Hlavní obsah

Ženská diskriminace: Stále jí čelíme!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte si, že dnešní doba už nefandí jen mužům, ale i ženám? Že máte stejné šance a podmínky pro cokoli jako pánové? Britská novinářka a spisovatelka Caroline Criado Perez ve své knize tvrdí, že ženy stále žijí ve světě, který stvořili muži pro muže. A ženy to v něm mají o hodně těžší.

Článek

Zásadní otázky rovnosti pohlaví jsou sice už vyřešené (ženy mají volební právo, mohou studovat, co chtějí, pracovat, kde chtějí…), ale diskriminace prý stále existuje. Caroline Criado Perez, britská novinářka a spisovatelka, napsala knihu, kde shromáždila fakta a důkazy, které říkají jediné: Současný svět stále hraje do karet spíš mužům, a ženy přehlíží.

Začíná to už ve škole

Podle Perez to není ani tak úmyslné, jako spíš důsledek zažitých věcí. „Žijeme ve světě, který je produktem způsobu myšlení, který platil po tisíciletí. Je to svět, který vytvořili muži pro muže,“ říká Caroline Criado Perez pro britský magazín Daily Mail.

A první důkazy našla už v oblasti školství. Například americká studie, která zkoumala učebnice z let 1960 až 1990, zjistila že jen devět procent jmen v učebnicích patří ženám. Analýza učebnic politické vědy z roku 2017 pak našla odkazy na ženy jen v 10,8 procentech stránek. A v jazykových učebnicích? Tam v ukázkových větách a příkladech převyšují muži ženy tři ku jedné. „Výsledek? Různé studie dokazují, že když jdou malé holčičky poprvé do školy, věří, že mohou být chytré, šikovné, úspěšné. Po roce se to ale změní. Najednou, když se řekne, že tenhle příklad, hra či úkol je pro opravdu chytré děti, nehrnou se do něj,“ tvrdí Caroline Criado Perez. Už si tolik nevěří, pochybují o sobě.

Jedna velikost padne všem

I návrháři a designéři nejrůznějších výrobků ale na ženy moc nemyslí. Ženské proporce, fyzické předpoklady a možnosti jsou opomíjeny. Podívejte se třeba na váš chytrý telefon. Průměrně mají úhlopříčku kolem 5,5 palce (tedy asi 14 cm). Průměrný muž takový telefon zvládne ovládat jednou rukou, průměrná žena nikoli.

A když zůstaneme u moderních technologií, zkoušely jste, dámy, někdy nějaký systém hlasového rozpoznávání? I ty si totiž daleko lépe rozumí s mužskými hlasy! Proto, když po svém telefonu něco chcete, zkuste mluvit hlubším hlasem. Možná to bude fungovat líp.

Foto: Maria Savenko, Shutterstock.com

I výrobci mobilních telefonů myslí víc na muže než na ženyFoto: Maria Savenko, Shutterstock.com

Bezpečnost na prvním místě. Ale čí?

Svět ženy opomíjí i v zásadnějších věcech, třeba v automobilovém světě. „Při autonehodě mají ženy o 47 procent vyšší riziko, že se vážně zraní, a o 17 procent vyšší riziko, že zemřou,“ tvrdí Caroline Criado Perez. Proč? Ženy totiž většinou sedí při řízení blíž palubní desce, i když výrobci aut doporučují sedět dál. „Jenže ženám nic jiného nezbývá, nedosáhly by na pedály,“ vysvětluje novinářka.

Důvodem těchto „nesrovnalostí“ je ale fakt, že figuríny, které se používají při nárazových bezpečnostních testech jsou „muži“. Mívají výšku 177 cm a váží 76 kg. To není úplně typická žena, že? „Existuje sice jednotný evropský regulační test, který používá i ženskou figurínu, ale ta se testuje jen na sedadle spolujezdce,“ říká Caroline Criado Perez.

Foto: William Perugini, Shutterstock.com

Bezpečnostní testy aut se prý provádějí na mužských figurínáchFoto: William Perugini, Shutterstock.com

Kanceláře pro muže

Ani současné moderní kancelářské prostory a open space prostory ženám moc nefandí. Třeba jen ty těžké dveře, které se ženám těžko otevírají. Nebo dlažba se spárami takové velikosti, že se vám do nich přesně zapasují podpatky. A co všechna ta skleněná schodiště a podlaží? Každý, kdo prochází patrem pod vámi, se může podívat, co máte pod sukní. Ano, jsou to opět drobnosti, nic, kvůli čemu by se svět zbořil, ale otravné to prostě je.

Co ale teplota vzduchu v kanceláři? Nejspíš vám tam bývá zima, že? „V šedesátých letech totiž vznikl určitý standard toho, kolik stupňů se má v kancelářích udržovat. Vycházel z toho, jak se cítí průměrný čtyřicetiletý muž s váhou 70 kg. Jenže mladé ženy vykonávající lehkou kancelářskou práci potřebují o pár stupňů vyšší teplotu,“ vysvětluje Caroline Criado Perez.

To potvrzuje i studie univerzity v Helsinkách. Podle té se ve většině kanceláří teplota pohybuje kolem 22 stupňů Celsia, což jako ideální teplotu označuje většina dotázaných mužů. Jenže když se na vysněné číslo na teploměru zeptáte žen, mluví o 25 stupních Celsia.

Možná nejste velké bojovnice za emancipaci, máte pocit, že svět je takhle v pořádku. Štvou vás feministky? Za těchto 7 věcí by jim měla děkovat každá z nás!

Reklama

Související témata:

Načítám