Článek
Postup
01.
Najemno pokrájenou cibuli nechte na troše oleje zesklovatět, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a po chvíli i maso. To restujte zprudka a vařečkou rozdělujte, aby bylo v malých kouscích a ze všech stran se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek, papriku a protlak, promíchejte a přidejte drcená rajčata, propláchnutou rýži a 400 ml vody (stačí vypláchnout plechovku od rajčat).
02.
Dost osolte, podle chuti přidejte i bylinky (provensálské, oregano, majoránku, petržel) a 10 až 15 minut za občasného míchání povařte, až se všechna tekutina vsákne.
03.
Mezitím si připravte zelí: sundejte vrchní poškozené listy, odkrojte spodek s košťálem a celou hlávku ponořte do vroucí osolené vody. Pomocí kleští pak sundávejte jednotlivé listy, které ještě překrojte na menší kusy. Druhá možnost je listy oddělit zasyrova a ve vroucí vodě je jen chvilku povařit. Střed zelí můžete nasekat nadrobno a přihodit k masu, nebo ho použít třeba do zelňačky.
04.
Masovou směs pořádně opepřete. Na dno velkého vymazaného pekáče rozložte čtvrtinu listů, překryjte třetinou masa a takto pokračujte dále. Ostrým nožem pak vše pokrájejte na porce – po upečení se vám bude jídlo mnohem lépe servírovat. Povrch osolte, překryjte alobalem a pečte 45 minut při 180 °C. Pak alobal sejměte, pokapejte trochou oleje a nechte ještě trochu zapéct odkryté.
Tip
Pokud se vám nechce vařit opravdu hodně, zelí jednoduše pokrájejte na kousky, přidejte do jídla spolu s rýží a vše uvařte v jedné pánvi bez zapékání.