Hlavní obsah

Zelený ráj na balkoně: Jak pěstovat podle světových stran?

Foto: Isa Long, Shutterstock.com

Foto: Isa Long, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milujete zahradničení, ale omezuje vás byt v centru města? Pěstovat zeleninu či bylinky můžete i na balkoně! Jaké rostlinky se hodí na jakou světovou stranu a díky čemu se jim u vás bude dařit?

Článek

Březen a duben jsou ideální dobou pro zasazení většiny druhů bylinek, zeleniny a květin, přičemž do venkovního prostředí se většinou umisťují v druhé polovina května. Zásadními faktory při zahradničení na balkoně jsou jeho orientace na světovou stranu a přístupnost světla. Zatímco si některé rostliny libují ve slunečním svitu, jiné dobře zvládají i stinnější místa. Co pěstovat na severu, a jakým rostlinkám naopak svědčí jih?

I sever může kvést

Severní strana bývá nejtmavší a pro pěstování rostlinek tím nejnáročnějším místem. Se zeleninou tu příliš nepochodíte, protože větší nedostatek slunce snesou pouze listové saláty, kapusta a špenát (postačí jim i 3 hodiny slunečního svitu denně) a příliš se tu nedaří ani bylinkám. Z nich tmavší prostředí zvládá například petržel, pažitka, medvědí česnek nebo řeřicha. Zasadit sem ale můžete některé okrasné rostliny. Sever svědčí begóniím, kapradinám nebo pnoucímu břečťanu, na jaře vám zde vykvetou sasanky, prvosenky a hluchavky.

Foto: Myimagine, Shutterstock.com

I balkon orientovaný na sever může přetékat živými rostlinami. Hodí se sem hlavně ty, které milují stín, například břečťanFoto: Myimagine, Shutterstock.com

Jih milují rostliny ze Středozemí

Na jižní stranu, kde bývá slunce naopak nejsilnější, patří rostlinky, které snesou hodně sluníčka a tepla. Nejvhodnějšími bylinkami jsou tymián, levandule, oregano či rozmarýn. Ze zeleniny tu můžete vypěstovat rajčata, lilek a papriky, které teplo přímo milují. Jih prospívá také vinné révě, citrusům a olivovníku. Přímé slunce vyhovuje muškátům, petúniím, růžím a nenáročnému měsíčku, který je vhodný i pro začátečníky. Vše, co zde budete pěstovat, je důležité hodně zalévat a během poledních hodin chránit před slunečním svitem.

Východ pro zdravou zeleninu

Na východě se daří rostlinkám, které mají rády slunce i polostín. Ráno zde bývá dostatek slunečního světla a odpoledne vládne příjemný stín, pozor si ale dejte na polední hodiny. Ty jsou i zde pro rostliny opravdu nebezpečné a je během nich důležité dopřát jim ochranu před úpalem. Z bylinek sáhněte po šalvěji, zkusit můžete i citronovou trávu. Na jaře vysazujte ředkvičky či listové saláty, v létě hrášek, papriky, keříková rajčátka a jahody. Daří se tu také oblíbené náhražce cukru, stévii. Krásně zde pokvetou petúnie, fuchsie, hortenzie, lobelky a okrasný tabák.

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Východ je skvělým místem pro pěstování zeleniny. Během léta se tu daří třeba keříkovým rajčatům typu cherry, nezapomeňte je ale chránit před poledním úpalemFoto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Západ svědčí drobnému ovoci

Západní strana poskytuje dostatek tepla i slunečního světla během odpoledních hodin, stejně jako na východě je však vhodné pořídit rostlinkám přistínění, které je ochrání před poledním žárem. Odpolední slunce se líbí drobnému ovoci, tedy angreštu, malinám, rybízu a lesním jahůdkám. Dařit se tu bude i ředkvičkám, z bylinek vsaďte na meduňku, mátu, kopr a bazalku. Z květin západní podmínky vyhovují například netýkavkám, hortenziím, pelargoniím a verbenám.

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Množství zálivky ovlivňuje druh rostliny, velikost truhlíku, a hlavně počasí. Během léta zalévejte večer, popřípadě i ránoFoto: frantic00, Shutterstock.com

Vhodné podmínky jsou základ

Dejte pozor na největší chyby při pěstování bylinek. Nesmírně důležitá je i správná drenáž. Před samotným zasazením sazenic nebo zasetím semínek zajistěte, aby z nádoby mohla odtékat přebytečná voda. Ochráníte tím kořeny proti uhnívání a zabráníte překyselení půdy. Do truhlíku stačí navrtat několik otvorů, a ty pak překrýt kamínky či střepy. Jako spodní vrstvu použijte drenáž (písek nebo kamínky), která by měla dosahovat okraje misky, a následně nasypte hlínu čili substrát. Tu je vhodné odlehčit pískem, případně dodat živiny přidáním kompostu.

Při zalévání je nejvhodnější řídit se počasím – během vyšších teplot vyžadují rostliny více vody. Množství vyžadované zálivky se liší i u jednotlivých rostlin a ovlivňuje ji také velikost truhlíku či květináče. Během sezony zalévejte každý večer, případně ráno, vyhněte se ale zalévání během poledne, kdy na rostliny paří slunce. Nejlepší volbou je samozřejmě dešťová voda, pokud k ní však nemáte přístup, volte alespoň den odstátou vodu z vodovodu.

Dobré je myslet také na povětrnostní podmínky. V České republice je nejčastější vítr ze západu, a pokud na vašem balkoně často a intenzivně fouká, vysazujte raději nižší rostlinky nebo rostliny se silnějšími stonky, například keře. Vyšší rostliny nezapomeňte přivázat k opoře a na prostornějších balkonech raději použijte paraván či zástěnu.

Zahradničíte rádi? Co se vám už na balkoně podařilo vypěstovat?

Reklama

Načítám