Hlavní obsah

Co všechno umí léčit Vojtova metoda? Opožděný vývoj miminka i ortopedické vady

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Reklama

Pravděpodobně jste už o Vojtově metodě slyšeli. Obvykle je spojovaná s dětmi, které trpí dětskou mozkovou obrnou v důsledku komplikovaného porodu. Tušili jste ale, že pomáhá i dospělým lidem po úrazech, při bolestech zad, při léčbě skoliózy či po mozkové příhodě?

Článek

Vojtova metoda je manuální terapie, kterou vypracoval světoznámý český lékař Václav Vojta a pomohl tak tisícům dětí. Používala se převážně k léčbě malých pacientů s mozkovou obrnou, dnes se nejčastěji využívá u dětí s poruchou psychomotorického vývoje, u dětí s neurologickými ale i ortopedickými diagnózami.

Vojtova metoda neboli aktivační systém reflexní lokomoce má své místo také ve fyzioterapii v léčbě dětí i dospělých. Využívá se například po mozkové příhodě, při bolestech hlavy, při vadném držení těla či léčbě skoliózy nebo u ortopedických vrozených vad.

Foto: YouTube.com

Uznávaný český neurolog pomohl tisícům dětíFoto: YouTube.com

Co je Vojtova metoda?

Vojtova metoda je účinná metoda, která se využívá zejména v případě motorického opoždění, ke kterému může dojít v těhotenství, kdy se plod nevyvíjí správně, a před, během nebo po komplikovaném porodu. Princip metody vychází z myšlenky, že duševní vývoj dítěte jde ruku v ruce s hybným vývojem. Základ pohybové inteligence je daný geneticky, a pokud tomu tak není, dítě se po opakovaných nezdarech přestane o pohyb pokoušet, případně použije nesprávný vzorec, který si upevní, a později se projeví třeba špatným držením těla.

Ortopedičtí pacienti pak mají špatně fixované pohybové vzorce, které aktivují svaly asymetricky. Tím dochází k chybnému formování kloubů nebo tvaru kostí. U dospělých po mozkové mrtvici je snahou obnovit původní pohybové vzorce navzdory poškození v mozku.

Foto: Gerain0812, Shutterstock.com

Cvičením se aktivují nepoužívané svaly a dojde k vyvolání vrozených pohybů Foto: Gerain0812, Shutterstock.com

Jak Vojtova metoda funguje

Reflexní lokomoce (reflexní pohyb vpřed) využívá takzvané reflexní vzory, které jsou geneticky „předepsané“ v mozku a jsou typické pro lidský organismus. Působení reflexní lokomoce spočívá v tom, že se u dítěte speciálním cviky vyvolávají pohybové vzorce, které jsou u každého člověka uloženy v nervovém systému (mozek a mícha), a postupně, jak dítě roste a nervový systém zraje, jednotlivé pohybové vzory je možné aktivovat. Konkrétně to znamená, že se aktivují nepoužívané svaly a postupně dojde k vyvolání vrozených pohybů.

Kdo Vojtovu metodu doporučuje

Vojtovu metodu musí doporučit odborník. Zpravidla si „jiného“ pohybového vývoje všimne rodič, který to konzultuje s dětským lékařem nebo přímo fyzioterapeutem. Pediatři sami často upozorní na odchylky při pravidelné kontrole v ordinaci, ale bohužel většinou odchylku od vývoje nehodnotí tak přísně jako fyzioterapeut.

Jak Vojtovu metodu cvičit

Cvičí se tak, že se manuálně stimulují přesně definované oblasti na těle, hlavě a končetinách, a to bez účasti vůle. V terapii se nejčastěji používají dva základní vzory – reflexní otáčení a reflexní plazení. Miminko bývá nahaté nebo jen má jen plenku, je položené do určité přesně definované polohy a přes body, takzvané spoušťové zóny, další osoba, nejčastěji rodič, stimuluje svalovou aktivitu.

Od kdy je nutné začít cvičit?

Období do šesti měsíců věku kojence je nejdůležitější, pokud jde o psychomotorický vývoj. Pozdější náprava je možná, ale problematická. Dítě s jakýmkoli motorickým opožděním by mělo začít s léčbou ideálně do druhého měsíce života.

Bolí děti cvičení?

K praktikování metody je nutná kromě pravidelnost také trpělivost. Dost často u cvičení děti pláčou, ale nejde o bolest, spíše o pocit nelibosti, že ho rodiče a fyzioterapeut drží v určité poloze a provokují ho tlakem na spoušťové body naráz ke kýženému pohybu.

Jak často Vojtovu metodu cvičit

Vždy záleží na stupni opoždění. Zpočátku je vhodné chodit na fyzioterapie jednou týdně, kdy fyzioterapeut kontroluje, zda rodiče s dítětem správně cvičí. Cvičení je nutné totiž provádět i doma, většinou několik minut čtyřikrát denně. Aby bylo cvičení efektivní, musí být pravidelné. Délka terapie je individuální, u některých dětí stačí několik měsíců, v těžších případech i roky.

Kdy čekat výsledky

U lehčích forem opožděného vývoje lze očekávat při pravidelném důsledném cvičení posun dovedností miminka do několika málo týdnů, například do 14 dnů. Ale u těžkých forem opoždění nelze zlepšení očekávat rychle.

Jaké výsledky lze u Vojtovy metody očekávat

Pokud je poškození mozku větší, zničené řízení hybnosti nelze v plném rozsahu obnovit ani poctivou rehabilitací. Neznamená to ale, že je cvičení k ničemu.

Cvičením lze předejít změnám na šlachách, vazech a deformitám kloubů. Je velmi pravděpodobné, že dítě, které by bylo v životě jen ležící, je díky Vojtově metodě možné rozplazit, bude nejspíš umět lézt, postaví se na nohy a někdy dokáže chodit s pomůckou nebo samostatně.

Vojtova metoda

  • Komu je určená: Manuální technika je vhodná především v případě opožděného psychomotorického vývoje dětí, ale využívá se i v případě neurologických a ortopedických diagnóz. U dospělých je účinná po mozkové příhodě.
  • Jak často a dlouho se cvičí: Vhodné je začít cvičit do dvou měsíců věku, frekvence cvičení probíhá podle stupně opoždění. Cvičí se minimálně čtyřikrát denně doma a také s fyzioterapeutem při pravidelné kontrole.
  • Kdy očekávat výsledky: U lehčích forem jsou výsledky vidět do několika týdnů, u těžkých to trvá dlouho. Někdy nelze hybnost obnovit v plném rozsahu ani poctivou rehabilitací.
  • Výhody: Cvičením lze předejít změnám na šlachách, vazech a deformitám kloubů.

Odborná konzultace: Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeutka, FYZIOklinika, Praha

Reklama

Načítám