Hlavní obsah

Zelné „lasagne“ s mletým masem a rýží

Hodnocení:
(60)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 15 minut
Náročnost
nízká

Zelné závitky s mletým masem a rajskou omáčkou máme sice moc rádi, ale popravdě se nám většinou moc nechce do toho motání. Zkuste naši verzi pro lenochy, kdy vše jednoduše navrstvíte do pekáče. A malý tip na závěr: jídlo je nejlepší až druhý den, kdy se chutě parádně propojí.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek rýže
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • bylinky podle chuti
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli nechte na troše oleje zesklovatět, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a po chvíli i maso. To restujte zprudka a vařečkou rozdělujte, aby bylo v malých kouscích a ze všech stran se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek, papriku a protlak, promíchejte a přidejte drcená rajčata, propláchnutou rýži a 400 ml vody (stačí vypláchnout plechovku od rajčat).

Krok 2: Dost osolte, podle chuti přidejte i bylinky (provensálské, oregano, majoránku, petržel) a 10 až 15 minut za občasného míchání povařte, až se všechna tekutina vsákne.

Krok 3: Mezitím si připravte zelí: sundejte vrchní poškozené listy, odkrojte spodek s košťálem a celou hlávku ponořte do vroucí osolené vody. Pomocí kleští pak sundávejte jednotlivé listy, které ještě překrojte na menší kusy. Druhá možnost je listy oddělit zasyrova a ve vroucí vodě je jen chvilku povařit. Střed zelí můžete nasekat nadrobno a přihodit k masu, nebo ho použít třeba do zelňačky.

Krok 4: Masovou směs pořádně opepřete. Na dno velkého vymazaného pekáče rozložte čtvrtinu listů, překryjte třetinou masa a takto pokračujte dále. Ostrým nožem pak vše pokrájejte na porce – po upečení se vám bude jídlo mnohem lépe servírovat. Povrch osolte, překryjte alobalem a pečte 45 minut při 180 °C. Pak alobal sejměte, pokapejte trochou oleje a nechte ještě trochu zapéct odkryté.

Tip: Pokud se vám nechce vařit opravdu hodně, zelí jednoduše pokrájejte na kousky, přidejte do jídla spolu s rýží a vše uvařte v jedné pánvi bez zapékání.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.