Hlavní obsah

Rakovina prostaty? Zabíjí stud a nedostatek informací. Movember to chce změnit

Foto: Morocko, Shutterstock.com

Foto: Morocko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty, rakovina varlat a také další potíže, které postihují mužské orgány, jsou důvodem, proč je listopad vyhlášený jako měsíc prevence mužského zdraví neboli Movember.

Článek

Měsíc listopad je již tradičně zasvěcen informačním kampaním, které na nemoci mužských pohlavních orgánů upozorňují. Jedna z nich má název To nevočůráš!, jiná Movember. Kromě zlepšení informací chtějí také mužům přímo zprostředkovat kontakty na urology, ke kterým se můžou objednat.

Rakovina prostaty: V padesáti je čas na první vyšetření

V první řadě je to rakovina prostaty. Tuto diagnózu si ročně vyslechne 8 000 mužů. Z nich 1 500 této nemoci podlehne. Počet nemocných se výrazně zvyšuje, před třiceti lety jich byla polovina. Souvisí to se stárnutím populace, ale také s tím, že se nemoc díky pokrokům medicíny častěji odhalí.

Co by měl každý muž udělat? Nejpozději v 50 letech se nechat u svého praktického lékaře vyšetřit na prostatický specifický antigen. Ten se zjišťuje z běžných krevních odběrů, a pokud není v pořádku, je třeba další vyšetření. V první fázi se tedy pacienti nemusí zdráhat, že je čeká obávané vyšetření přes konečník. Tak jako tak by si muži ve věku kolem padesáti měli najít svého urologa a přestat se stydět či bát vyšetření, která zachraňují život.

Preventivní vyšetření jsou důležitá, protože nádory prostaty, jež se obvykle týkají mužů po padesátce, se dlouho nijak neprojevují. Přibližně 70 procent z nich roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. Potíže spočívají v problémech s močením, malém množství moči, krvi v moči, později se přidávají i bolesti v podbřišku, ale i v zádech.

Zatímco u některých typů nádorů jsou jasné rizikové skupiny, v tomto případě tomu tak není. Nádorové onemocnění může zasáhnout tedy i zcela zdravě žijícího člověka. Zvýšené riziko mají ti, u kterých se nemoc vyskytla u přímých příbuzných čili otce, bratra nebo bratrance. Ti by se měli nechat vyšetřit u svého praktika už ve čtyřiceti.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Na preventivní prohlídku k urologovi by měl každý muž dorazit nejpozději v padesátiFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Rakovina varlat

Zatímco rakovinu prostaty muži nepoznají při domácím samovyšetření, u rakoviny varlat, kterou ročně onemocnění 500 mužů, je to naopak. Vyšetřit se sám by se měl naučit každý muž ve věku nad 15 let. Nemoc nejčastěji zasahuje právě věkovou skupinu mezi 15 až 40 lety.

Jak na samovyšetření varlat?

Samovyšetřování provádějte nejlépe po vlažné koupeli nebo sprše, kdy dojde k uvolnění tkání. Podívejte se do zrcadla a hledejte jakékoli změny na šourku.

Pak oběma rukama pohmatem vyšetřete každé varle zvlášť. Vezmete je do ruky jako míček a lehce pomačkejte, všímejte si všech nepravidelností. Vyšetření dělejte každý měsíc, a když zachytíte jakoukoli změnu nebo bulku, objednejte se hned na urologii.

Kromě nádorových onemocnění chce měsíc prevence upozornit i na další potíže, které mužské pohlavní ústrojí ohrožují. Stejně jako rakovina varlete se týkají zejména mladších mužů.

Problém je, že zatímco dospívající dívky jsou v pubertě pod dohledem gynekologa, chlapci tuto možnost nemají, respektive mají, ale nevyužívají ji nebo je i kvůli nízké informovanosti o možných potížích ani nenapadne případné problémy řešit s pediatrem či urologem. Z toho důvodu je u nich prevence rozvoje urologických nemocí obtížnější.

Foto: Wasan Tita, Shutterstock.com

Spousta mužů a hlavně dospívajících se o svých potížích stydí u lékaře hovořitFoto: Wasan Tita, Shutterstock.com

Varikokéla

Nejčastější zdravotní komplikací, která se objevuje u dospívajících chlapců, je takzvaná varikokéla. Projevuje se křečovými žilami u levého varlete. Nejčastěji varikokélu, která zhoršuje mužskou plodnost, nalezne pediatr při preventivní prohlídce, nahmatat si ji ale mohou i sami pacienti.

V obou případech je nutné navštívit dětského urologa (najdete je nejčastěji ve velkých nemocnicích), který chlapce vyšetří a zahájí chirurgickou léčbu. Tu je třeba provést co nejdříve. Mladí muži se ale často stydí s problémem svěřit rodičům či pediatrovi. Varikokélu lze operovat i v dospělém věku, kdy muže k lékaři přivede bolest nebo potíže s plodností.

Torze neboli infarkt varlete

Křečové žíly a nádory varlete nejsou jedinou nástrahou, která na varlata dospívajících chlapců číhá. Nebezpečná a velmi bolestivá je také torze semenného provazce, kterou urologové přirovnávají k infarktu varlete. Varle se v šourku otočí kolem své osy, tím se zaškrtí jeho cévy a přeruší se přísun krve.

Potíže se projeví náhlou a silnou bolestí varlat či v třísle. Typicky se tak stane po fyzické aktivitě, ale i v noci, kdy chlapce bolest probudí. Je nutné jet ihned na urologii, kde lékař varle chirurgicky „rozmotá“. Pokud k operaci nedojde do čtyř až šesti hodin po začátku potíží, šance na záchranu varlete rychle klesá. U těch, kteří přijdou pozdě, dojde k nevratným změnám a varle odumře. Každá minuta je v tomto případě zásadní, podobně jako u infarktu.

Odborná garance: profesor MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP.

Reklama

Načítám