Hlavní obsah

5 překvapivých důvodů, proč vám padají vlasy

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vám při česání zůstane malý chuchvalec na kartáči a sem tam najdete pár vlasů na oblečení, není důvod se znepokojovat. Do určité míry je padání vlasů přirozené. Jestliže ale ztratíte takových chuchvalců denně několik a svoje vlasy nacházíte, kudy chodíte, je čas začít hledat příčinu a řešení.

Článek

Celkem normální je padání vlasů v období hormonálních změn, například u mladých lidí v pubertě nebo u žen po porodu a v průběhu přechodu. Stejně tak stresová období jsou často doprovázená touhle protivnou záležitostí.

Pokud ale trpíte ztrátou vlasů, přičemž na vás nesedí žádná z běžně známých příčin, je čas hledat dál. Možná za to bude moct jedna z těchto věcí...

1. Bojujete s lupy a mazotoky

„Jednou z častých a přitom nepříliš známých příčin nadměrného vypadávání vlasů je nadměrný výskyt lupů a mazotoků, které ucpávají vlasové folikuly a zabraňují přísunu výživných látek z organismu i z vlasových preparátů,“ popisuje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Bojujete s mastícími se vlasy nebo lupy? Pomoci vám mohou přípravky k tomu určené – spíše než v drogerii však vybírejte v lékárnách nebo specializovaných prodejnách. Je-li problém natolik vážný, že lepší volba šamponu či kondicionéru nepostačí, určitě zamiřte k odborníkovi, tedy ke kožnímu lékaři nebo trichologovi.

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Tricholog dokáže diagnostikovat potíže s vlasovou pokožkou i vlasy samotnýmiFoto: frantic00, Shutterstock.com

2. Předávkovali jste se podpůrnými doplňky

Možná jste ve snaze podpořit zdraví své kštice začali bezhlavě užívat různé suplementy. Populární bývají zejména ty, které obsahují selen, zinek, biotin nebo vitamin A. „S těmi byste ale měli být opatrní. Jednou z možných příčin padání vlasů je předávkování některými vitaminy či minerály, zejména se to týká právě selenu a vitaminu A,“ upozorňuje Petra Řehořková z kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Udělejte si v doplňcích stravy pořádek a vždy čtěte příbalové letáky. Jestliže samostatně užíváte selen a zinek a k tomu pak přiberete zdánlivě neškodný komplex „pro zdraví vlasů“, určitě si zjistěte, co a v jakém množství obsahuje. S nemalou pravděpodobností se tam bude vyskytovat třeba právě selen, kterého pak budete přijímat příliš.

3. Chybí vám železo

Velmi častým původcem padání vlasů bývá také opačný případ – tedy když vám některý z nezbytných minerálů chybí. „Nejčastěji se jedná o nedostatek železa, který se u žen často vyskytuje při menstruaci,“ uvádí Petra Řehořková.

Pro potvrzení, že padání vlasů je způsobeno nedostatkem železa a s ním spojenou anémií neboli chudokrevností, je třeba provést krevní testy a až poté začít užívat suplementy. Nedělejte to jen tak „pro jistotu“ – stejně jako se lze předávkovat vitaminem A či selenem, je to možné i u železa.

4. Vaše štítná žláza hapruje

Za vypadáváním vlasů může stát jak snížená, tak i zvýšená funkce štítné žlázy. U hyperfunkce bývají vlasy křehké a snadno lámavé. Pozorujete-li i další příznaky poruchy štítné žlázy (u snížené funkce to bývá zvýšení hmotnosti, suchá kůže nebo svalová slabost, u zvýšené zase úbytek na váze, průjmy, třes rukou a pocení), je opět vhodné podstoupit krevní testy. V rámci správně zvolené léčby by měly potíže s vlasy ustoupit.

5. Dostavily se vedlejší účinky léků

„Porostu na hlavě nezřídka škodí i dlouhodobé užívání syntetických látek. Stav vlasů mohou negativně ovlivňovat mnohé léky, což by však mělo být uvedeno v příbalových informacích,“ podotýká tricholožka Lenka Kašpaříková. Vypadávání spojené s léky je obvykle dočasný problém a s vysazením by se vše mělo dostat do normálu. Z tohoto hlediska jsou nejproblematičtější protirakovinová léčiva, interferony pro regulaci imunitního systému, hypolipidemika na snížení cholesterolu nebo aterosklerózu, ale i některá antibiotika, antimykotika, antiepileptika a antidepresiva.

Máte pocit, že vám v poslední době prořídly vlasy?

Reklama

Načítám