Hlavní obsah

Záda bolí 80 procent lidí! A často si za to mohou sami. Začněte o svou páteř pečovat už dnes

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest zad znepříjemňuje život až osmdesáti procentům lidí. Valná většina z nich si za to může sama – problémy jim způsobuje nevhodný životní styl. Jak se tedy chovat, aby záda nebolela? A když už se to stane, tak jak se potíží co nejdřív zbavit?

Článek

Pod obecným prohlášením „bolí mě záda“ se skrývají potíže v různých částech páteře. Nejčastější příčinou bolesti zad je přetížení buď nevhodnou pracovní polohou, nebo nepřiměřenými pohyby. „Věk, kdy lidé těmito obtížemi trpí, se postupně snižuje, akutní stavy řešíme již i u studentů. V pokročilejším věku už jsou problémy spíše chronického rázu,“ říká Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice Agel v Českém Těšíně.

Akutní bolest zad

Přichází nečekaně, zdánlivě bez příčiny. Možná jste to přehnali se cvičením, zvedali jste něco těžkého, ofouklo vás nebo jste udělali špatný pohyb. Náhlou bolestí zad se může projevit také onemocnění ledvin, žlučníku a slinivky, viróza či záněty, případně i nádorová onemocnění.

Akutní bolest zad většinou způsobí strnutí svalstva, které vyvolá blokádu páteře v dané oblasti. Stažené svaly utlačují nervy, takže je hodně omezena schopnost pohybu, každé hnutí je navíc provázeno ostrou bodavou bolestí, přidat se mohou další obtíže: například u blokády krční páteře nevolnost, závratě či zvracení, u blokace hrudní páteře zase potíže s dýcháním a „píchání u srdce“. Akutní bolest je taková, která pomine maximálně do tří týdnů.

Co dělat při náhlé bolesti zad

Nejlepší způsob, jak se s akutními problémy vypořádat, je klid a jen takový pohyb, který nebolí. K uvolnění svalů pomůže suché teplo: skvělý je třeba nahřívací polštářek. Nevhodná je horká koupel či sprcha; sice na chvíli uleví, ale když z vody vyjdete, svaly se znovu bolestivě stáhnou.

Lze sáhnout i po lécích proti bolesti a na uvolnění svalů. Úlevu přináší také vhodná a odborně provedená uvolňovací masáž a pak velmi opatrné cvičení, použít můžete i tejpování. Ovšem pozor, jestliže je bolest velmi silná, pak není vhodné žádné cvičení, nejlepší je zůstat v klidu v ulevující poloze: často pomáhá stočit se do klubíčka nebo se položit na břicho.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Akutní bolest potřebuje především klid a teplo. Můžete zkusit velmi lehké protahování, ale nikdy se nesnažte silnou akutní bolest sami rozcvičitFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Chronická bolest zad

Za chronickou bolest se považuje ta, která přetrvává déle než šest měsíců. Je-li úporná, pak se může zásadně podepsat na psychice a celkovém stavu nemocného. Dlouhodobé potíže vznikají po zranění, jež poškodilo nervy, nebo v důsledku degenerativních onemocnění, například artrózy, příčinou může být i rakovina anebo revmatické onemocnění. Chronické bolesti mohou souviset také se stresemdepresí.

Proč vás bolí záda: Na co dát pozor?

Bolesti zad patří mezi běžné potíže v těhotenství. „Při bolestech bederní páteře těhotným uleví nejen speciální cvičení, ale často i kineziotejpování,“ vysvětluje Petra Placatková, vedoucí fyzioterapeutka EUC Kliniky v Českých Budějovicích. Jako prevenci je možné vyzkoušet těhotenskou jógu. Pokud však není příčinou bolestí těhotenství, nemoc, úraz ani stárnutí, pak se pravděpodobně jedná o důsledek nevhodného životního stylu.

1. Špatné držení těla

Nesprávné držení těla se týká až tří čtvrtin všech případů chronických bolestí zad. „Zpozornět by měli především ti, kdo většinu pracovního dne tráví sezením. Hrbení v nepřirozené pozici dlouhodobě namáhá páteř, a vznikají tak vleklé bolesti,“ vysvětluje Martin Kraus ze společnosti Makra Didakta.

Jednoduché cviky proti želvímu krku a hrbu: Jak si srovnat záda?

2. Jednostranné přetěžování

Škodí i jednostranné přetěžování nejen při sportu, ale i při práci. Proto byly problémy s bederní páteří u některých profesí (stavaři, horníci, pracovníci v hutích či skladech nebo ve zdravotnictví) uznány za nemoc z povolání. „Kritéria jsou definována pro jednotlivé věkové skupiny a jsou poměrně striktní,“ říká Pavel Urban z Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ.

Rozhodně se však nejedná jen o práci či sport. „Zavařit“ si lze i špatně vybranou matrací, nošením podpatků i příliš tvrdých bot, ale také taškou, kterou držíte vždy ve stejné ruce, anebo kabelkou přehozenou stále přes jedno rameno… To vše představuje rizikové jednostranné zatížení.

Bolavá záda: Kdy jít k lékaři?

K lékaři byste měli jít, pokud bolest trvá dlouho nebo je velmi intenzivní. Jestliže ji doprovází mravenčení a brnění v končetinách, omezený pohyb, ztížené dýchání, horečka nebo pomočování. V takovém případě ji nechtějte přeprat léky proti bolesti, ale řešte její původ s odborníkem co nejdříve. Nejsou-li bolavá záda spojená s nějakou nemocí, kterou je třeba léčit, pomáhá správné cvičení ke zpevnění zádových svalů. Vhodné je, když vás základní cviky naučí fyzioterapeut.

5 nejhorších cviků na bolavá záda

Při silnější bolesti zad se bez porady s odborníkem vyhněte rotacím, poskokům a jednostranné zátěži. Hlídejte si i pohyb hlavy: je třeba ji vytahovat z ramen temenem vzhůru, nepředklánět ji ani nepředsunovat bradu. Musíte posílit a protáhnout základní svalové skupiny vhodným způsobem, a dokud to neuděláte, určitě se nepouštějte do následujících cviků. Je pravděpodobné, že byste je neprováděli správně a záda by dále trpěla:

  1. Mrtvý tah: Jestliže neudržíte záda rovně, tlačíte na meziobratlové ploténky a škodíte dolní části páteře.
  2. Sedy lehy: Máte-li slabý střed těla, všechna námaha leží na dolní části zad a dochází tak k velikému přetížení.
  3. Plank: Neudržíte-li záda rovně a vystrkujete-li zadek, fixujete chybnou pozici. Trpíte-li bolestí v bedrech, vyhněte se bočnímu planku, pokud vás bolí za krkem, vyhněte se prknu úplně!
  4. Angličáky: Jedná se o cvik se silnými otřesy a prudkým dopadem, což může bolesti zad výrazně zhoršit. Při rychlém provedení navíc hrozí vadné držení těla a přetěžování rizikových svalových skupin.
  5. Hluboký předklon: Máte-li zkrácené zadní stehenní svaly, pak při předklonu vyvíjíte zbytečný tlak na páteř.

Jak doma jednoduše posílit zádové svaly? Budete vyšší a štíhlejší, a navíc bez bolesti zad!

Načítám