Hlavní obsah

Nevyhazujte kartonové krabice! 6 úžasných hraček, které z nich vyrobíte

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné děti mají spousty moderních hraček i her. Zkusili jste jim někdy nějakou vlastnoručně vyrobit? Inspirujte se našimi senzačními nápady z obyčejného papírového kartonu.

Článek

Koupili jste nábytek, nebo vám doručili velký balík? Krabice nevyhazujte, dají se totiž využít na parádní zábavu pro děti. Z kartonu vyrobíte hračky a hry, které děti nejen nadchnou, ale ještě budou rozvíjet jejich zručnost, logiku i paměť. Máme pro vás pár šikovných tipů pro holky i kluky, kteří se i určitě do výroby rádi zapojí.

Otestuje zručnost

První hru vytvoříte z větší krabice, ruliček od toaletního papíru a barevného papíru. Barevným papírem nejprve ruličky polepte a pak je připevněte na dno krabice. Ještě vyrobte kartičky ve stejných barvách, obstarejte si pingpongový míček a hra může začít. Vezměte si karty do ruky a děti si postupně vylosují tři nebo klidně pět karet. Před sebou si je vyskládají v pořadí, v jakém je vylosovaly. Podle barev na kartách musí projet míček stejně barevnými tunely.

Foto: Tomáš Rubín

Hra s pingpongovým míčkem prověří dětskou zručnost i rychlostFoto: Tomáš Rubín

Jak na tkaničky

Máte čtyřleté až pětileté dítě, které má nejvyšší čas naučit se zavazovat tkaničky? Vystřihněte mu z kartonu skvělou pomůcku v podobě boty. Lepší je slepit k sobě kartony dva, aby se bota při vázání nelámala a byla dostatečně pevná. Pak už v ní vytvořte dvojice dírek, vybarvěte ji, dírkami prostrčte barevnou tkaničku a děti mohou trénovat.

Foto: Tomáš Rubín

Tahle bota se bude hodit i jako zábava na cestyFoto: Tomáš Rubín

Počítání v garáži

Chcete naučit děti čísla do deseti či dvaceti zábavnou formou? Postavte skvělou garáž s očíslovanými místy k stání. Stejná čísla nalepte také na autíčka, ať každé správně „zaparkují“. Můžete je ještě zkoušet třeba tak, že se jich zeptáte: „Jakou barvu má auto číslo 6?“ Tím si pěkně hravě zopakují nejen čísla, ale i barvy.

Foto: Tomáš Rubín

Hra na parkovací službu nadchne zejména chlapceFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nálepky s čísly na garáž i auta koupíte v papírnictví, nebo je můžete namalovat a nalepitFoto: Tomáš Rubín

Rozvíjí fantazii

Z jakékoli krabice můžete vykouzlit veselé akvárium s pohyblivými rybkami či mořskými živočichy. Ty nejprve vystřihněte a nechte je děti nabarvit dle jejich fantazie. Klidně je můžou vyzdobit z každé strany jinak. Pomocí třpytek či laků na nehty dodáte rybkám patřičný lesk. Pohyblivé oči koupíte v papírnictví.

Foto: Tomáš Rubín

Rybky i chobotničky přidělejte na nit, kterou připevněte v horním průřezu krabice na knoflík. Díky němu pak mohou děti vodními potvůrkami pohybovatFoto: Tomáš Rubín

Na jemnou motoriku

Zbylo vám víčko z krabice od akvárka? Využijte ho na malý labyrint z brček. Nastříhejte je v různých délkách a přilepte tavnou pistolí k podkladu. Ovšem tak, aby vznikla jen jedna správná průchozí cesta pro plastovou kuličku.

Foto: Tomáš Rubín

Brčkový labyrint zdokonalí dětskou motorikuFoto: Tomáš Rubín

Zkuste rychlost

Další hra třeba pro deštivé prázdninové odpoledne vznikne z plastových obalů a kartonu. Ten slouží pouze jako podložka, na kterou vhodným lepidlem připevníte uříznuté horní okraje vymytých plastových lahví či obalů od šamponů různých tvarů. Pak už jen promíchejte uzávěry a úkolem dětí je, aby všechny co nejrychleji našroubovaly tam, kam patří.

Foto: Tomáš Rubín

Tak schválně, jaké víčko patří na kterou lahev?Foto: Tomáš Rubín

Máte další báječný nápad, jak využít karton pro zábavu? 

Reklama

Načítám