Hlavní obsah

Ženy na Cestě od renesance k baroku

Reklama

Na návštěvu města Moravská Třebová byste možná nikdy nepomyslely. Přitom se jedná o koutek na hranici Moravy a Čech s bohatou historií, významnými památkami, zajímavými expozicemi v zámku i v muzeu.

Článek

Úžasná tvář Moravské Třebové je od letoška domalována linkou Cesty od renesance k baroku. Podílelo se na ní několik žen.

První z nich je architektka Markéta Veselá, která navrhla Bránu času, informační portál mapující historii města od doby jeho vzniku: „Město Moravská Třebová ode mě chtělo navrhnout objekt, který by uvedl naučnou stezku ze zámku na Křížový vrch. Brána se skládá z jedenácti betonových segmentů. Vnitřní prostor představuje průběh časové osy v historii Moravské Třebové. Osa pojednaná jako prostorem vinutá spirála tvoří samotný vnitřní prostor vstupní brány a zároveň graficky ztvárňuje data vztahující se k památkám města. Brána je tedy nejen nositelem informací, ale i jednoduchou kompozicí, představující jak racionální profil renesance, tak dynamickou křivku baroka,“ okomentovala nám Markéta Veselá svůj hlavní architektonický podíl na nejnovějším moravskotřebovském turistickém projektu.

Renesanční brána s medailony Ladislava z Boskovic a jeho manželky je nejstarší renesanční památkou na sever od Alp

Nová naučná cesta vede kolem barokních kapliček až k sousoší Kalvárie

S architektkou Markétou Veselou úzce spolupracovala Eva Štěpařová, investiční pracovnice Městského úřadu v Moravské Třebové: „Naše město je výjimečné v mnoha věcech. Přestože příliv turistů ještě není na dostatečné úrovni a o zdejších významných památkách se příliš nemluví, najdete mnohé z nich v knihách zabývajících se především renesančním obdobím dějin architektury Moravy a Čech,“ uvádí Eva Štěpařová.

Sousoší Kalvárie na Křížovém vrchu – autorem je některý z následovníků Matyáše Bernarda Brauna, patrně Severin Tischler

Neodmyslitelný podíl na konečné podobě Cesty od renesance k baroku má třebovská historička a ředitelka muzea Jana Martínková. O historii města toho ví hodně: „Moravskou Třebovou založil v druhé polovině 13. století Boreš z Rýzmburka, který obdržel od Václava I. území na pomezí Čech a Moravy. Snad v té době už byl v místě dnešního nádvoří zámku postaven hrad s věží na kosodélném půdorysu. Po dokončení projektu Cesta od renesance k baroku jej připomíná kontrastní linie v dláždění nádvoří."

„Velkou radost máme z nově zrekonstruované cesty na Křížový vrch s jeho dominantou, barokním sousoším Kalvárie. Nové dlážděné chodníky vedou kolem soch a kapliček z období vrcholného baroka, které se podařilo podle historických dokumentů obnovit do původní podoby,“ uvádí Jana Martínková, ředitelka muzea v Moravské Třebové základní data o městě a Cestě od renesance k baroku, kterou stojí za to projít stejně jako historické centrum tohoto neobyčejného místa na pomezí Moravy a Čech.

Ženy, které jsme vám představili, a všichni Třebováci, kteří jsou na své město patřičně hrdí, zvou k jeho návštěvě ať už v létě nebo kdykoli v kterémkoli ročním období.

Reklama

Související témata:

Načítám