Hlavní obsah
2,8
(333)
 

Využijte sezony křupavého raného zelí a upečte si voňavé závitky s mletým masem a výraznou rajčatovou omáčkou. A zkuste jídlo tentokrát ochutit na asijský způsob! Do náplně můžete navíc vedle vepřového masa použít i krůtí, kuřecí či tofu!

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Závitky
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1/4 lžičky soli
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 ks mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 ks vejce
Omáčka
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 hrnek vody
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce chilli omáčky sriracha
K podávání
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce sezamu
Článek

Postup

01.

Nejprve smíchejte suroviny na omáčku. Česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. (Mezi ingrediencemi je i pálivá omáčka sriracha – připravte si ji sami podle našeho receptu.)

02.

Maso ochuťte čtvrt lžičkou soli, rybí omáčkou (pachu rybiny se nemusíte bát, a pokud tuhle omáčku nemáte doma, klidně ji nahraďte 2 lžícemi sójovky), prolisovaným česnekem, čerstvým nebo sušeným chilli, nastrouhaným zázvorem, sezamem a čerstvě mletým (nejlépe bílým) pepřem.

03.

Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev, nasekanou jarní cibulku a vajíčko.

04.

Použijte křupavé rané zelí, ale fungovat bude i kapusta, klasické nebo pekingské zelí. Opatrně oddělte 12 až 15 svrchních listů a po částech je minutu dvě povařte v osolené vodě. Když je po vytažení zchladíte ve studené vodě, zůstanou pěkně zelené.

05.

Dno pekáčku pokryjte tenkou vrstvou omáčky. Z listů vykrojte část tuhého košťálu (jako ve videu), na střed dejte poměrnou část náplně a zamotejte jako jarní závitek.

06.

Závitky vyskládejte do pekáče, přelijte zbylou omáčkou, přiklopte nebo zakryjte alobalem a pečte asi 45 minut při 180 °C doměkka.

07.

Hotové závitky podávejte posypané jarní cibulkou a sezamem, jen tak nebo s rýží.

Co se zbytkem zelí? Zbylé zelí rozhodně nevyhazujte, perfektně vám poslouží do rychlé „číny“ s mletým masem nebo třeba klasického kung paa.

Reklama

Načítám