Hlavní obsah

Lasagne s boloňským ragú

Hodnocení:
(46)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

Existuje vůbec člověk, který nemá rád lasagne? Výrazná boloňská omáčka, zlatavý rozteklý sýr a krémová vrstva s bazalkou snad musí chutnat úplně všem. Možná je to trochu přehnané, ale když toto tradiční jídlo připravíte pro návštěvu nebo větší rodinnou sešlost, těžko šlápnete vedle.

Ingredience pro:
6 porcí
Na boloňské ragú
  • 1 nožka klobásy
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžičky bylinek
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • chilli
Na krémovou vrstvu
  • 500 g ricotty
  • 1 vejce
  • 60 g parmezánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • pepř
A ještě
  • 400 g těstovin na lasagne
  • 3 mozzarelly
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Klobása dá omáčce bohatou a lehce zauzenou chuť, ale samozřejmě místo ní můžete dát jen trochu olivového oleje nebo slaninu.

Foto: Eva Malúšová

Hovězí vyberte libové, ale doporučuji nevynechat klobásu do základu. Omáčce dá bohatou a lehce kouřovou chuť

Krok 2: Na kostičky pokrájenou klobásu spolu s cibulí opékejte, až cibule zesklovatí. Kdyby tuk z klobásy nestačil, přidejte lžíci olivového oleje. Vmíchejte kostičky jedné velké mrkve a pokrájené dva až tři řapíky celeru a dalších pět minut restujte.

Foto: Eva Malúšová

Na smažení cibule i zeleniny by měl stačit tuk, který se vyškvaří z klobásky

Krok 3: Přidejte maso a dalších pět až deset minut restujte, až je ze všech stran opečené. Vmíchejte nasekaný česnek a protlak, osmažte a přidejte drcená rajčata, lžičku soli, dvě lžičky italských bylinek nebo oregana, bobkové listy a podle chuti i špetku chilli. Zalijte 400 ml vody a 15 až 20 minut povařte, ke konci odklopte poklici, aby nebyla omáčka moc tekutá. Čím déle budete ragú vařit, tím bude lepší. Podle chuti opepřete.

Foto: Eva Malúšová

Maso restujte klidně 10 minut, aby se dobře opeklo, poté přidejte protlak, česnek, koření, drcená rajčata a vodu a poduste

Krok 4: Mezitím prošlehejte ricottu s vajíčkem, parmezánem, nasekanou bazalkou, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo.

Foto: Eva Malúšová

Místo těžkého bešamelu zkuste lehčí (na sacharidy i přípravu) verzi s ricottou

Krok 5: Na dno pekáčku rozprostřete dvě lžíce omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, ricottové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou.

Foto: Eva Malúšová

Na dno pekáčku dejte trošku omáčky a pak pokračujte v pořadí těstoviny–omáčka–bešamel–mozzarella

Krok 6: Pekáč přiklopte poklicí nebo přetáhněte alobalem tak, aby se nikde nedotýkal povrchu (sýr by se k němu připekl) a dejte na 45 minut péct při 180 °C. Na posledních 15 minut lasagne odklopte, aby na povrchu zezlátly.

Foto: Eva Malúšová

Pekáč zakryjte, aby se povrch nespálil, a dejte péct

Krok 7: Nechte asi 10 minut zchladnout ve formě a podávejte. Prima je těstoviny doplnit o zeleninový salátek, který jídlo trochu odlehčí.

Foto: Eva Malúšová

Uvedené množství vám vyjde na šest porcí pro poměrně solidní jedlíky (ale všichni víme, co se v čtyřčlenné domácnosti stane s dvěma porcemi navíc ponechanými svému osudu v opuštěné kuchyni)

Foto: Eva Malúšová

Před podáváním nechte lasagne deset minut vychladnout. Ze zkušenosti víme, že se nikomu díky jejich vůni nechce čekat, a hrozí tak lehké popáleniny mlsných jazýčků

Tip: Lasagne můžete připravit a předpéct s předstihem, takže před podáváním je už jen ohřejete a necháte opéct sýr.

Co chystáte, když čekáte víc hostů a nechcete už nic moc dělat ve chvíli, kdy dorazí? U nás vedou jídla z jednoho hrnce nebo taková, která si každý sám doladí na talíři – třeba pomalu pečené maso s tortillami, žebra a coleslaw nebo pikantní chili con carne.  

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama