Hlavní obsah

Nezapomenutelná Libuška Šafránková: Popelka, báječná herečka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí si ještě užila malou oslavu 68. narozenin, kdy jí přišli pogratulovat její nejbližší. Jen o dva dny později pohádková Popelka, Libuše Šafránková, zemřela.

Článek

Velice smutnou zprávu o smrti Libuše Šafránkové ve středu potvrdil médiím syn Josef Abrhám ml. Herečka se kvůli zdravotním problémům stáhla do ústraní již před několika lety. Nikdy ale nebyla zapomenuta a ani nebude. Role, do kterých se vtiskla, jsou totiž nesmrtelné.

Věčná princezna

Libuše Šafránková se narodila v 7. června 1953 v Brně. K divadlu jí to táhlo už od dětství, a i když se už při studiích objevila na prknech, která znamenají svět, nejvíce se proslavila ve filmu. Už v jejích dvaceti letech z ní udělal hvězdu Václav Vorlíček (†80), když ji obsadil do role Popelky v nesmrtelné pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973). Paradoxem je, že původně ji měla hrát Jana Preissová (73), která ale otěhotněla. V roli princezen ji pak diváci mohli vidět ještě třeba v pohádce Třetí princ (1982), Princ a Večernice (1979) nebo Sůl nad zlato (1983).

Tak trochu jiná pohádka byla Malá mořská víla (1976), která je zajímavá zejména tím, že je to jediný film, ve kterém se objevila se svojí sestrou, herečkou Miroslavou Šafránkovou (62), která hrála například Arabelu v pokračování seriálu nebo Borůvku v Jak svět přichází o básníky (1982).

Foto: Profimedia.cz

S Jiřím Bartoškou v pohádce Třetí princFoto: Profimedia.cz

Křehká květinka, co zamotala mužům hlavu

Libuše Šafránková dostala do vínku nejen talent, ale i jemný a křehký vzhled, který jí předurčoval role dívek a žen, které dokázaly vždy dokonale poplést hlavu a každého si získat na svou stranu. Za zmínku stojí klasika Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), kde ztvárnila vodnickou holku Janu Vodičkovou, která získala srdce právníka Mráčka (Jaromír Hanzlík, 73). Do role ji obsadil opět Václav Vorlíček, a to rok po natáčení Popelky.

Foto: Profimedia.cz

Komediální film Jak utopit Dr. Mráčka natáčela pouhý rok po PopelceFoto: Profimedia.cz

Filmový i životní partner

Za zmínku určitě stojí i komedie Svatební cesta do Jiljí (1983), která se natáčela o deset let později. V hlavní roli se tu objevila s Josefem Abrhámem (81), se kterým na filmovém plátně ztvárnila manželský pár hned několikrát. Kromě této komedie o vztahových zkouškách to bylo také třeba ve Vrchní, prchni (1980). Josef Abrhám nebyl ale pouze její filmový muž, strávili spolu celý život. Poprvé se setkali v Činoherním klubu a okamžitě si prý padli do oka. Jí bylo tehdy 20 let, on byl o třináct let starší. Dohromady se ale dali až později. Jejich první společnou prací byla hra Poprask na laguně. Vzali se v roce 1976. O rok později se jim narodil syn Josef Abrhám.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie je z roku 2008, kdy byli manželé na finálovém večeru divácké ankety Hvězda mého srdce. Libuše Šafránková se stala nejoblíbenější herečkouFoto: Profimedia.cz

Starostlivá maminka a múza Cimrmana 

Ačkoli celý život vypadala jako holčička, nevyhnuly se jí ani role maminek. Starostlivou maminku Součkovou, která se neustále bála o svého syna Edu, si zahrála ve filmu Obecná škola (1991), který vznikl podle scénáře Zdeňka Svěráka (85). S tímto géniem měla herečka také velice hezký vztah a objevila se v několika jeho filmech. V redakci jsme ji zbožňovaly (a vždycky budeme) také v roli Alžběty, asistentky Járy Cimrmana, která si pomýšlela na to, že s ní by se snad mistr mohl usadit. Film Jára Cimrman, ležící, spící (1983) je dnes už také klasika.

Foto: Profimedia.cz

Strach o syna Edu vehnal maminku Součkovou do náruče učitele Hnízda, notorického holkaře Foto: Profimedia.cz

Libuše Šafránková působila v životě velice podobně jako její postavy. Vždy milá, usměvavá, laskavá, a zároveň neústupná ve svých postojích. Tak snad se nyní Jana Turkovic z Vesničky usmíří se svým žárlivým ex manželem, kterého hrál Petr Čepek (†54), a začne mu správně počítat to potápění.

Foto: Profimedia.cz

Se Zdeňkem Svěrákem v oscarovém filmu Kolja. Za roli zpěvačky Kláry získala cenu Českého lvaFoto: Profimedia.cz

Tak sbohem, Popelko. Snad tam pro vás pan režisér Václav Vorlíček má už připravenou nějakou krásnou roli.

Reklama

Načítám