Hlavní obsah

Bolest varlat není tabu. Pokud trvá déle než hodinu, musíte k lékaři

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest varlat může trápit malé chlapce i dospělé muže. Někdy se k ní přidávají i další příznaky, jako je třeba otok varlete, bolest podbřišku nebo horečka. Většinou je potřeba lékařské vyšetření, a někdy dokonce urgentní zásah. Smysl rozhodně má čas od času provést samovyšetření varlat, i když muž nemá žádné potíže.

Článek

Varlata jsou mužské pohlavní žlázy vejčitého tvaru uložené za penisem ve váčku, který se nazývá šourek. Bolest varlete může postihnout muže v jakémkoli věku, vyšší riziko mají ti, kdo vykonávají těžkou fyzickou práci, nebo sportovci.

Příznaky bolesti varlat

Bolest varlat bývá jak ostrá, tak tupá. Nemusí postihovat jen samotné varle, může se šířit také do břicha, konečníku nebo stehna. Varle navíc může otéci, být zarudlé a citlivé na dotek.

Příznaky doprovázející bolesti varlat

Někdy se přidávají i další příznaky, jako jsou potíže s močením či krev v moči. Případně horečka nebo zimnice – bývá tomu tak v případech závažných infekcí. Bolest varlete může někdy rovněž vyvolat nevolnost a zvracení, protože v této pohlavní žláze je mnoho nervových zakončení, a bolest tak může být velmi intenzivní.

Příčiny bolesti varlat

U dospělých mužů jsou nejčastějšími příčinami bolesti varlat záněty, kýla, torze neboli přetočení varlete, nádory a zranění. U dětí mezi spouštěče bolesti varlat patří rovněž torze, záněty, poranění a dále varikokéla neboli rozšíření žilní pleteně a kryptorchismus (nedostatečný sestup varlete do šourku).

Také sexuálně přenosné infekce (jako kapavka, syfilis a chlamydie) mohou postihnout různé části těla včetně varlat, kde o sobě mohou dát najevo otoky nebo zánětem, který se projevuje bolestivým pálením.

Někdy může postižený cítit bolest v obou varlatech. Stává se rovněž, že bolest se zde sice manifestuje, ale její původní příčina je jinde, například v tříslech nebo břiše. Je důležité brát bolesti varlat vážně a případně vyhledat lékařskou pomoc, protože některé příčiny bolesti mohou vést k vážným komplikacím, jako je například neplodnost nebo ztráta varlete.

Léčba bolesti varlat

Některé druhy bolesti varlat lze zvládnout doma, typicky ty spojené s nějakým sportovním poraněním. Pomáhají studené obklady, hodí se na ně gelové polštářky z lékárny, které dáte nachladit do mrazáku. Někdy naopak zaberou teplé koupele, při zánětu jsou však nevhodné.

Pokud ležíte, podložte šourek ručníkem, mělo by to rovněž přinést úlevu. Můžete užívat volně prodejné léky na bolest. Pokud však bolest neustupuje, může jít například o bakteriální zánět, na který bude muset lékař předepsat antibiotika.

Foto: SaiArLawKa2, Shutterstock.com

Bolest varlat může souviset i se zvýšenou námahou.Foto: SaiArLawKa2, Shutterstock.com

Přehled příčin bolesti varlat:

Úraz: Zranění varlat může nastat během sportu, cvičení nebo nehody.

Orchitida: Zánět varlat je relativně vzácné onemocnění způsobené bakteriemi – léčí se antibiotiky - nebo méně často viry.

Epididymitida: Zánět nadvarlete, šourek může být oteklý a horký na dotek, většinou jde o důsledek infekce močových cest, léčí se antibiotiky. Někdy jsou příznaky slabé a zánět přechází do chronické formy.

Tříselná kýla: Stav, kdy se oslabenou břišní stěnou vyklene ven část vnitřních orgánů, většinou nepředstavuje akutní nebezpečí. Jakmile začne kýla bolet, což se krom třísla může projevovat i v oblasti stydké kosti nebo varlat, může naopak vyžadovat okamžitý lékařský zákrok

Spermatokéla: Nezhoubná cysta naplněná tekutinou, většinou nebolí, ale muž může mít pocit tlaku či tíhy, někdy se v tekutině může šířit infekce.

Varikokéla: Abnormálně velké žíly v blízkosti varlat, bývají bolestivé, což se vleže zlepšuje, může zhoršovat zásobování pohlavních žláz krví a tím způsobovat neplodnost, řeší se chirurgicky.

Epididymální hypertenze: Bolestivé překrvení varlat projevující se namodralou barvou, vede k němu prodlužování sexuálního vzrušení bez ejakulace.

Bolest po vazektomii: Může být způsobena vyšším tlakem v chámovodu nebo nadvarleti.

Nádor varlat: Nejčastější rakovina u mužů ve věku 15–40 let. Někdy se může projevit tupou bolestí v tříslech nebo varlatech, otokem varlat nebo pocitem tíhy a bolestí v podbřišku či šourku. Většinou vyžaduje chirurgické odstranění varlete.

Torze neboli infarkt varlete: Stav vyvolaný otočením varlete kolem cévní stopky, projevuje se silnou bolestí vystřelující až do třísla, je nutná okamžitá operace.

Foto: patchii, Shutterstock.com

Ledový obklad pomůže například při úrazu.Foto: patchii, Shutterstock.com

Kdy kvůli bolesti varlat k lékaři

Bolest varlat může být buď akutní (náhlá a krátká), nebo chronická (dlouhotrvající, která se může postupně zhoršovat). Kromě ostré bolesti při náhlém zranění může být prvním příznakem zdravotních potíží vyžadujících návštěvu lékaře tupá bolest, která časem nebo při nějaké aktivitě sílí.

Lékařskou pomoc byste měli vyhledat, pokud bolest trvá déle než hodinu nebo pokud je nezvykle intenzivní, protože tak se může projevit akutní potíž v podobě torze varlete.

Kdy s bolestí varlat na pohotovost

Pokud je bolest silná, vystřeluje do třísla a objevila se zničehonic, může jít o torzi varlete, kterou je potřeba řešit okamžitě, aby muž o pohlavní žlázu nepřišel. Může ji provázet otok a zarudnutí šourku, naopak nebývá horečka či celková schvácenost.

Samovyšetření varlat

Má smysl provádět samovyšetření varlat jednou měsíčně. Ideální je dát si předtím teplou sprchu, která varlata uvolní. Samovyšetření zahrnuje jak vyšetření pohledem, tak pohmatem – je dobré zaměřit se na to, zda se od minule něco v tomto směru nezměnilo, týká se to zejména změny tvaru či velikosti, bulek uvnitř varlat nebo změn na kůži šourku. Je dobré znát anatomii varlat a jejich okolí, tedy například to, že vzadu nahoře na varlatech jsou nadvarlata. Pokud jsou souměrná a na obou stranách stejná, je to v pořádku.

Bolest varlat

  • Příčiny – Úraz, bakteriální nebo virová infekce, torze, varikokéla, spermatokéla, hydrokéla, nádor, mohou se taktéž projevit i některé pohlavně přenosné choroby.
  • Jak si pomoci sám – Pouze u části potíží, například po úrazu, pomocí studených obkladů a klidového režimu.
  • Kdy k lékaři – Při akutní silné bolesti vždy co nejdříve (pohotovost), k lékaři je třeba jít též při horečce či zimnici, otoku, při nálezu bulky nebo změně tvaru varlete.

Odborná spolupráce: MUDr. Slavomír Klátil, ambulantní urolog

Načítám