Hlavní obsah

Skolióza páteře u dětí. Je možné ji léčit a které sporty jsou při ní nevhodné?

Foto: luckyraccoon, Shutterstock.com

Foto: luckyraccoon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skolióza je onemocnění páteře, které se nejčastěji objevuje u dětí a dospívajících. Léčba je možná, nutné je ale nemoc diagnostikovat včas a začít s rehabilitací.

Článek

Skolióza páteře je patologické vychýlení páteře do strany, buď do tvaru písmene C nebo S. Součástí je i rotace obratlů.

Jak bolí skolióza: příznaky

Zpočátku nebolí, člověk nemá žádné obtíže, proto k diagnostice dochází často kolem desátého až dvanáctého roku života, kdy si křivé páteře všimne pediatr na preventivní prohlídce.

Rodiče si ale mohou sami všimnout, že dítě má problémy s držením těla. Na to slouží jednoduchá pomůcka, kdy se dítě předkloní a pokusí se dotknout palců na noze. Pokud má jedno rameno výše, může jít o skoliózu.

Prvními projevy jsou později bolesti bederní páteře, objevit se může i bolest hlavy či kloubů dolních končetin. Někdy je jediným příznakem „pouze“ špatné držení těla.

Koho nejčastěji skolióza postihuje

Vadné držení těla má asi 30 procent předškolních dětí, častější je u dívek než chlapců. Důvodem je vyšší podíl vody v těle a vyšší elasticita vazivových vláken. K zhoršení dochází v době zrychleného růstu, protože kosti rostou rychleji než svaly, které pak nestíhají udržet kosti napřímené.

Neléčená skolióza

Nemoc vzniká postupně, proto je velmi důležité aktivně vyhledávat při preventivních prohlídkách skoliózu nejen u dětí, ale i u dospělých.

Neléčené onemocnění totiž brání páteři, aby se vracela do původní polohy. Člověk pak trpí bolestmi a omezením pohybu. Páteř také může tlačit na další orgány v těle a způsobovat komplikace třeba při dýchání.

Léčba skoliózy

Léčba probíhá podle závažnosti. Většinou se doporučuje fyzioterapie se zaměřením na posílení oslabených svalů kolem páteře a zároveň protažení zkrácených svalů. Nutné je cvičit každý den.

V případě středně těžké skoliózy lékaři často doporučují nošení korzetu. Ten je nutné nosit celý den nebo i noc. Nošení korzetu ale není z dlouhodobého hlediska tak efektivní, navíc ovlivňuje psychosociální vývoj dítěte a omezuje ho v pohybu a také dýchání. I proto fyzioterapeuti tuto metodu neradi vidí a spíše se zaměřují na terapii na základě pohybového režimu.

V případě těžké skoliózy se doporučuje chirurgické řešení, protože hrozí utlačování a poškození vnitřních orgánů.

Foto: jeffy11390, Shutterstock.com

Vadné držení těla má asi třicet procent předškoláků.Foto: jeffy11390, Shutterstock.com

Příčiny skoliózy

V některých případech je skolióza vrozená, častěji se ale vyvíjí až během života. Odborníci uvádějí následující možné příčiny:

  • Nerovnoměrný růst zádového svalstva i jednotlivých orgánů, kdy jedna strana roste rychleji než druhá, což vede k vychýlení páteře.
  • Nesprávný psychomotorický vývoj v prvních měsících života (dítě neudrží tělo v jedné přímce, nedokáže nadzvednout nohy do 90 stupňů, nedokáže si vleže hrát s rukama atd.)
  • Záněty či nádory obratlů.
  • Osteoporóza (řídnutí kostí), ke které může dojít v jakémkoli věku.

Rozdělení podle typu

Pokud se diagnostikuje toto onemocní u dětí do 3 let, jde o skoliózu infantilní, do 10 let juvenilní a do 20 let adolescentní skoliózu.

Skolióza se vyskytuje ve čtyřech stupních podle rozsahu a povahy zakřivení. Může jít o lehkou skoliózu, středně těžkou, těžkou a velmi těžkou. Stupně postižení určí fyzioterapeut nebo lékař.

Jak je častá skolióza

Skolióza se vyskytuje asi u šesti procent populace. Mnohem častější je takzvané skoliotické držení, což znamená, že tvar obratlů je správný, ale svaly je táhnou či rotují nesprávným směrem. Skoliotické držení se dá snadněji léčit.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Při skolióze je nutná pravidelná rehabilitace a vhodné cvičení.Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Jak se skolióza diagnostikuje

Na základě RTG vyšetření se změří úhel zakřivení. Zároveň se měří délka dolních končetin. Fyzioterapeut při kineziologickém vyšetření zjistí rotaci a posun obratlů, případně rotaci žeber, dysbalance svalů v oblasti trupu, pánve a končetin.

Cviky při skolióze

Vhodné jsou všechny techniky, kdy dochází k aktivizaci svalů, například Vojtova metoda, DNS podle Koláře, metoda podle Roswithy Brunkow, cvičení na velkém míči, Kabatova metoda či hipoterapie. Vhodné cvičení doporučí fyzioterapeut.

Jaký sport je při skolióze vhodný

Vhodný pro doplnění terapie je tanec, kde se děti učí správnému držení těla. Vhodné je také plavání. Cvičení nesmí jednostranně zatěžovat páteř jako například tenis, golf, ale musí naopak stimulovat hluboký stabilizační systém.

Skolióza u dětí

  • Popis: Patologické vychýlení páteře do strany, které se nejčastěji vyskytuje u dětí a dospívajících.
  • Příznaky: Dítě mívá problémy s držením těla nebo má jedno rameno výše než druhé. V dospělosti začíná bolestmi bederní páteře, hlavy či kloubů dolních končetin.
  • Inkubační doba: Nemoc nemá inkubační dobu. Nevzniká ze dne na den, ale postupně i několik let. V některých případech je vrozená, častěji se vyvíjí během života.
  • Léčba: Léčba probíhá podle stupně závažnosti, obvykle se doporučuje fyzioterapie posilující oslabené svaly kolem páteře. Pomáhá například Vojtova metoda.
  • Smrtnost: Na nemoc se neumírá, ale může poškodit fungování celého těla.
  • Prevence: Pravidelná a zdravá pohybová aktivita už od kojence, nevhodné jsou těžké tašky zejména na jedno rameno.

Odborná konzultace: Mgr. Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka, FYZIOklinika, Praha

Reklama

Načítám