Hlavní obsah

Ze života zahradnice-amatérky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mít zahradu je radostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

8. díl - Splnila jsem si svůj dávný sen a pořídila si zahradu. Nadělila mi spoustu radosti, ale i starostí. A co vy? Také jste se vydaly na trnitou cestu zahradnice-amatérky? Nebo o ní uvažujete? Tak tedy pojďme po ní společně...

Článek

Ač je záhy po Novém roce, je už nyní třeba myslet na to, že jaro je blíž, než si myslíme!  Já si například potřebuji všechno dopředu pořádně rozmyslet a mojí vášní je hlavně sázení. Už vidím před sebou ten žádoucí a nedočkavý záhonek, představuji si, jak se to na něm na jaře zazelená a jaká překvapení mě čekají, kde mi co neplánovaně vyleze, protože už jsem samozřejmě od loňska zapomněla, co jsem kam dala.

Sázet můžeme už nyní

Ale co můžeme udělat i v tomto období, je jasné: vysadit truhlíky a dát je na mráz! Prý to potřebují k vyklíčení. Takže sázejte doma. Zkoušela jsem si na kompu najít heslo „sázení na internetu", ale to nebylo to pravé, protože mě to hodilo někam do kasina, takže tudy ne. Ale jestli máte v květináčích ve sklepě narcisky a tulipány, taky už je teď vyndejte na světlo boží.

Vím, že někde u zadního plotu vloni vyrašily modřence a sněženky. A že to bylo celkem záhy po zimě. Na podzim jsem neopomněla dát do země tulipány a narcisy, tak doufám, že by to mohlo fungovat. Teď v lednu se v zemi rýpat nebudeme, že, je prostě trochu zmrzlá, ale jen co to povolí, šla bych do toho.

Sněhu jsme si už tak nějak užili, a protože ho bylo hodně, čeká nás asi příští rok hojná úroda! V druhé půlce února by to už mohlo povolit a začnou opět květinové orgie. Soused loni v únoru natíral stromky v zahradě, aby se mu prý od sluníčka nepřehřály, tak jsme si trochu ťukali na čelo, ale jinak respektujeme dobu jarních příprav a těšení.

Krtek věští dlouhou zimu?

Už jsem trochu urovnala hrbolky a láskyplně přikryla větvičkami některé květiny, které můj spolubydlící celou zimu s oblibou zasypával popelem z kamen a říkal, že je to taky hnojivo. Jak známo, dělá květinám, co nejhoršího může, takže už se nerozčiluju a trpělivě a hlavně nenápadně sleduju cvrkot. Například si myslím, že jsme přes zimu zachránili docela dost ptactva před smrtí hladem. Lojové koule se nám bimbají okolo chalupy a pořád na nich někdo sedí.

P. S.: A víte, co mě trochu vyděsilo? V sousedovic zahradě řádil krtek tak, že jim úplně rozryl pěstěný anglický trávník. To budou mít radost! A já musím bohužel konstatovat podle lidových pověr, že ryje-li krtek v lednu, končí zima v květnu. Tak se na to připravte. Příště si tedy probereme lidové pranostiky!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Můžete začít sázením květin do truhlíkůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co všechno můžeme udělat už v lednu:

  • vypěstovat si za oknem obilné klíčky jako ochranu proti virózám
  • odstranit ovocným stromům druhotnou kůru neboli borku, pod kterou mohou být škůdci a houby
  • choulostivé květiny přikrývat chvojím proti mrazu
  • vysévat letničky do misek na předpěstování sazenic
  • prořezávat okrasné stromy a keře kromě těch, které kvetou brzy na jaře
  • v teplejších oblastech zmlazovat a sestříhávat živé ploty
  • udělat díry v ledu u jezírek, aby se nekazila voda a ryby měly dostatek kyslíku
  • je vhodný čas k řezání roubů pro jarní roubování
  • keře rybízu ochránit textilií, aby ptáci nevyklovali pupeny
Související témata:

Načítám