Hlavní obsah

Zhubněte. Zdravotní pojišťovna vám to zaplatí!

Foto: Thinkstock

U některých pojišťoven není proplacení cvičení s trenérem za určitých podmínek fikcíFoto: Thinkstock

Reklama

Potřebujete zhubnout, a nemáte zrovna na to, abyste si platili drahé konzultace u dietologa nebo cvičení s trenérem? Ani v tom případě nemusíte věšet hlavu a házet flintu do žita. Některé zdravotní pojišťovny nabízejí proplácení určitých pohybových aktivit, přispějí vám na redukční kurz nebo vás alespoň odmění za prevenci a zdravý životní styl.

Článek

I když vás mohou vaše kila navíc trápit především z estetického hlediska, mnohem podstatnější jsou zdravotní rizika, která s sebou přinášejí. Platíte-li si řádně zdravotní pojištění, využijte toho a nechte pojišťovny, ať vás ve vašem hubnoucím úsilí podpoří!

„S nadváhou jsem měla problém odmalička. Vždy jsem byla trochu baculatější dítě, a proto jsem už jako školačka jezdila na různé redukční ozdravné kúry a tábory. Později jsem trochu váhu přestala řešit, protože mám manžela, který má kila navíc naopak oceňuje. Nedávno jsem ale byla po x letech na preventivní prohlídce u lékaře, a tam mi zjistili, že kromě opravdu velké nadváhy trpím i cukrovkou a mám náběh na metabolický syndrom. To mne trochu vyděsilo, a rozhodla jsem se, že se svojí tloušťkou musím skutečně začít něco dělat,“ říká čtyřicetiletá Jitka.

„Všude mi doporučují, abych si zašla za odborníkem, nutričním poradcem, cvičila ve fitku s osobním trenérem a podobně, ale kde na to mám vzít? Nevím, kam se obrátit a koho požádat o pomoc, aby to příliš nestálo. Vždyť jen návštěva u výživáře vyjde minimálně na tisíc korun. Čím dál víc mám pocit, že hubnutí je pěkně drahá záležitost.“

Nacházíte-li se v podobné situaci jako Jitka a myslíte to s hubnutím vážně, nezoufejte, šance a podpora existuje i pro vás. A to právě v rámci různých balíčků, které nabízejí zdravotní pojišťovny. Problém je, že pojišťovny příliš tyto příspěvky a peníze, které by vám mohly a měly na různé (nejen) redukční aktivity poskytnout, nepropagují. Proto se po nich určitě vyplatí pátrat a nebát se zeptat.

Foto: Thinkstock

V každé pojišťovně mají jiné požadavkyFoto: Thinkstock

Každá pojišťovna nabízí jiné výhody a příplatky. Neplatí tedy, že to, co nějaká pojišťovna proplatila vaší kamarádce, automaticky uhradí i ta vaše vám. U některých pojišťoven navíc musíte splnit různá kritéria, aby vám příspěvek na řešení vaší nadváhy uznaly. Předně byste se měli léčit u lékaře, který má s danou pojišťovnou smlouvu, někdy je nutné, aby vaše BMIbylo vyšší než 30 a podobně. 

Některé pojišťovny nabízejí příspěvky na sport, také mívají k dispozici poradce přes výživu nebo vám nechají vypracovat jídelníček (chcete-li s redukčním jídelníčkem poradit již nyní, přečtěte si článek Dietní jídelníček na celý týden!). Nejvíce informací najdete na webových stránkách konkrétní pojišťovny nebo můžete zkusit telefonní informační linku, kde vás odkážou na správná místa.

Nárok máte na 1500 korun ročně

Naše největší zdravotní pojišťovna, VZP, ještě donedávna nabízela příspěvek na léčbu obezity až do výše 1000 korun, které jste mohli použít na nákup léků na hubnutí a podobně. To už je však minulostí. Nyní se ale můžete zařadit do programu Zdravý život, kde rok sbíráte body za různé „zdravé“ aktivity, mezi které patří pravidelné prohlídky u praktického lékaře, gynekologa a stomatologa a tyto body pak vyměníte za příspěvek na rehabilitační či pohybové aktivity. Za jednu takovou návštěvu získáte až 500 bodů. Výše příspěvků se odvíjí od počtu bodů, kdy 1 bod = 0,50 korun. Maximálně můžete od pojišťovny dostat 1500 korun (3000 bodů).

Plavání jen v určitý den a čas

„Já bohužel u VZP pojištěná nejsem, ale zjistila jsem, že moje oborová zdravotní pojišťovna zase nabízí slevu na služby v různých sportovních centrech, se kterými spolupracuje. Nejde o žádné velké sumy, navíc musím chodit cvičit v určité dny a časy, ale i tak alespoň trochu ušetřím,“ říká Jitka z našeho příběhu. Kromě toho se u OZP můžete setkat i s různými preventivními balíčky proti kardiovaskulárních chorobám, které s obezitou také souvisejí. Ve velké většině jde však pouze o nabídku komplexní prohlídky u lékaře, často navíc omezenou věkovým rozpětím, pro koho je určená.

Menší pojišťovny šetří

Menší pojišťovny nabízejí příspěvků méně, ale i u nich můžete najít některé zajímavé balíčky. Vojenská zdravotní pojišťovna vám nabídne například 350 korun ročně, které můžete využít na návštěvu kondičního cvičení v posilovně, aerobiku nebo sauny. S podobným příspěvkem se setkáte, i pokud jste u pojišťovny Metal-Aliance, zde budete mít zvýhodněnou cenu, jestliže se rozhodnete hubnout se společností STOB a absolvovat některý jejich kurz.

I když je pravda, že pojišťovny na svých pojištěncích oproti minulým rokům šetří, alespoň malou výhodu, slevu nebo balíček má skoro každá. Je ale skutečně potřeba se na jejich nabídku ptát, hledat a nebát se o příspěvek si říct. Vy platíte pojišťovně, stůjte si tedy za tím, abyste alespoň část peněz mohli využít opravdu i pro své zdraví.

Papírování se nevyhnete

Nikdo vám nedá peníze na hubnutí či cokoli, co s tím souvisí dříve, než danou věc absolvujete, koupíte či podstoupíte. Jak tedy postupovat v případě, že víte, že máte nárok na proplacení určité služby nebo léku? Předně vyplňte žádost o peníze, kterou najdete na stránkách své pojišťovny nebo ji dostanete na každé pobočce. Určitě po vás budou chtít i paragon nebo potvrzení od lékaře. A nezapomeňte také, že doklad musí mít razítko, a hlavně – musí být od společnosti nebo zařízení, které s vaší pojišťovnou spolupracuje. Jinak dopadnete jako naše čtenářka Tereza. „Chtěla jsem proplatit příspěvek na plavání, ale neuspěla jsem. Bohužel byl právě z bazénu, který do programu mé pojišťovny nespadal,“ stěžovala si nám.

Zažádali jste si již někdy u své zdravotní pojišťovny o příspěvek v souvislosti s hubnutím? Uspěli jste?

Reklama

Načítám