Hlavní obsah

Ženský šatník: Úschovna nepotřebného oblečení!

Foto: thinkstock

Víte, kolik šatů skladujete zbytečně?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadá vaše skříň? Také tam máte džíny, do kterých už pět let hubnete, sako, co možná zase přijde do módy, či šaty, na něž jste ještě nenašly odvahu? Nestyďte se, rozhodně v tom nejste samy!

Článek

Ženy jsou velmi háklivé na svůj šatník. Ve skříni hromadí spousty sukní, šatů, kalhot a blůzek, které nikdy nevyužijí, ale než by se jich zbavily, raději by zvolily smrt. Potvrdily to dvě studie, které zveřejnil britský deník Daily Mail.

Takhle to mají dámy

Podle studie, kterou zorganizovala britská charitativní organizace British Heart Foundation (BHF), má typická žena ve své skříni šestnáct kusů oblečení, které si již nikdy neoblékne. Podle druhé studie, kterou realizovala charitativní organizace Give Up Clothes for Good (Zbav se oblečení pro dobrou věc) ve spolupráci s dalšími společnostmi, si ženy jednoduše neumí přiznat, že daný kus oblečení je už dávno na nic.

Čtyři ženy z deseti uvedly, že stále věří, že se jim šaty jednou budou ještě hodit. Čtvrtina je skladuje, protože jde o luxusní a drahé kousky. Jedna z osmi žen pak má ve své skříni oblečení, které si koupila v malé velikosti s tím, že do něho zhubne. Doposud se jí to sice nepodařilo, ale stále doufá v zázrak. A zhruba jedna z deseti žen přiznává, že si věci schovává ze sentimentálních důvodů a daný kus oblečení jí připomíná nějaký šťastný okamžik jejího života.

Foto: thinkstock

Nedoufejte, že vám jednou budou zase šaty, které jste nosily před patnácti lety!Foto: thinkstock

Pravda je ale taková, že nesmyslné hromadění nepotřebného oblečení není jen nešvarem žen. Syslí i muži, jen o něco méně. Typický chlap má prý ve svém šatníku „pouze“ jedenáct kusů naprosto nepoužitelného oblečení. Pro dámy je ovšem typické i to, že v jejich skříni se v průběhu let objevilo oblečení v několika různých konfekčních velikostech. Čtvrtina z nich se přiznala k tomu, že jejich váha se měnila natolik, že měly oblečení ve čtyřech různých velikostech. A jedna žena z dvanácti je tam skladuje dodnes – co kdyby zase zhubla či přibrala?

Cizí vyhodit umíme

Paradoxní je, že na vlastní šatník jsou ženy sice citlivé, vůči skříni svého partnera si ale tolik servítků neberou. Jedna ze sedmi žen (čtrnáct procent) přiznala, že dělá čistku v oblečení svého partnera, aniž by o tom věděl. Prostě mu vyhodí košili, která mu dle jejího názoru nesluší, nebo kalhoty, které jednoduše nemá šanci už nikdy dopnout. To muži tolik odvahy nemají. Jen šest procent z nich uvedlo, že by si dovolili dotknout se oděvů své partnerky.

Foto: thinkstock

Skladujete boty, které se nedají nosit, jen se vám líbily ten den, co jste si je zakoupily? Asi je čas se s nimi rozloučit...Foto: thinkstock

Ze studie vzešlo, že ideálním časem na úklid šatníku (a zbavování se nepotřebných věcí obecně) je jaro. To je prý doba, kdy mají lidé největší chuť své životy trochu odlehčit. Výjimkou jsou ovšem situace, kdy se vztah rozpadne. Celých pětadvacet procent dotázaných totiž uvedlo, že se po rozchodu zbavují oblečení a dalších věcí, které jim partnera připomínají. Jedna ze sedmi žen po skončení vztahu zuřivě vyhazovala oblečení svého ex a osm procent Britů se přiznalo k tomu, že ničili oblečení a jiné věci svého bývalého přítele či přítelkyně naschvál. A tyhle porozchodové čistky s ročním obdobím rozhodně nesouvisejí.

A jak vypadá vaše skříň? Také skladujete, nebo se oblečení umíte zbavovat?

Reklama

Načítám