Hlavní obsah

Gratinované smetanové brambory s mozzarellou

Hodnocení:
(69)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Gratinované brambory jsou skvělá příloha k masu, ale stejně tak si na nich pochutnáte jako na samostatném pokrmu. A můžete je provonět bylinkami podle chuti, přesně tak, jak to máte rádi.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • 10 snítek čerstvého tymiánu
  • máslo na vymazání
  • 2 mozzarelly
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku prolisujte. Lístky tymiánu otrhejte. Smetanu nalijte do misky, přidejte česnek a tymián a promíchejte. 

Krok 2: Pekáček vymažte máslem. Přidejte pár lžic smetany a dejte vrstvu brambor. Osolte, opepřete a přidejte smetanu. Pak vyložte další vrstvu brambor, osolte a opepřete a pokračujte, dokud vám vystačí suroviny. 

Krok 3: Poslední vrstvu brambor přelijte zbylou smetanou a navrch dejte nastrouhanou nebo natrhanou mozzarellu.

Krok 4: Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.

Tip: Gratinované brambory můžete prokládat cuketou nebo na tenké plátky nakrájeným fenyklem.

Zapečené brambory mohou mít nespočet variací a výsledný recept záleží jen na vaší fantazii a surovinách, které máte právě po ruce. Inspirují vás gratinované brambory s cuketou a tymiánem nebo třeba smetanové brambory s parmezánem? Skvělé jsou i gratinované brambory s kuřecím masem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek