátit erekci v podstatě každému.

Zmínil jste penilní implantáty, co přesně to je?

Jsou to dvě duté trubičky, které se vloží do topořivých těles. Ty jsou v penisu celkem tři, tyhle trubičky my dáme do dvou z nich, třetí je močová trubice, ta se nechá být. Do šourku mezi varlata pak vložíme ovládací prvek a vedle močového měchýře se umístí rezervoár na tekutinu. A kdykoli chce pacient mít erekci, několikrát zmáčkne ten ovládací prvek v šourku, čímž dojde k naplnění penisu. Vypadá to přirozeně, penis je teplý, erekce tvrdá, v polovině případů to pacienti ani partnerkám neříkají. A ta erekce trvá, dokud tekutina není z penisu vypuštěna, což je také výhoda, které využívají i někteří pornoherci, když potřebují třeba několika hodinové erekce. Navíc zařízení nijak nesnižuje citlivost penisu, ejakulace i orgasmus jsou zachovány, takže s implantátem ve výsledku může pacient klidně počít i potomky a jeho sexuální prožitek to nijak nezhorší.

Foto: Archiv Andrologická kinika

Penilní implantát pomáhá mužům s erekcíFoto: Archiv Andrologická kinika

Počítám, že ale zdravotní pojišťovny tohle neproplácí.

Ano, veškerou léčbu si musíte hradit sami. Kromě těch implantátů ale nejsou ceny nijak drastické, aby si to člověk s průměrným příjmem nemohl dovolit.

Kolik tedy stojí léčba poruch erekce?

Hodně se to zlepšilo, léky na podporu erekce vyrábí mnoho firem, konkurují si, takže i jejich cena se snižuje. Díky tomu jsme schopni pacientovi předepsat lék, kde jedna tabletka stojí kolem padesáti korun. Injekce, které si muž aplikuje ve chvíli, kdy už nezabírají tabletky, stojí o něco víc, deset injekcí kolem 800 korun.

A ty penilní implantáty?

Ty jsou drahé, což je dáno sofistikovaností toho mechanismu a cenou  implantátů, které vyrábějí jen dvě firmy na světě. Ten nafukovací, o kterém jsem mluvil a který je nejlepší, stojí 275 tisíc.

Na závěr je asi na místě otázka týkající se prevence. Zdravý životní styl je základ, ale mohou pro sebe pánové udělat ještě něco?

Péče o sebe a zdravý životní styl je opravdu zásadní, ale pak tu máme ještě specifické nádory mužského pohlavního ústrojí. Tam je potřeba provádět alespoň jednou měsíčně sebekontrolu, muži by si měli prohmatat šourek, zjistit, jestli na varlatech není novotvar, který většinou nebolí. Jsou to spíš různé hrboly či zatvrdnutí varlat. Protože právě nádory varlat jsou nejčastějším nádorovým onemocněním u mladých mužů. Ale obecně platí, že když se o sebe muži starají, všechno bude fungovat delší dobu a lépe.

Loni jsme vám v sérii rozhovorů představovali muže, kteří pomáhají a zachraňují. Životy, přírodu, kulturu, vše, na co si vzpomenete. Předloni jste zase mohli číst o mužích vynikajících v oborech, které souvisejí se ženským světem. Muže, kteří činí život žen lepší, příjemnější, hezčí. Všechno to byli naši Muži měsíce. Ani letos jsme vás o povídání se zajímavými zástupci mužského pohlaví nechtěli ochudit, proto přinášíme další rozhovory. Tentokrát s podtitulem Chlapi sobě. Dělají něco zajímavého, prospěšného a důležitého pro jiné muže. 

Nemají to prostě jednoduché, s jejich chloubou může být hodně starostí. Zajímavosti, které možná nevíte o penisu

Reklama

Související témata:

Načítám