Hlavní obsah

Jak užívat bezpečně prášky proti bolesti a kdy jít raději hned k lékaři, vysvětluje známá farmaceutka

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viróza, nachlazení, ale i bolavá záda či menstruace. Důvodů, proč člověk někdy sáhne po léku na bolest, je poměrně dost. Bolest se přitom dá podle WHO rozdělit do tří úrovní: mírná, střední a opravdu silná. Analgetika, která jsou v lékárně volně dostupná, si dokážou poradit s tou první, zbylé dvě patří do rukou lékaře.

Článek

Nejvíc užívaným analgetikem (lékem proti bolesti) v České republice je paracetamol. Působí na bolest a sráží horečku, nemá ale protizánětlivé účinky – na rozdíl od ibuprofenu. Kdy se proto víc hodí ibuprofen a co v jeho případě znamená stropový efekt? A po čem můžete sáhnout při kocovině? O analgetikách jsme si povídaly v podcastu MUDr.ování s farmaceutkou Michaelou Bažantovou.

Analgetika rozhodně nevyřeší všechny problémy. „Pořád platí, že bolest je signál těla a neměli bychom ji dlouhodobě přecházet samoléčbou. Pokud jsou problémy chronické a dlouhodobé, měli bychom vyhledat lékaře,“ upozorňuje Michaela Bažantová.

Foto: Proženy.cz

Farmaceutka Michaela Bažantová je vedoucí lékárnice v Lékárně U Hedviky v Kamenickém Šenově a také tisková mluvčí České lékárnické komoryFoto: Proženy.cz

Poslouchejte svou bolest

Kdy je nutné řešit problém hned a nespoléhat na analgetika? V případě, že se jedná o tzv. neuropatickou bolest. Ta se dá popsat jako elektrizující, může působit mravenčení v končetinách, člověk při ní cítí, jako by ho mrazila, nebo naopak pálila kůže. Je způsobena poškozením nervových vláken, nebo dokonce centrálního nervového systému. Objevuje se například u pásového oparu, syndromu karpálního tunelu nebo vyhřezlé ploténky. A upozorňuje také na vážnější obtíže spojené s diabetem, cévní mozkovou příhodou či roztroušenou sklerózou.

S analgetiky musíte být opatrní i u akutních a silných bolestí břicha. V dutině břišní jsou uložené životně důležité orgány a bolest může značit vážný problém, jako je třeba zánět slepého střeva nebo náhlá břišní příhoda. V takovém případě se jedná o důležitý signál, že se něco děje, a užití léků proti bolesti může zkreslit závažnost stavu.

Umíte užívat paracetamol?

Jak už bylo řečeno, nejužívanějším analgetikem v Česku je paracetamol. Jde o účinnou látku, kterou najdete třeba v Paralenu, Panadolu, Valetolu, Ataralginu či Coldrexu. Maximální denní dávka paracetamolu jsou čtyři gramy. Důležité je hlídat, zda léky nekombinujete s jinými léčivými přípravky, které paracetamol také obsahují. Při překročení doporučeného množství totiž může dojít k předávkování. Problém je, že příznaky s tím spojené (např. bolest žaludku) jsou často podobné viróze, na kterou pacient právě léky užívá.

Existuje také několik kontraindikací. Léky s paracetamolem se nesmějí kombinovat s alkoholem! Stejně tak by je neměli brát lidé, kteří mají problémy s játry, a užívání by měli konzultovat i ti, kdo berou léky na ředění krve.

S kým jsme si povídali

Mgr. Michaela Bažantová vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové a pracuje jako vedoucí lékárnice v Lékárně U Hedviky v Kamenickém Šenově. Je členkou mnoha odborných organizací, je vedoucí projektu Lékárnice jsou také maminky a v současné době je tiskovou mluvčí České lékárnické komory.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám