Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Poctivá zelňačka s uzenými žebry a kysanou smetanou

Hodnocení:
(118)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Kouzlo kvalitních surovin nejlépe vynikne v jednoduchých kombinacích. A trio zelí, brambory a šťavnatá žebra vás rozhodně nezklame! Vsaďte ale na kvalitní suroviny, pokud chcete dosáhnout opravdu poctivé polévky. Záruku biokvality zaručí tyto dvě značky – biozebra a biolist.

Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g uzených vepřových žeber
  • 300 g bio brambor
  • 500 g bio kysaného zelí
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká bio cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 180 g zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Žebra zalijte vodou, osolte a povařte asi 1,5 hodiny doměkka. Slijte, maso nechte trochu vychladnout a pak ho oberte. Pokud se vyhýbáte uzenému, použijte jiné maso vhodné na vývar (nebo rovnou hotový vývar zeleninový).

Krok 2: Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka – kdybyste je vařili spolu se zelím, kvůli jeho kyselosti by zůstaly tvrdé.

Krok 3: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a dozlatova na něm opečte najemno pokrájenou velkou cibuli. Zasypejte moukou a asi minutu míchejte. Poprašte paprikou a kmínem a za stálého míchání přilijte naběračku vývaru. Postupně zapracujte další dvě naběračky a pak celý vývar. Podle množství vývaru dolijte vodou na zhruba 1,5 litru tekutiny.

Foto: Marianna Bartková

Ze silného vývaru, kvalitní zeleniny a lžíce kysané smetany uvaříte báječné podzimní jídlo

Krok 4: Přidejte scezené pokrájené kysané zelí a asi 20 minut povařte. Vmíchejte brambory, obrané maso a čerstvě mletý pepř.

Krok 5: Podávejte se lžící kysané smetany a čerstvým chlebem.

Z uzených žeber uvaříte i skvělou kroupovou polévku se zeleninou. Nebo nám prozradíte svůj oblíbený recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.