Hlavní obsah
3,1
(73)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Gratinované brambory jsou skvělá příloha k masu, ale stejně tak si na nich pochutnáte jako na samostatném pokrmu. A můžete je provonět bylinkami podle chuti, přesně tak, jak to máte rádi.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • 10 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks mozzarelly
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku prolisujte. Lístky tymiánu otrhejte. Smetanu nalijte do misky, přidejte česnek a tymián a promíchejte. 

02.

Pekáček vymažte máslem. Přidejte pár lžic smetany a dejte vrstvu brambor. Osolte, opepřete a přidejte smetanu. Pak vyložte další vrstvu brambor, osolte a opepřete a pokračujte, dokud vám vystačí suroviny. 

03.

Poslední vrstvu brambor přelijte zbylou smetanou a navrch dejte nastrouhanou nebo natrhanou mozzarellu.

04.

Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.

Tip: Gratinované brambory můžete prokládat cuketou nebo na tenké plátky nakrájeným fenyklem.

Zapečené brambory mohou mít nespočet variací a výsledný recept záleží jen na vaší fantazii a surovinách, které máte právě po ruce. Inspirují vás gratinované brambory s cuketou a tymiánem nebo třeba smetanové brambory s parmezánem? Skvělé jsou i gratinované brambory s kuřecím masem.

Reklama

Načítám