Hlavní obsah

Ženy v nouzi: Tyhle organizace vám pomůžou. Zadarmo!

Foto: thinkstock

V tíživé životní situaci se může ocitnout každý. Je dobré vědět, že existují místa, kde vám mohou pomociFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožíváte těžké období? Nemáte partnera, vychováváte sama dítě, nemůžete sehnat práci, prostě nevíte, kudy kam? Tohle jsou organizace, které by vám mohly pomoci. A zadarmo!

Článek

Rozvod, neplánované těhotenství, násilí či marné pokusy sehnat po skončení mateřské zaměstnání. To jsou nejčastější důvody, proč ženy potřebují pomoc. Tu mohou nalézt například u těchto či jim podobných organizací.

Překážka je příležitost

Není to jen jakési obecné pořekadlo, ale především název půlročního kurzu pro sólo rodiče, který organizuje občanské sdružení Spiralis ve spolupráci s Centrem kompetencí. Je určen samoživitelkám (ale i mužům samoživitelům), kteří jsou znevýhodněni na trhu práce.

Kurz Překážka je příležitost by jim měl pomoci zmapovat vlastní vědomosti, schopnosti a zkušenosti, které mohou při hledání zaměstnání využít. „Pod odborným lektorským vedením si uvědomíte, co všechno umíte, a vytvoříte si nové většinou dost rozsáhlé portfolio kompetencí, se kterými můžete předstoupit před zaměstnavatele. Rodičům nabídneme také kontakt s potenciálními zaměstnavateli. Součástí tréninku je i praxe ve firmách a neziskových organizacích,“ popisuje kurz Jolana Turnerová, ředitelka občanského sdružení Spiralis.

Foto: thinkstock

Ztráta zaměstnání či nemožnost sehnat práci po mateřské, to jsou dva nejčastější problémy ženFoto: thinkstock

Semináře po celé republice

Uplatněním sólo rodičů na trhu práce se zabývá i občanské sdružení Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství. To na letošní podzim připravilo sérii seminářů pro maminky a táty, kteří jsou na své ratolesti sami. Semináře jsou jednodenní, účastnit se jich můžete zdarma a i tady je zajištěno hlídání dětí. Naučíte se na nich především následující:

  • Jak správně napsat životopis
  • Jak se orientovat na trhu práce a v nabídkách zaměstnání
  • Jak zvládnout pracovní pohovor (praktický nácvik)

Vybrat si můžete ze sedmi říjnových a listopadových termínů a také sedmi měst, kde se akce bude konat. Přesná data, místa a možnost registrace najdete na stránkách Aperia www.aperio.cz.

Foto: thinkstock

Jste na dně? Nevzdávejte to, vše má své řešeníFoto: thinkstock

Poradí skoro se vším

Pomoci ženám v nouzi se věnuje i poradna Aqua Vitae. Ta nabízí bezplatné poradenství ženám, které se ocitly v tíživé situaci spojené především s neplánovaným těhotenstvím, porodem či péčí o právě narozené dítě. Umí třeba následující:

  • Zajišťují bezplatnou pomoc psychoterapeuta
  • Mohou vám pomoci s vyplňováním formulářů dávek státní sociální pomoci
  • Zprostředkují kontakt s řadou odborníků (gynekologové, sociální pracovníci, právníci, rodinní a výchovní poradci…)
  • Mohou pomoci najít azylové ubytování

Veškeré informace o tom, co pro vás mohou udělat, najdete na stránkách www.linkapomoci.cz.

Machři na násilí

Domácí násilí je samostatnou kapitolou. U nás se mu celých dvacet let věnuje občanské sdružení ROSA. „Provozujeme informační a poradenské centrum, kde přijímáme klienty po telefonickém zavolání, internetovou a telefonickou poradnu, utajený azylový dům a dva utajené byty,“ vysvětluje Zdena Prokopová ze sdružení ROSA. Sdružení sídlí v Praze, tudíž se jejich pomoc soustředí hlavně na ženy z hlavního města a okolí. Nicméně i klientkám z jiných koutů republiky jsou schopni pomoci. „Umíme poradit s tím, kam se mohou obrátit, kdo je jim v jejich okolí schopen pomoci,“ říká Zdena Prokopová. O jejich možnostech se více dozvíte na www.rosa-os.cz.

Také jste byly v těžké životní situaci? Kdo vám pomohl?

Reklama

Související témata:

Načítám