Hlavní obsah

Zelné závitky s mletým masem a rajskou na asijský způsob

Hodnocení:
(50)
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Využijte sezony křupavého raného zelí a upečte si voňavé závitky s mletým masem a výraznou rajčatovou omáčkou. A zkuste jídlo tentokrát ochutit na asijský způsob! Do náplně můžete navíc vedle vepřového masa použít i krůtí, kuřecí či tofu!

Ingredience pro:
4 porce
Na závitky
  • 1 mladé zelí
  • sůl
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • chilli
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • pepř bílý mletý
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 vejce
Na omáčku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 hrnek vody
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce chilli omáčky sriracha
K podávání
  • jarní cibulka
  • sezam
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve smíchejte suroviny na omáčku. Česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. (Mezi ingrediencemi je i pálivá omáčka sriracha – připravte si ji sami podle našeho receptu.)

Krok 2: Maso ochuťte čtvrt lžičkou soli, rybí omáčkou (pachu rybiny se nemusíte bát, a pokud tuhle omáčku nemáte doma, klidně ji nahraďte 2 lžícemi sójovky), prolisovaným česnekem, čerstvým nebo sušeným chilli, nastrouhaným zázvorem, sezamem a čerstvě mletým (nejlépe bílým) pepřem.

Krok 3: Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev, nasekanou jarní cibulku a vajíčko.

Krok 4: Použila jsem křupavé rané zelí, ale fungovat bude i kapusta, klasické nebo pekingské zelí. Opatrně oddělte 12 až 15 svrchních listů a po částech je minutu dvě povařte v osolené vodě. Když je po vytažení zchladíte ve studené vodě, zůstanou pěkně zelené.

Krok 5: Dno pekáčku pokryjte tenkou vrstvou omáčky. Z listů vykrojte část tuhého košťálu (jako ve videu), na střed dejte poměrnou část náplně a zamotejte jako jarní závitek.

Krok 6: Závitky vyskládejte do pekáče, přelijte zbylou omáčkou, přiklopte nebo zakryjte alobalem a pečte asi 45 minut při 180 °C doměkka.

Krok 7: Hotové závitky podávejte posypané jarní cibulkou a sezamem, jen tak nebo s rýží.

Co se zbytkem zelí? Zbylé zelí rozhodně nevyhazujte, perfektně vám poslouží do rychlé „číny“ s mletým masem nebo třeba klasického kung paa.

ynezorPumanzeSaNyknalC